Yoga World
Annons
Annons
AktuelltPlusYoga

Yoga – därför fungerar det

Foto: Malin Wittig

Att yoga känns skönt för såväl kropp som själ är ingen nyhet, men ny spännande forskning visar att det inte bara är en känsla utan att yoga faktiskt påverkar vår hälsa. Hur och varför förklarar Yoga Worlds bloggare Sara Hoy i nya boken Yoga, vetenskap och fakta – därför fungerar det som släpps i slutet av mars.

Visst känns det skönt i både kropp och själ att yoga? Men är det ”bara” en känsla eller kan yogan faktiskt påverka vårt mående? Ny spännande forskning visar att yogan inte bara ökar välbefinnandet, utan även kan ge bland annat en ökad stresstålighet, hjälpa vid depression och oro och minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Yoga har även bevisad effekt på smärta, framför allt när det gäller värk i nacken, den nedre delen av ryggen, och även vid spänningshuvudvärk.

Yoga kan alltså göra dig stark i både kropp och sinne, både för att den innehåller fysisk aktivitet men också för att den inrymmer återhämtning för stressreducering och mental effektivitet. Redan från första stund skapar yogan en kaskad av positiva fysiologiska reaktioner i kroppen. Under de första långa djupa andetagen sjunker stressnivån i kroppen. Musklerna slappnar av och hjärtat börjar slå långsammare så att pulsen sänks. När du börjar värma upp kroppen med yogans rörelser som steg för steg blir mer ansträngande kommer blodtrycket och pulsen att öka igen. I den avslutande vilan sätter dina lugn- och rosystem igång och gör gott för återhämtningen.

Annons
Annons

Oavsett om du är en van motionär eller sällan är i rörelse finns effekten av ett yogapass kvar långt efter att det är slut. Det är inte bara något du känner själv, utan vetenskapen håller med dig!

Yogalärare, forskare, författare

Sara Hoy är utbildad och verksam yogalärare samt arbetar med yogarelaterade forskningsprojekt vid Karolinska Institutet och Centrum för psykiatriforskning. Hon är utbildad folkhälsovetare och läser nu biomekanik, fysiologi och idrottsmedicin vid KI och GIH. Sara utbildar yogalärare på Nordiska Yogainstitutet samt driver företaget Yoga Prehab som arbetar med att stödja människor i att skapa ett proaktivt förhållningssätt till kropp och hälsa. Förutom att presentera fakta ger Sara i boken praktiska tips på enkla yogaövningar och strategier för en hållbar hälsa och för att förebygga vanliga sjukdomar.

I mars kommer Yoga Worlds bloggare Sara Hoy ut med en bok om vetenskapen bakom yoga.

LÄS OCKSÅ: Yoga – från mystik till beprövad vetenskap
LÄS OCKSÅ: 7 vetenskapligt bevisade fördelar med yoga

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.