Yoga World
Annons
Annons
Själsliv

Yoga på jobbet – så funkar det

Jag vandrar genom korridorerna och ser antagligen ut som en mattförsäljare med tanke på alla mattor som jag bär runt på. Jag kommer till konferensrummet, som har rensats ut för att göra plats för vår yogaklass. Personalen kommer in, hälsar och lägger sig på mattan i savasana.

Jag känner mig rörd över att vi kan göra det här och varje gång tycker jag att det är lika fantastiskt. Att som yogalärare sälja in sina tjänster till den här typen av företag och institutioner kan kännas som en utmaning, men det är värt det. Det tar inte lång tid innan man märker de positiva förändringarna hos personalen – då kommer du aldrig vilja sluta leda yogaklasserna. Min förhoppning är att alla företag ska börja erbjuda yoga på arbetstid till sina anställda. Nytänkande chefer har börjat inse att det är värt att ägna lite tid, plats och pengar för att personalen ska få chansen att utföra yoga under arbetsdagen. Det tycker jag är alldeles fantastiskt.

Stressande miljö
Oavsett om vi gillar våra jobb eller inte så kan nog de flesta hålla med om att det ofta finns problem vad gäller miljön. Jag har arbetat på kontor och i skolor i flera år och mötte ofta dålig belysning, korridorer som kändes som ett fängelse och växter som hade vissnat. Det är en miljö som gör oss stressade, ofokuserade och utbrända. Men yoga kan ta oss till en plats där det inte finns någon agenda eller några deadlines. Att rikta all uppmärksamhet mot andningen och att öppna upp kroppen helt gör att ångest och smärta släpper. De flesta känner sig mer produktiva, gladare och klarare i hjärnan när de lämnar mattan.

Annons
Annons

Yoga borde vara en självklar del av allas liv, ungefär som att ta ett bad eller en dusch.

Du kan inte göra det en gång och förvänta dig att du ska vara ren hela tiden. Vi måste prioritera yoga på samma sätt och se till att ta oss till mattan regelbundet. Det är precis som med andedräkten – den måste tas hand om konstant. Särskilt viktigt är det med regelbunden yoga nu när teknologin och den sittande livsstilen har gjort att vi andas för lite och att våra kroppar är alldeles för stela.

Fördelar för företaget
Men det handlar inte bara om stretching – yoga är inte bara användbart för att bli vig och kunna prestera i andra sporter eller gymaktiviteter. Yoga gynnar dina celler, din insida och din utsida; du får en chans att bli fri och växa inombords. Att få tid och plats för att kunna göra yoga under arbetstid är riktigt bra. Visserligen är det också viktigt att platsen du jobbar på är ren och fin och att växterna är vattnade, men att ta hand om personalen är det viktigaste och mest värdefulla man kan göra som chef.

Under min tid som ”kontorsyogalärare”, har jag på nära håll fått uppleva hur personal har förändrat sin attityd till att ta sig mer tid till att må bra.

Jag har även sett hur spända folk kan bli när schemat är tight och deadlines närmar sig. Men det jag är allra gladast över att ha fått uppleva är så många säger sig vara glada och lättade över det faktum att de faktiskt valde att teckna upp sig för yogakursen.

Det är något som också företaget får fördelar av. Precis som människor så kan företag växa genom yoga. En vältränad, hälsosam och lycklig personal är en mer produktiv arbetsstyrka. Flexibilitet, fantasifullhet och lugn är kvaliteter som de flesta företagsledare söker efter i sina arbetslag – och detta är också kvaliteter som du kan utveckla genom din yoga. Varje gång jag dyker upp på en arbetsplats med mina mattor så hjälper jag företaget att växa. Det är fantastiskt att många branscher börjar inse detta.

Text: Caron May

LÄS MER: 3 yogaövningar för kontoret (som ingen märker att du gör)
LÄS MER: 5 sätt att tackla kontorskrämporna med yoga

Tags : JobbYoga

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.