Yoga World
Annons
Annons
Aktuellt

Nu är det bevisat – meditation och andningsövningar gör dig mer fokuserad

En forskningsstudie har för första gången någonsin lyckats förklara den neurofysiologiska kopplingen mellan andning och skärpt uppmärksamhet.

Yogisarna och buddhisterna som länge har hävdat att meditation och uråldriga andningstekniker, pranayama, skärper vår förmåga att fokusera på en uppgift har nu alltså fått rätt tack vare forskarna vid Trinity College Dublin. Andningsfokuserad meditation och yogisk andning har otaliga kognitiva fördelar, inklusive en ökad fokuseringsförmåga och ett stabilare känsloliv för att nämna några. Däremot har det till dags dato inte gått att finna en direkt neurofysiologisk koppling mellan andning och den kognitiva uppfattningsförmågan.

Men nu har forskning alltså för första gången kunnat visa att andning – ett nyckelelement inom meditation och mindfulness-övningar – har en direkt påverkan på nivåerna av den naturliga kemiska signalsubstansen noradrenalin. Den här kemiska signalsubstansen frisätts när vi ställs inför en utmaning, blir nyfikna, fokuserade eller känslomässigt upphetsade eller upprörda, och om den produceras i rätt nivåer så hjälper den hjärnan att skapa nya kopplingar – ungefär som ett gödningsmedel för hjärnan helt enkelt. Sättet som vi andas på, påverkar med andra ord kemin i våra hjärnor på ett sätt som kan förstärka vår uppmärksamhet och förbättra vår hjärnhälsa.

Forskningsstudien fann att studiedeltagarna som fokuserade väl medan de utförde en uppgift som krävde mycket uppmärksamhet hade större synkronisering mellan sina andningsmönster och sin uppmärksamhet, jämfört med dem som hade sämre fokus. Författarna bakom studien tror att det därför kan vara möjligt att använda sig av tekniker där man kontrollerar andningen för att stabilisera sitt fokus och stärka hjärnhälsan.

Annons
Annons

Noradrenalin reglerar våra känslor och beteenden

– Yogautövare har i över 2 500 år hävdat att andningen påverkar medvetandet. I vår studie letade vi efter en neurofysiologisk koppling som skulle kunna hjälpa till att förklara dessa påståenden genom att mäta andning, reaktionstid och hjärnaktivitet i ett litet område av hjärnstammen som kallas för locus coeruleus där noradrenalin produceras. Noradrenalin är hjärnans handlingssystem – när vi är stressade produceras för mycket noradrenalin vilket gör att vi inte kan fokusera. Samma sak gäller när vi känner oss slöa – då produceras för lite noradrenalin, och inte heller då klarar vi av att fokusera, säger forskningsledaren Michael Melnychuk och förklarar att det finns en perfekt nivå av noradrenalin där våra känslor, tankar och minnesförmåga är mycket klarare.

Traditionellt finns det två typer av andningsfokuserade tekniker – de som lägger fokus på själva andningen (mindfulness), och de som kräver att man kontrollerar andningen (djupandningstekniker som till exempel pranayama). I fall där en person har svårt att fokusera på grund av bristande uppmärksamhet verkar tekniker som lägger vikt vid koncentration och fokus (till exempel mindfulness) där individen fokuserar på att känna hur andningen känns utan att försöka kontrollera den, vara mest fördelaktiga. I fall där en persons känslomässiga och/eller fysiska status vid ett visst tillfälle är det som orsakar dålig fokus, till exempel sömnighet när man kör bil, hjärtklappning under en examen, eller under en panikattack, bör det vara möjligt att förändra dessa känslolägen och fysiska tillstånd genom att kontrollera andningen. Bägge dessa tekniker har visat sig vara effektiva både på kort och lång sikt.

Text: Sara Valfridsson Källa: Science Daily

LÄS MER: Meditationen som balanserar din prana
LÄS MER: Mindfulness-meditation mot smärta

 

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.