Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

CHAKRAGUIDEN: Lär känna vishuddha (halschakrat)

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till vishuddha, halschakrat. 

NAMN: Vishuddha (betyder ”ren”)

LÄGE: Halsen (mellan sjunde halskotan och första bröstkotan)

FÄRG: Blå

LOKA (PLAN): Janaloka (det andliga/reflekterande planet)

TATTVA (ELEMENT): Akasha (rymd/eter), den eteriska källan till de fyra stora elementen luft, eld, vatten och jord.

MANDALA: 16 blomblad omger en cirkel. Inne i cirkeln finns en silvermåne, och i dess mitt symbolen för chakrats bijaljud. De 16 blombladen representerar den frekvens som chakrat vibrerar på, vilken sägs vara synlig för människor med klärvoajanta förmågor. Ju högre upp längs ryggraden ett chakra sitter, desto fortare vibrerar det. Cirkeln representerar helhet och fullständighet och symboliserar det faktum att det inte finns någon början och inget slut (tid är ett bra exempel). Silvermånen symboliserar nada, det rena kosmiska ljudet, samt står som symbol för intuition, psykisk energi och ordlös kommunikation.

FÖRKLARING: Det här chakrat representerar våra tankar och känslor kring hur långt vi har vandrat på livets väg. Det är här du klarsynt och med djup förståelse reflekterar över dina upplevelser i livet, varför du har gått igenom det du har gjort och vad du har lärt dig av det. Här ser du din livsväg och dess utvalda andliga innebörd. Vishuddha är chakrat som symboliserar sann ärlighet, uppriktighet och klarhet. När alla dina lägre chakran samt vishuddha chakra är i balans är du redo att ta dig an nästa chakra och röra dig uppåt mot den av tusen blomblad omgivna lotusblomman i kronchakrat.

Vid det här chakrat slutar personen att hela tiden försöka undvika smärta och söka njutning. För mycket yin i dess center kan betyda oförmåga att uttrycka sig klart, medan för mycket yang ofta resulterar i att personen tenderar att kontrollera och dominera samtal, prata över huvudet på folk samt en oförmåga att lyssna. Sjukdomar eller symptom som kan bero på obalans i vishuddha kan vara svullna körtlar, problem med sköldkörteln, hormonella obalanser, PMS samt problem med mun, axlar, käke eller hals. Detta chakra balanseras och stimuleras genom sång, chanting (det vill säga att man upprepar ett mantra), brummande eller andningsövningar (pranayama) så som ujjayi-andning.

Annons
Annons

YOGAPOSITIONER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR HALSCHAKRAT: Skulderstående (salamba sarvangasana), plogens position (halasana), fiskens position (matsyasana), kobrans position (bhujangasana) och sittande halv ryggradsrotation (ardha matsyendrasana).

LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Lär känna anahata (hjärtchakrat)

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION

Våga lita på din livsväg-meditation:

Sätt dig i bekväm meditationsposition och slut ögonen. Ägna några ögonblick åt att fokusera din närvaro på andningen. Efter en liten stund börjar du visualisera följande: Efter att ha tagit några långsamma, djupa andetag ser du för ditt inre öga en syn som blir allt tydligare. Du befinner dig på resande fot längs en landsväg och får en känsla av att du någon gång tidigare i ditt liv har befunnit dig på samma plats. Landsvägen du reser på känns trygg och säker, så du bestämmer dig för att ta en promenad längs med vägen för att se vart den leder. När du går längs vägen känner du en varm vind svepa förbi ditt ansikte och genom ditt hår, och i fjärran hör du några fåglar sjunga. Deras kvittrande blir allt högre och du får en känsla av att de sjunger en sång som du har hört förut.

När du har promenerat en stund, tagit in omgivningen med alla dina sinnen, kommer du fram till ett vägskäl och du vet att du nu behöver göra ett vägval för att kunna fortsätta. Men vilken väg ska du välja? En liten fågel känner din tvekan och kommer och sätter sig på din axel. Det är en av de fåglar som du hörde sjunga den bekanta sången tidigare under din promenad, och den kommer för att hjälpa dig välja. Du låter fågeln sitta kvar på din axel, och bestämmer dig för att sluta ögonen och ta några djupa andetag i hopp om att detta hjälper dig  i beslutet om vilken väg du ska välja. Du står kvar vid vägskälet och andas, stillsamt och närvarande, när du hör en svag röst som säger: ”Du är trygg och säker i den här världen.

Du har fått så mycket kunskap, erfarenhet och insikter från din resa redan, du har följt ditt hjärta med klarhet och styrka. Allt du har upplevt har en mening och har skett av en god anledning. Det är nu tid att använda dig av det som du har lärt dig och gå vidare på en ny väg, en okänd väg som kommer att leda dig till stora andliga insikter. När du nu öppnar dina ögon kommer du att veta vilken livsväg mot framtiden du ska välja.” Du öppnar dina ögon, den lilla fågeln flyger iväg och du börjar sakta gå med säkra steg mot den väg som du har bestämt dig för att följa. Du är redo för nästa etapp på resan, den resa som kommer att leda dig hem till ditt sanna jag. Tillåt denna vägen att leda dig dit du i ditt hjärta och med hela din varelse vet att du behöver gå. Lita på dig själv och ditt högre medvetande. När du känner dig redo låter du sedan visualiseringen blekna bort. Öppna dina ögon, blinka några gånger, ta några djupa andetag – du är nu redo att ta dig an resten av dagen.

AFFIRMATIONER:

Jag lyssnar till min inre röst.

Jag hör klart och tydligt vad den säger till mig.

Jag talar med sanning och medkänsla utifrån mitt högre jag.

Jag uttrycker mig själv med trygghet och självkänsla.

Min röst är klar, min röst är stark.

BIJALJUD/MANTRA OCH MUDRA: När du mässar ett ord/ljud, så kallat bijaljud, eller ett mantra skapar det vibrationer inne i kroppen, och för att påverka olika delar av kroppen eller ett visst chakra så använder man speciella bijaljud för just det området. Mantrat/ljudet stimulerar och väcker energin i det berörda chakrat och öppnar på så sätt upp och balanserar det. Man kan även använda handgester, så kallade mudras, för att stimulera chakrats energi. Inta någon av de utvalda yogapositionerna, mässa det bijaljud som tillhör chakrat och visualisera färgen som förknippas med det. Sitter du i meditationsposition mässar du mantrat samtidigt som du håller händerna i en mudra och visualiserar färgen.

Ljud för vishuddha: HAM

Mudra: Vik in fingrarna utom tummarna mot respektive handflata. Låt dina tumspetsar mötas och dra dem uppåt en liten bit.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: I kristaller finns uråldriga energier som helar och tillför kraft till våra chakran. För att använda dem så att de gagnar dina chakran behöver du helt enkelt bara bära kristallerna intill kroppen. Att vila en stund med kristallen på eller nära det berörda chakrat är väldigt balanserande.

Kristaller/stenar: Lapis lazuli, sodalit, azurit, topas och turkos.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan du använda genom att blanda med lite mjölk och sedan ha i ditt badvatten, i en oljelampa, på din kudde innan du går och lägger dig, på en näsduk som du bär med dig samt i mat/vatten (då efter råd från en expert på området). Det faktum att luktsinnet är vårt främsta sinne när vi föds gör det till ett av de mest kraftfulla att använda vid healing.

Eteriska oljor: Salvia, kamomill, citrongräs, pelargon, lärkträd och isop.

Om du jobbar med dessa yogapositioner, tekniker och övriga hjälpmedel under en månads tid så kommer du att få många insikter som är relaterade med halschakrat. Även de lärdomar du behöver ta del av kommer att uppenbara sig.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Lär känna manipura (solar plexus-chakrat)
LÄS OCKSÅ CHAKRAGUIDEN: Lär känna svādhiṣṭhāna (sakralchakrat)

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.