Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

CHAKRAGUIDEN: Lär känna anahata (hjärtchakrat)

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till anahata, hjärtchakrat.

NAMN: Anahata chakra (betyder ”oslagen”).

LÄGE: Hjärtat (bakom bröstbenet i nivå med hjärtat).

FÄRG: Grön.

LOKA (plan): Mahar (balanserar kropp, andetag och sinne).

TATTVA (element): Luft (beröring, energi, känsla).

MANDALA: Tolv blomblad med en cirkel innanför som i sin tur omger en sexuddig stjärna. I mitten av mandalan syns bijaljudets symbol. De tolv blombladen representerar den frekvens som chakrat vibrerar på, och som sägs vara synlig för människor med klärvoajanta förmågor. Ju högre upp längs med ryggraden som ett chakra sitter, desto fortare vibrerar det. Cirkeln symboliserar helhet och fullkomlighet, något evigt utan början eller slut (som till exempel tiden). Den sexuddiga stjärnan, eller rättare sagt de två trianglarna som befinner sig ovanpå varandra i cirkelns mitt, symboliserar de manliga och kvinnliga energierna i perfekt förening och balans. Trianglarna utgör också en symbol för hur energin flödar uppåt och neråt i olika riktningar inuti oss, i synnerhet i det här chakrat.

FÖRKLARING: Hjärtchakrat är kopplat till lugn, stillhet och frid – det som villkorslös kärlek och medkänsla uppstår ur. Här upplever vi föreningen mellan två motsatser (de manliga och kvinnliga energierna) så att det bildas en balans och yin och yang är i harmoni. Det vi känner bottnar i de lägre liggande chakrana – syftet från rotchakrat, känslorna från sakralchakrat och kraften från solarplexuschakrat sänds upp mot hjärtat och blir här till medkänsla och tillgivenhet. Medkänsla eller empati är resultatet av en gudomlig kärlek från ovan, i kombination med det som strömmar upp från de lägre chakrana. Medkänsla är villkorslös kärlek som tar sig uttryck i en mänsklig upplevelse.

Många människor som inte har fått uppleva villkorslös kärlek, den som ofta finns hos en mamma, kan uppleva svårigheter att ge och ta emot kärlek i det här chakrat, och behöver därför jobba med detta. När hjärtchakrat är stängt (vilket kan ha flera orsaker) så kan personen i fråga varken ta emot eller ge kärlek, och har svårt för att känna empati. För mycket energi i hjärtchakrat kan istället resultera i att personen i fråga ger kärlek utan att kunna säga nej till den. Likaså kan det bli svårt för personen i detta läge att ta emot kärlek på grund av ett överaktivt hjärtcentra. Balansen mellan de nedre och de övre chakrana är nyckeln, så att energierna kan flöda här emellan fullt ut.

Annons
Annons

Yogapositioner som stimulerar och balanserar hjärtchakrat: Kobran (Bhujangasana), krigaren II (Virabhadrasana II), kamelen (Ushtrasana) och katten (Marjaryasana).

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION

Självkärleks-meditation:

Sätt dig i en bekväm meditationsställning, slut ögonen och ägna en stund åt att bara fokusera på andningen. Sedan visualiserar du följande: Föreställ dig en speciell plats där du känner dig trygg. Tänk dig denna plats som en fristad, en trygg zon där du känner dig helt lugn. När du ser denna plats för din inre syn, föreställ dig att du lägger dig ner på ett bekvämt underlag, som en säng eller en mjuk matta. När du lägger dig ner känner du hur du omedelbart slappnar av och för varje andetag blir mer och mer avslappnad. För uppmärksamheten till hjärtat och området däromkring, som utgör mittpunkten för medkänsla och villkorslös kärlek. Visualisera att det härifrån strålar ett vackert rosa ljus av kärleksfull energi.

Låt detta helande rosa ljus, nu förenat med vackert gröna nyanser, ta bort all nuvarande och bortträngd smärta som du bär på. Andas mjukt och djupt och se framför dig hur all smärta förgörs av det rosa och gröna ljuset. Tillåt hjärtcentrat att expandera och fyllas med ännu mer kärlek och empati – fortsätt att fylla det så mycket du kan i detta ögonblick. Låt ljuset absorbera all rädsla, allt tvivel och alla problem som tynger dig. Låt ljuset avlägsna all smärta så att hjärtat kan öppna upp sig för kärlek och empati till dig själv och andra, som om du var ett nyfött barn och kunde börja om på nytt. På detta sätt blir du den fullständigt empatiska person som du är menad att vara.

När du än vill och behöver kan du återvända till den här speciella platsen och på nytt visualisera för ditt inre hur det kärleksfulla ljuset tar bort all smärta. Stanna här så länge du vill och behöver. När du sedan är redo att släppa visionen så låt den sakta blekna, blinka några gånger och ta några djupa andetag.

AFFIRMATIONER:

Jag älskar mig själv

Jag känner medkänsla med andra

Jag ger och tar emot kärlek utan svårighet

Jag har i överflöd

Jag älskar universum och alla ting som finns här

BIJALJUD OCH MUDRA: När du mässar ett ord eller ljud uppstår vibrationer inne i kroppen, som när du riktar dem mot en särskild kroppsdel eller ett specifikt chakra kopplas till det ordet eller ljudet. Mantrat, eller bijaljudet som det också kallas, stimulerar och väcker energin i det berörda chakrat och öppnar på så sätt upp och balanserar det. Om du vill kan du även använda handgester, mudras, för att stimulera energin i det chakra du vill fokusera på. Välj en yogaposition och visualisera färgen som chakrat förknippas med samtidigt som du mässar bijaljudet. Eller sätt dig i meditationsposition och gör samma sak samtidigt som du formar mudras.

Ljud för anahata: YAM

Mudra: För ihop pekfingrets topp med tummen på både höger och vänster hand. Placera vänster hand på knät. För upp höger hand mot mitten av bröstet och låt tummen och pekfingrets topp röra försiktigt vid denna punkt.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: I kristaller finns uråldriga energier som har en helande kraft på våra chakran. För att använda dem behöver du bara bära dem intill kroppen på något sätt. Att vila och placera kristallen på eller nära intill ett chakra är också balanserande.

Kristaller/stenar: Aventurin, jade, rosenkvarts, malakit och turmalin.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan du använda till exempel genom att blanda med lite mjölk och ha i badvattnet, använda i en oljelampa, droppa lite på kudden innan du går och lägger dig, ha på en näsduk som du bär med dig eller till och med använda i mat eller vatten (dock inte innan du kollat detta med en expert på området). Luktsinnet är vårt främsta sinne när vi föds, vilket gör eteriska oljor kraftfulla att använda inom healing.

Eteriska oljor: Jasmin, rosenträ, bergamott, tallbarr, eukalyptus och ros.

Om du jobbar med dessa yogapositioner, tekniker och övriga hjälpmedel under en månads tid så kommer du att komma till många insikter om ditt eget hjärtchakra och dess energi, och de lärdomar du behöver ta del av kommer att synliggöras för dig.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS MER: Lär känna manipura (solar plexus-chakrat)
LÄS MER: Vilka chakran finns det?

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.