Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

5 sätt att kombinera yoga & mindfulness

Så här kan du steg för steg integrera yoga och mindfulness för en helhetsupplevelse som stärker både kropp och själ – både på och utanför mattan. 

  1. KROPPSLIG MEDVETENHET Med hjälp av mindfulness kan vi rikta vår uppmärksamhet på en kroppsdel i taget, och utnyttja energiflödet till att uppnå balans mellan det kroppsliga och det själsliga. Vi kan också bättre förstå hur de fyra elementen påverkar oss: vad som är i behov av extra stöd, vad som måste hållas i rörelse, hur energierna ska balanseras och vikten av att andas fritt och lätt. Om detta sedan kombineras med de fysiska energier som genereras via kroppslås och andningstekniker skapas ett dynamiskt stöd, och du kan träna utan att begränsas av kroppsliga spänningar.
  2. SJÄLSLIG MEDVETENHET Genom att jobba direkt med de sinnestillstånd vi upplever kringgår vi den inre dialog som så ofta grumlar vår förståelse inför vad som pågår i våra sinnen. Kroppen blir en karta över vårt inre som avslöjar hur de olika sinnestillstånden uppstår och hjälper oss att förstå dessa via fysiska känslor. På ett liknande sätt avslöjas hur lite våra kroppsliga begränsningar egentligen har att göra med rörlighet eller muskelstyrka när vi bearbetar dessa på mental väg – sanningen är snarare att de är ett resultat av vår motvilja att vara i nuet. Denna förståelse utgör en dynamisk grund för personlig utveckling på och utanför mattan. När vi på direkt väg observerar våra självbegränsande reaktioner och hur de uppstår, avslöjas också de val vi står inför och då framgår det också klart och tydligt att det bara är vi själva som ansvarar för dessa val. De flesta av oss är bekanta med följande fraser: ”Jag vill göra det här”, ”jag kan inte göra det här”, ”jag gillar inte det här”, ”detta kommer inte att knäcka mig”, ”jag duger ingenting till”, ”det kommer aldrig att gå” eller ”jag gillar det här – jag vill ha mer”. Under dagens lopp spelas de upp för ditt inre mer eller mindre konstant – både på och utanför mattan. Lyssna noggrant till din inre röst, för det är lätt hänt att vi omedvetet väljer att stänga ute dessa reaktioner och de spänningar de orsakar. Med hjälp av mindfulness kan vi istället se dessa obekväma och oönskade känslor som tecken på vad vi behöver förändra och ägna uppmärksamhet åt.
  3. TA ANSVAR När vi väljer att ta ansvar för våra sinnestillstånd vänds vår uppmärksamhet mot dessa och vi börjar med stort intresse och nyfikenhet undersöka vad som egentligen  pågår i vårt inre. När vi gör detta får vi bevittna en orsakskedja: länk efter länk av sensoriska upplevelser med efterföljande reaktioner som triggar varandra, ofta med känslomässiga responser som följd. Allt detta påverkar hur vi upplever nuet, och upplevelsen anpassas så den stämmer överens med våra personliga uppfattningar om oss själva och omvärlden. Fundera lite på de förväntningar, rädslor och alla andra mentala föreställningar som är kopplade till huvud- och handståenden och bakåtböjningar. Det kan vara frestande att stänga ute dessa känslor, men med hjälp av mindfulness kan vi se det ur ett annat perspektiv: genom att omfamna även de jobbiga känslorna kan vi lära oss mer om oss själva via dessa avancerade positioner.
  4. ÖPPNA KROPP OCH SJÄL Fysisk rörlighet är inte alltid liktydigt med öppenhet. Många av oss strävar efter att bli rörligare, vilket ibland sker på bekostnad av förmågan att öppna upp oss – både kroppsligt och själsligt. Allt handlar om spänningar, som ibland kan vara så välbekanta att vi inte längre lägger märke till dem. Dessa manifesterar sig runt om i kroppen, men också i hjärnan. När vi försöker ta kontroll över vår träning kan det ta sig uttryck i att hjärnan känns som en torkad valnöt – ett tecken på att vi är på väg att stänga av mentalt. I det här läget är det vårt ansvar att få den att kännas som en mogen persika igen. Denna färdighet utvecklar man genom att vara lyhörd, och undvika ett alltför smalt fokus för att istället öppna upp medvetandet och ta in alla känslor och tankar. Nyckeln till en sådan approach är att vara lätt i sinnet. Testa att le: när ögonvrårna och mungiporna mjukas upp påverkas vårt sinnelag till det bättre, och det blir lättare att vara inlyssnande och responsiv. På så vis kommer du att kunna öppna upp dig såväl fysiskt som mentalt, och hålla lederna mjuka och fria från spänningar. Det kräver ett öppet och lyhört sinne, och de positiva effekterna går lätt om intet när vi växlar över till autopilot.
  5. LÅT EGOT KLIVA ÅT SIDAN Genom att vara lyhörda blir vi uppmärksamma på vår inre dialog, och hur vi dömer och kritiserar oss själva. Vi kan också se vilka val vi har vid varje givet tillfälle. Försök exempelvis att sträva efter kroppslig och själslig öppenhet istället för att hela tiden pusha för ökad rörlighet. Efter att ha gjort det valet brukar en frihetskänsla infinna sig, varpå både kropp och själ slappnar av – även om träningen är aldrig så avancerad. Att kapitulera på det här sättet är detsamma som att låta egot kliva åt sidan och ge yogan möjligheten att styra oss istället för tvärtom. På så vis är vi alltid mottagliga för de lärdomar som förmedlas via yogan, så att den kan korrigera oss när vi ersätter öppenhet med spänningar, och hjälper oss att läka genom att lösa upp dessa spänningar på djupet. Med hjälp av mindfulness kommer din yogaträning att bli självlärande, självkorrigerande och självläkande.

Text: Hugh Poulton och Sarah Haden

Annons
Annons

LÄS MER: Få en skönare start på dagen med mindfulness

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.