Yoga World
Annons
Annons
LivsstilYogafilosofi

CHAKRAGUIDEN: Vilka chakran finns det?

Att ta hand om sina chakran och energier anses av många vara lika viktigt som att ta hand om kroppen, andningen och sinnet. Ofta tänker vi inte på dem, eftersom många av oss inte kan se dem rent fysiskt, men de existerar inom oss och de kan påverka varje del av våra liv.

Som yogaterapeut är klientens nuvarande situation och symptom och vad som händer med deras chakran några av de områden jag fokuserar på och jobbar med. När vår energi är påverkad kan blockeringar och negativ energi börja påverka den fysiska kroppen och sinnet. För att ta ett exempel: huvudvärk och smärta till följd av en separation kan reducera hjärtchakrats energi och få axlarna att sjunka framåt och/eller ge hjärtbekymmer och senare även andningssvårigheter.

En närståendes bortgång kan påverka olika chakran men påverkar definitivt rotchakrat, vilket kan bli blockerat, med följd att man blir osäker eller otrygg – något som i värsta fall kan leda till missbruk och en oförmåga att känna sig trygg och säker både hemma och på jobbet. Minskad energinivå i strupchakrat kan orsaka strupkatarr eller sköldkörtelproblem (detta kan också vara relaterat till hjärtchakrat, om problemet är att vi inte talar från hjärtat och håller inne med saker).

Det finns många exempel på hur obalanserade chakran – för mycket eller för lite energi – kan påverka oss, och många av de symptom vi ser kan undvikas (eller läkas) om vi arbetar med våra egna chakran på yogiskt vis för att hålla dem balanserade och friska.

VAD ÄR CHAKRAN?

Ordet ”cakra” (chakra på svenska) betyder ”hjul” eller ”disk, skiva” på sanskrit. Många av de som faktiskt kan se våra chakran (oftast sådana med klärvoajanta förmågor) har beskrivit dem som snurrande hjul av ljus. Vi har många chakran och de är lokaliserade längs kroppens drygt 72 000 energikanaler/meridianer och akupunktörer använder dessa energikanaler som riktlinjer när de ska placera sina nålar.

Inom yogan fokuserar vi vanligtvis på sju huvudsakliga chakran, placerade längs med ryggraden: Muladhara (rotchakra), Svadisthana (sakralchakra), Manipura (solar plexus- chakra), Anahata (hjärtchakra), Visuddha (strupchakra), Ajna (det tredje ögat) och Sahasrara (kronchakra).

Våra chakran innehåller olika individuella former av element och information och med kunskap om dessa kan vi jobba med dem för att behålla energinivåerna. Det är våra chakran som gör att andningen är så viktig inom yoga (något som ibland glöms bort). När vi andas, andas vi in prana/pranisk energi och det är i din energikropp som energikanalerna, eller nadis, och våra chakran vistas. Dessa manifesteras dock inte på något fysiskt sätt och vi skulle inte kunna se dem om vi dissekerade våra kroppar.

Annons
Annons

De tre viktigaste energikanalerna/nadis är: Ida (vänster näsborre), Pingala (höger näsborre) och Sushumna (mitten av kroppen, längs ryggraden).

När vi andas genom båda näsborrarna (något vi gör helt naturligt, antingen genom en eller båda varje dag) andas vi in prana, som flödar ner och runt ryggraden i motsatta riktningar, i en spiralliknande rörelse, och den punkt där kanalerna korsar varandra är där vi hittar våra chakran. Energin rör sig upp och ner längs med ryggraden och hjälper till att stimulera våra chakran och hålla dem i balans. De två nadis styr det sympatiska (Pingala) och det parasympatiska (Ida) nervsystemet. Sushumna nadi är det som uppträder som ”Kundalini”, vars kraft ibland symboliseras av en orm med två svansar (en manlig och en kvinnlig kraft), och som är en speciell kosmisk prana som ligger vilande i botten av ryggraden tills den väcks (normalt sett genom andlig träning och arbete med chakraenergi).

Nadis och den inverkan andningen har på chakran är den huvudsakliga anledningen till att växelandning på engelska kallas för ”master breath”. Innan man ger sig på en fullständig växelandning måste man dock lära sig att andas ordentligt, för att skapa ett naturligt andningsflöde.

TRÄNA MED CHAKRA-ENERGI

Våra chakran innehåller mycket kunskap om vilka vi är som individer och alla har olika upplevelser av det. Varje chakra har utvecklats från den dagen du föddes och har utvecklat och samlat på sig influenser i takt med att du vuxit, baserade på dina egna upplevelser i både det förflutna och nuet – interna och externa. Våra chakran går igenom olika utvecklingscykler och justeras vart sjunde år och under vissa år kan ett chakra vara mer framträdande än de andra.

Till att börja med vill jag be dig att fokusera på dig själv och visa dig hur du får kontakt med dina energier och på så sätt försöka utveckla en ökad medvetenhet om dina energicenter och den energi som (förhoppningsvis) flödar fritt genom din ryggrad och din kropp. Därefter gör vi en övning som fokuserar på att manifestera och släppa loss strömningar som styr dig, längs ryggraden, och till sist en helande energivisualisering för att rensa dina chakran innan du börjar jobba med dem ett och ett.

Vi börjar i Bergspositionen, där du kan välja mellan att blunda eller att hålla ögonen öppna. Fokusera på att stå stadigt, med fötterna höftbrett isär och rak rygg. Flytta sedan ditt medvetande till ovansidan av huvudet och tänk dig att du för ner kosmisk, positiv energi genom huvudet och in i kroppen. Tillåt energin att flöda ner genom ryggraden, till dess botten, ner i benen och genom fötterna, ända ner i marken. Repetera tre gånger eller tills du känner att denna manifesterande energi flödar fritt genom ryggraden ner genom fötterna.

Därefter gör du en omvänd visualisering, där du låter energin gå upp genom fötterna, in i benen, hela vägen uppför ryggraden och ut genom toppen av huvudet. Repetera detta tre gånger eller tills du känner att denna befriande energi flödar fritt. När du till sist har etablerat kontakt mellan dessa båda energiströmningar och de flödar fritt genom dig, så föreställer du dig att ett starkt vitt ljus av energi kommer ner genom toppen av huvudet och flödar fritt genom ryggraden och att denna energi renar och helar dina chakran medan det flödar upp och ner genom kroppen.

Avsluta visualiseringen genom att låta de bilder du målat upp långsamt tona bort och fokusera sedan på andningen, som nu är lugn och avslappnad.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Rotchakrat avslöjar dina relationer
LÄS MER: Därför sätter sig känslor i höfterna

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.