Yoga World
Annons
Annons
Meditation

Kom igång med vardagsmeditation

Betyder meditation att du ska sluta tänka? Nej, det är biologiskt omöjligt. Det är snarare ett sätt att få distans till tankarna, att få in lite klarhet och mellanrum i livet. Så hur får du till meditation i vardagen? Så här tänker Bianca Barck från onlinetjänsten Yogobe.

Meditation är egentligen ett samlingsnamn för olika tekniker som vi kan använda för att förändra sinnet. Vissa ser det som något mystiskt eller religiöst, men det är först och främst ett enkelt sätt att träna din uppmärksamhetsförmåga på. Meditation kan hjälpa dig med ökad närvaro, färre ältande tankar och få dig att komma i kontakt med dina känslor. Dessutom – alla kan lära sig att meditera. Även du som tänker att du är för rastlös, att det inte passar dig, att du inte kan, att du inte … alla kan!

LÄS OCKSÅ: Yoga – därför fungerar det

Annons
Annons

4 tips för meditation i vardagen

  1. SAKTA NED Meditation handlar inte om att sitta still i en timme. Det kan faktiskt också vara att gå lite långsammare när du är på väg till jobbet. Testa att sakta ned och fokusera på ditt andetag! Hur känns det? Var känns andetaget? Ta chansen att landa och se dig omkring innan dagen snurrar vidare.
  2. VATTENFALL Var du än är: Försök att se på dina tankar som ett vattenfall. De kommer alltid att finnas där i bakgrunden men du behöver faktiskt inte bry dig om dem. Inte just nu. Du behöver inte reagera eller agera på dem. Bara observera att de finns där och försök att inte dras med i långa tankebanor.
  3. MEDITATION SOM KAFFEPAUS Ta en kort meditationspaus under den klassiska kaffepausen. Du kommer garanterat att märka skillnad i din energi! Att sätta sig ner och pausa från alla intryck ger dig en välbehövlig omstart så testa att sätta dig på en lugn plats, eller sätt på hörlurar och blunda till lugn musik i 5–10 minuter. Försök rikta din uppmärksamhet tillbaka in i kroppen, om och om igen.
  4. TESTA MEDITATION ONLINE Sök upp en hemsida eller app med meditationer, klicka på play och välj valfri meditation. Kanske du får en lugnare dag, kanske känns inte chefen lika svår att hantera, kanske får du större tålamod med barnen … Testa och se vilka positiva effekter du märker av redan idag! Kolla intresset bland dina kollegor, säkert finns där några som också vill stressa ned och ta en paus. Kanske ni kan göra en guidad meditation tillsammans varje dag efter lunchen?

Text: Bianca Barck

LÄS OCKSÅ: Yinyoga på djupet
LÄS OCKSÅ: 5 sätt att kombinera yoga och mindfulness

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.