Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

CHAKRAGUIDEN: Lär känna dina öronchakran

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till våra öronchakran.

NAMN: Känt som ”öronchakran”.

VAR: Huvudet och över de fysiska öronen, vilande i 30 graders vinkel.

FÄRG: Rödlila.

LOKA (PLAN): Okänt.

TATTVA (ELEMENT): En inre röst/”guds” eller det gudomligas röst.

MANDALA: Det finns ingen känd mandala/yantra för dessa öronchakran eftersom kunskapen om att de är kopplade till de större chakrana inte är utbredd, trots att de är precis lika viktiga. Det finns två öronchakran, ett för varje öra, som representerar det sjätte respektive sjunde chakrat hos en person. De roterar från innerörat, något snabbare än halschakrat men inte lika snabbt som chakrat för det tredje ögat.

FÖRKLARING: Trots att öronchakranen är de minst kända i chakrasystemet så utvecklas de från det ögonblick vi föds. Dessa chakran är förstås kopplade till vår hörsel, men även till hur vi hör guds röst, visdomsord och råd från änglar, andar och andra positiva energier – de relaterar helt enkelt till den gudomliga guidning som du får (eller inte får på grund av att energin är ur balans). Öronchakrana representerar ”clairaudience”, vilket betyder ”klarhörsel”. De kan bli blockerade eller obalanserade om du inte kan förlåta någon som har behandlat dig illa verbalt, eller har sagt något som du inte vill höra. De sluts även när en person värjer sig från att ta emot intuitiva budskap via hörseln på grund av rädsla för guds ord eller andra andliga budskap.

När dina öronchakran är öppna och balanserade kan du höra, och är mottaglig för, positiv guidning och insikter från en annars osynlig andesfär. Det är bara positiva budskap från andevärlden som kan ”höras”, alla eventuella negativa budskap vittnar istället för att det är ditt ego som talar och att dina öronchakran inte är öppna. Om det hela tiden är samma budskap som ”spelas upp” – ofta saker som du har hört eller hör och som gör dig rädd, men även ord från dina nära och kära som upprepas om och om igen – kan det tyda på obalans i dina öronchakran. När dessa istället är i balans har du inga problem med att exempelvis fokusera på den person du pratar med, och att ta till dig av informationen fullt ut utan att avbryta eller börja fundera på vad du själv ska säga.

Du kan sträva efter att öppna och balansera dina öronchakran med hjälp av chanting, ljudmeditation och reiki eller andra former av energiarbete. Rent kroppsligt styr öronchakranen öronen och delar av pannan (ner till ögonbrynen).

YOGAPOSITIONER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Positionerna lejonet (simhasana), hand till stortå (padangusthasana) och koansiktet (gomukhasana), liksom humlan (bhramari pranayama) och ljudmeditation (med hjälp av gong, klangskålar och olika typer av musik).

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Vilka chakran finns det?

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION:

Meditation för att höra klart

Slut ögonen i din sittande meditativa position och rikta under några ögonblick din medvetenhet mot andetaget. Efter en liten stund låter du ditt sinne fokusera på följande ord: Andas långsamt och börja fokusera din medvetenhet på de ljud du kan höra på avstånd, utanför det rum du befinner dig i. Om du mediterar utomhus kan du fokusera på de mest avlägsna ljuden du kan höra. Tona in till dessa ljud med total medvetenhet och lyssna till det du hör under några ögonblick. Så fort ditt medvetande irrar iväg och du börjar tänka kan du bara återgå till andetaget och komma tillbaka till ljuden som du hör på avstånd. Varje gång tankarna irrar iväg för du vänligt men bestämt tillbaka din uppmärksamhet till dessa ljud. Sitt så här en stund och för sedan  din medvetenhet till de ljud som ligger lite närmare dig.

Nu lyssnar du till de ljud som finns runt dig och i närheten av dig, i själva rummet om du befinner dig inomhus. Rikta din fulla medvetenhet på dessa ljud och så fort tankarna börjar vandra för du medvetenheten tillbaka till först andetaget och därefter ljuden runtomkring dig. Fortsätt så här en stund. När du känner dig redo riktar du så medvetenheten mot din andning och det som finns inuti dig. Andas fokuserat en stund, och när du känner dig redo kan du börja fokusera på andra ljud som du eventuellt kan höra inuti dig förutom andetaget. Det här kan kräva lite övning men fortsätt så länge du kan. Om ditt medvetande eller dina tankar börjar vandra iväg utanför dig själv kan du bara lugnt konstatera att så har skett och försiktigt föra det tillbaka in i kroppen, och till de ljud du eventuellt hör, igen.

Ljuden kan vara långsamma och lugna, eller höga och bullriga. Stanna här och lyssna till dina inre ljud och de eventuella ord, visdomar eller uppenbarelser som kommer till dig. Om du får höra negativa ord från ditt ego kan du bara säga ”tack” och gå vidare så att du istället kan fokusera på att få höra vackra budskap. Stanna här så länge som du önskar. Börja efter en stund bli mer medveten om din andning och fördjupa den något. Bli medveten om dig själv och den plats där du befinner dig. Ta efter hand in mer och mer av omgivningen. Gnugga handflatorna mot varandra, placera händerna över ögonen och öppna försiktigt ögonen när du känner dig redo. Blinka några gånger och släpp ner händerna. Sitt kvar en stund och andas innan du går vidare med din dag.

AFFIRMATIONER:

Jag hör klart

Jag hör min sanning

Jag hör min gudomliga guidning och mina guider

Jag hör andra klart

Jag lyssnar helt och fullt och bearbetar informationen totalt

FRÖLJUD OCH MUDRA: Att sjunga fröljud innebär att du ”ljudar” orden inne i kroppen och riktar ljudet till det chakra eller den del av kroppen som associeras med ljudet. Fröljud stimulerar och väcker energin hos chakrat och hjälper till att öppna och balansera det. Mudror är handgester som sägs kunna stimulera chakrats energi. Du kan sjunga fröljuden i positionerna medan du visualiserar färgen som associeras med chakrat, eller som en meditation tillsammans med mudran.

Ljud: HUM (en kombination av halsljudet och ljudet för tredje ögat).

Mudra: Shunya Mudra: placera toppen av långfingret mot tumbasen. Låt tummen vila på långfingret med ett lätt tryck. Låt de andra tre fingrarna vara raka.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Kristaller besitter uråldrig läkande energi och kraft och allt du behöver göra för att de ska påverka dina chakran är att ha dem på dig i någon form. Att lägga sig och vila med kristallen placerad på eller i anslutning till chakrat i fråga har också en väldigt balanserande effekt.

Kristaller/stenar: celestin, fantomkvarts, bärnsten, rodonit.

AROMATERAPI/ESSENTIELLA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Luktsinnet är det sinnet som först fungerar hos ett nyfött barn, vilket gör det till ett av de kraftfullaste sinnena att använda sig av vid healing. Essentiella oljor kan användas genom att blanda ut en liten mängd i mjölk som du häller i badvattnet, i aromalampor och doftspridare, på kudden när du ska sova eller på en näsduk som du bär med dig. Efter rådgivning av en expert kan de eventuellt även blandas i mat eller vatten.

Essentiella oljor: ceder, tall och pepparmynta.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Lär känna vishuddha (halschakrat)
LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Lär känna anahata (hjärtchakrat)

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.