Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Modern mindfulness

Foto: Ashley Baxter

Rohan Gunatillake, entreprenören bakom den populära meditationsappen Buddhify, är med och ritar upp kartan för hur vi ska se på mindfulness framöver. Yoga World tog ett snack med honom om framtidens meditatörer.

Ren nyfikenhet är vad som ledde Rohan Gunatillake till hans första meditationserfarenhet. Det var hans sista år på universitetet och en kväll hörde han talas om en meditationsklass på campus. Han hade inget bättre för sig, så han bestämde sig för att gå. Och det är han glad att han gjorde. Rohan förklarar det som att han blev entreprenör av en tillfällighet, och att han skulle komma att verka inom meditation och mindfulness var inte något han drömde om eller planerade. Hans karriär som IT-specialist tog sin början med uppdrag för först den brittiska regeringen och därefter för olika konst- och kulturorganisationer, innan han helt sonika bestämde sig för att kombinera sina kunskaper inom teknologi, design och innovation med sitt personliga intresse för meditation och mindfulness.

– Nackdelen med att jobba som konsult är att du aldrig får vara med till slutet och äga själva slutprodukten. Efter att i flera år ha hjälpt andra människor med att göra coola grejer så kom jag till en punkt där jag kände att jag ville göra min egen grej. Jag visste hur man gjorde och jag hade nätverket som krävdes. Till slut blev det så uppenbart att det var i den riktningen jag skulle gå, säger han.

Idag är Rohan en av de mest originella och kreativa rösterna inom modern mindfulness. Hans unika on the go-approach till mindfulness har lett till skapandet av Kara (mindfulness för cancerdrabbade), Sleepfulness (appen som lär dig sova bättre med  hjälp av mindfulness), och såklart, den bästsäljande succéappen Buddhify. Han har även skrivit två böcker på temat modern mindfulness och det kommer inte som någon större överraskning att han är med på Wireds ”Smart List” över 50 personer som kommer att förändra världen. I rollen som entreprenör får Rohan ägna sina dagar åt något som han finner värdefullt och intressant. Det han gör på daglig basis är att skapa tillgängliga meditationsprodukter som både är kreativa och autentiska. På ett större plan är han även väldigt engagerad i diskussionen om hur vi kan få den moderna tekniken att jobba för vårt välbefinnande istället för tvärtom.

Rohan Gunatillake, grundare av succéappen Buddhify och författare till boken This is happening: Redesigning mindfulness for our very modern lives, menar att vi behöver se på mindfulness med nya ögon. Foto: Chris Close

MINDFULNESS VAR MAN ÄN BEFINNER SIG

Allt Rohan gör samlas under paraplyet Mindfulness Everywhere som står för en dynamisk och mobil approach när det gäller mindfulness.

– Min inställning är att meditation och mindfulness och alla de positiva fördelar som de kan föra med sig går att införliva i det dagliga livet, oavsett vad man sysslar med. Meditation och mindfulness måste inte ske under speciella, formella, begränsade eller heliga former: det kan bäddas in i alla delar av ditt liv. Det är filosofin bakom Buddhify och principen bakom allt jag gör, säger han.

Rohan har varit på sin beskärda del av meditationsretreat genom åren, inte minst under hans första stapplande år som meditatör. Den här perioden i livet, där han fick chansen att upptäcka och utforska olika meditationstekniker och sätt att lära ut meditation, formade honom och lärde honom till slut att lita på sin egen approach. När han ser tillbaka så var det ett specifikt retreat på ett center i Myanmar 2008 som tilltalade honom mest. Retreatkontexten var väldigt otypisk på så sätt att miljön var aktiv och social snarare än tyst, och när det gällde själva meditationsundervisningen så hade den väldigt lite fokus på formell praktik. Allt gick istället ut på att lära sig en meditativ approach till att vara här och nu – oavsett situation. När Rohan fick upp ögonen för det här konceptet av ”naturlig mindfulness” – att praktisera medvetenhet i alla situationer – så började han förstå även meditation på en helt ny nivå. Det här blev även startskottet för det som senare skulle komma att bli Buddhify.

Annons
Annons

Efter att ha kommit hem från retreaten i Myanmar var Rohan fast och fullt övertygad om att det var möjligt att meditera även i stadsmiljö. Att hans on the go-approach till meditation fungerade för honom själv visste han redan, och nu hade han också samlat på sig nog med självförtroende för att börja dela sin ingång till meditationen med andra.

– Hur bra fungerar egentligen en meditationsform som bara kan göras när man befinner sig på en väldigt tyst bergstopp? Världen rör sig allt snabbare, och våra livsstilar blir allt mer urbaniserade, så om vi vill att meditationstraditionen ska leva vidare så behöver den fungera även i våra städer och i den urbana digitala miljön. För mig var det ett självklart val att försöka bidra till en positiv utveckling på den här fronten snarare än att välja ett liv som skogsmunk, säger han.

När Rohan gick på sin första meditationsklass föreslog hans lärare att han även borde testa yoga. Eftersom meditationsläraren även var yinyogalärare så föll sig valet av yinyoga naturligt, och i kombination med ashtanga utövade han det under flera år. Även om det till slut var meditationen han valde att fördjupa sig i så hyser han fortfarande en djup uppskattning för yogatraditionen.

– Jag älskar verkligen yinyoga, det ger väldigt mycket att hålla positionerna under längre tid. Men idag får jag ut mycket av den kontemplativa sidan av yoga via min meditationspraktik, så rent fysiskt dras jag numera till mer konventionell träning, förklarar Rohan som dessutom är en inbiten löpare.

LÄS OCKSÅ: Så blir du mindful i vardagen

TEKNIK OCH HÄLSA GÅR HAND I HAND

Frågan om hur vi kan använda oss av teknik på nya spännande och bättre sätt har alltid legat honom varmt om hjärtat, och det är med utgångspunkt i den som han utvecklar sina produkter. Han älskar att skapa appar och andra digitala lösningar som kan hjälpa till att föra den goda saken framåt. Att teknik absolut har en plats inom mindfulness och meditation är Rohan övertygad om. Något han verkligen brinner för är att visa att tekniken faktiskt kan vara på vår sida – det går att vara mer mindful utan att vi för den sakens skull behöver stänga av telefonen. Vi får allt fler bevis för meditationens positiva fördelar, och genom att presentera en meditationskontext som känns mer tillgänglig hoppas han kunna nå ut till en bredare publik.

– Tid och pengar ska inte vara ett måste för att man ska kunna ta del av fördelarna med meditation!

Idag nämns ofta teknik och hälsa som två motpoler, och så måste det inte vara menar Rohan.

– Det är helt enkelt bara där vi råkar befinna oss nu i vår tid och vår kultur, men för mig handlar den största vinsten när det gäller användandet av modern teknik om att bidra till psykiskt välmående och mental utveckling hos individen.

Text: Dana Jaffe

LÄS OCKSÅ: Mindfulness ger en bra start på dagen
LÄS OCKSÅ: 5 mindfulness-tips för hela familjen

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.