Yoga World
Annons
Annons
Yoga

5 sätt att tackla kontorskrämporna med yoga

Vi är många som är stillasittande i vårt arbete – ett problem som i media kallats “den nya rökningen” på grund av dess negativa effekt på hälsan. Vi vet om problemet, men vad ska vi göra åt det? Här ger vi dig fem problem och lika många lösningar som vi hoppas kommer underlätta din vardag. 

1. Problemet: Ryggvärk
Lösningen: Kobran
Den här positionen är perfekt för att sträcka ut ryggraden efter att ha suttit ner på rumpan hela dagen. Den är dessutom lätt att göra, öppnar upp bröstet, stretchar ryggraden och hjälper dig få en positivare inställning.

Här kan du läsa om hur du går tillväga.

2. Problemet: Trötta ögon
Lösningen: Ögonrullningar och handflatsenergi

Att stirra på en datorskärm i mer än åtta timmar om dagen är inte optimalt för ögonen, som blir trötta, och det kan till och med ställa till det vid läggdags. Så låt ögonen ta en paus. Börja med att sitta upp rak i ryggen och andas lugnt och avslappnat. Slappna av i musklerna runt om ögonen, rikta blicken uppåt och rulla långsamt blicken medsols, i så stora cirklar som möjligt. Upprepa tre gånger, slut sedan ögonen och slappna av.

Gnid sedan handflatorna mot varandra i 10–15 sekunder tills de känns varma och fulla av energi. Lägg dem sedan försiktigt som ett lock över ögonen, med luft emellan hand och öga. Njut av det stilla mörkret i allt från fem sekunder till fem minuter.

Annons
Annons

3. Problemet: Nackvärk
Lösningen: Barnet

Även om du känner dig mer effektiv när du sitter ihopkurad och skriver på ditt tangentbord kommer det mycket troligt leda till nackvärk och stelhet.

För att undvika det ska du istället gå ner på knä på golvet och sätta dig med rumpan på hälarna. Andas sedan ut och fäll fram överkroppen så att du ligger ner mellan låren, känner bredden i bäckenet och låter höfterna vila mot insida lår. Stretcha nacken och ryggraden genom att sträcka ut huvudet bort från nacken och vila det mot golvet. Vila händerna på golvet intill kroppen, med handflatorna riktade uppåt. Håll positionen i 1–3 minuter.

4. Problemet: Ömma muskler
Lösningen: Död mans position

Det må vara hänt att du sitter ner hela dagarna, men det betyder för den skull inte att du inte kan få ömma och värkande muskler. Vissa saker kan man helt enkelt inte stretcha sig ur och då kanske det är dags att prova på att slappna av istället? Den här positionen är perfekt i slutet av dagen när du vill koppla bort och koppla av.

Börja med att lägga dig ner på rygg. Dra sedan upp knäna mot bröstet för att sedan släppa ner dem på golvet igen, axelbrett isär, med tårna pekandes utåt. Armarna ligger intill sidorna, med öppet bröst och handflatorna riktade uppåt. Pressa ländryggen lite lätt mot golvet och slappna av. Låt tankarna vandra iväg i några minuter och njut av en riktig vilostund.

5. Problemet: Koncentrationssvårigheter
Lösningen: Trädet

Tappar du lätt koncentrationen efter lunch? Dags för din sjätte kopp kaffe? Lugn, lugn, lugn. För att ge koncentrationen en liten knuff i rätt riktning rekommenderar vi en av de vanligaste yogapositionerna – trädet – som hjälper dig med koncentrationen i samband med att du fokuserar på att hålla balansen på bara ett ben.

Här har vi skrivit om hur du går tillväga.

LÄS MER: 3 positioner för din yinklass i hemmet
LÄS MER: 3 yogaövningar för kontoret (som ingen märker att du gör)

 

Tags : kontorsyoga

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.