Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

YOGAFRÅGAN: Hur får jag till yoga i vardagen?

I varje nummer av Yoga World står vår yogalärare Veronica ”Vevve” Jäderlund redo att svara på dina frågor. Maila dem till oss, märk ditt mail med YOGAFRÅGAN. 

FRÅGA:
Jag började yoga på ett gym förra året och gick en till tre gånger i veckan i nästan sju månader. Sedan ändrades mitt liv och när jag inte längre kunde gå på de klasserna föll yogan liksom ut ur mitt liv. Jag mådde så bra när jag gjorde det, dels i kroppen men också att jag kände mig lite mindre stressad. Hur hittar jag tillbaka till yogan och hur gör jag för att få till det flera gånger i veckan?

SVAR:
Vi har alla olika anledningar till varför vi börjar yoga, och varför vi vill fortsätta med det. Det är många som delar din önskan om att få in en regelbundenhet i sin praktik, och jag brukar likna yogan vid ett smörgåsbord. Den erbjuder flera olika tekniker och aspekter för olika delar av vårt liv. Det finns alltså inte en sak som är yoga och ingenting du måste göra. Ibland fastnar vi vid föreställningen att yoga måste se ut på ett visst sätt, eller göras under vissa premisser. Släpp de kraven och definiera för dig själv vad yoga innebär, varje gång du ställer dig på mattan.

Annons
Annons

“Gör en kort fysisk sekvens hemma för att få kroppen att må gott”

Du nämner att yogan dels påverkade dig fysiskt och fick kroppen att kännas bra, samt även att du upplevde en minskad stress. Antingen kan du kombinera de delarna av yogan som fokuserar på, och hjälper, detta och göra dessa ihop. Eller så delar du upp dem. Kanske så att du gör en kort fysisk sekvens hemma för att få kroppen att må gott. Och sedan så mediterar du på tunnelbanan, tåget, i sängen eller på kudden. Du kan också arbeta in andningsfokus i vardagen när du får luckor. Då kommer du varva ner och se fler luckor för andningspauser som kan hjälpa till att minska stress och hitta tid för den fysiska yogan.

LÄS MER: 4 tips som hjälper dig få till yogan i vardagen

Allt handlar om ditt mål. Varför vill du träna en till tre gånger i veckan? Är det för att du hört den siffran någon gång, eller för att du känner att det är rätt för dig? Isåfall: gör det du mår bra av! Hur långa behöver då klasserna vara? Går du på gym eller studio är de mellan 45-90 minuter. Om du har plats att lägga ut mattan hemma kan du från gång till gång själv avgöra vad kroppen behöver och livet har tid för. Många känner att de mår bra av att få till en timme flera gånger i veckan, men om ditt liv av olika anledningar inte kan med det just nu är det bättre att korta av klasserna, göra vad du kan när du har tid och vara nöjd med det. På så sätt kommer det bli hållbart och kopplat till ditt välmående istället för stress, prestation och misslyckande.

TEST: Vilken yogastil passar dig?
LÄS MER: 5 sätt att göra yoga till en del av din vardag 
PODD: Yoga 360° Yoga i vardagen

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.