Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

CHAKRAGUIDEN: Lär känna ajna chakra

Följ med på Yoga Worlds utforskningsresa av våra chakran! Den här gången har turen kommit till ajna chakra. 

NAMN: Ajna chakra (betyder iakttagelseförmåga).

PLACERING: Pannans mitt, något över ögonbrynens centrum.

FÄRG: Indigo.

LOKA (plan): Tapoloka (det stränga planet).

TATTVA (element): Mörker och ljus.

MANDALA: Två blomblad med en cirkel och en nedåtriktad triangelsymbol inuti. I mandalans mitt syns symbolen för fröljudet. De två blombladen representerar den frekvens med vilken ett chakra roterar och sägs kunna ses av de med klärvoajanta förmågor – varje chakra roterar snabbare ju längre upp på ryggraden det är placerat. Det här chakrat roterar så snabbt att de med klärvoajant förmåga endast kan se de två blombladen. Cirkeln representerar helhet eller fullständighet och symboliserar principen med att det varken finns en början eller ett slut (ta tid som ett exempel). Triangelformen indikerar den nedåtgående energirörelsen från de andliga nivåerna ovanför som sprider kunskap och medvetenhet nedåt.

FÖRKLARING: Det här chakrat är beläget innanför din panna och om du sluter dina ögon för ett ögonblick och fokuserar på platsen för chakrat så kommer du se eller känna en energi där. Det här chakrat är ovalt till formen och kallas även för det tredje ögat och är helt enkelt ditt inre öga som blickar in i dig. Allt du har finns inom dig och ditt inre, tredje öga tillhör alltså ditt högre sanna jag. Illusionen om den materiella världen existerar utanför dig och har ingenting att göra med ditt sanna jag. Ditt tredje öga lägger märke till allt i ditt liv och representerar intuition och förmågan att se in i framtiden. Det här chakrat kan bli blockerat eller slutas om en person vänder sina andliga gåvor och insikter ryggen, eller vägrar att söka sanning och visdom.

Att sätta sin fulla tilltro till den materiella världen och vända ryggen åt det andliga kan också påverka det här chakrat – tänk på talesättet ”behåll ett öppet sinne”. Det är med hjälp av ajna chakra som vi för vårt positiva tänkande och våra insikter och fantasier till världen. Att jobba med den mörka sidan av dig själv hjälper till att ta fram den ljusa sidan av dig själv mer och mer, så att du kan använda det här ljuset till att göra gott för dig själv och dem du har runtomkring dig. Det är också på den här chakranivån som du lär dig förstå att din inre värld avspeglas i din yttre värld och att du kan förändra saker och ting genom en djupare förståelse för hur universum fungerar och vilken din plats är i den här stora helheten.

YOGAPOSITIONER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Huvud till knä (janu sirsasana), delfinen (ardha pincha mayurasana), barnets position (balasana), ljusmeditation (trataka) och meditationer för det tredje ögat.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: CHAKRAGUIDEN: Lär känna dina öronchakran

CHAKRABALANSERANDE MEDITATION:

Insikt och klarhet

Slut ögonen i din sittande meditationsposition och rikta i några ögonblick din uppmärksamhet på andetaget. Efter en liten stund låter du sinnet guida dig på följande meditation: Du finner dig själv gåendes längs med en stig genom en klippig bergssluttning. I det här ögonblicket är du inte säker på hur du kom dit eller exakt vart du är på väg, men du vet att du måste följa stigen. Du går längs med stigen och märker att det blir dimmigare och dimmigare, men du fortsätter gå tills du finner dig själv helt omringad av den täta dimman utan att kunna se klart framför dig. Du bestämmer dig därför för att pausa en stund och känner efter med handen efter något att sätta dig på i bergssluttningen.

Du sätter dig försiktigt ner och väntar på att sikten ska klarna. Efter en stund ser du ett ljussken, som verkar komma från en lykta, närma sig längre bort på stigen. Du ser hur det kommer allt närmare. Du känner dig väldigt trygg och tillfreds och när ljuset till sist hejdar sig framför dig träder konturerna av en gammal man fram ur dimman. Du hälsar honom och frågar hur han kan ta sig fram på stigen i den här dimman. Han svarar:

”Jag har gått samma stig om och om igen under många, många år. Vissa saker längs med vägen har förändrats och andra har det inte, oavsett vilket så är den här stigen alltid tydlig för mig. När jag tvivlar på mig själv och min väg, går jag in i mig själv och ber om en väg eller ett svar, och stigen blir tydlig igen. Jag litar på att kunskapen från min inre guidning ska ta mig genom alla sinnesdimmor och distraktioner så att stigen som jag måste vandra blir tydligare och vackrare än tidigare. Du har också den förmågan, men den kommer först när du känner tillit och ser vem du verkligen är.”

Med de visa orden vandrar den gamle mannen vidare. Du sitter kvar en stund med ögonen slutna och begrundar dessa ord samtidigt som du riktar ögonen lätt uppåt mot platsen för ditt tredje öga. ”Snälla guida mig på min stig så att jag också kan förstå min väg i den här världen” säger du till dig själv. Därefter öppnar du dina ögon och ser att dimman har lättat och att det finns en stig som leder uppåt. Du går nu den här stigen och ser en vackrare värld än förut. Stanna här i ytterligare några andetag och när du är redo, kom ut ur meditationen på ditt eget sätt, känn dig klarvaken och klarare i sinnet än någonsin tidigare.

AFFIRMATIONER:

Jag ser allt klart

Jag litar på min intuition och min insikt

Jag är i samklang med min inre visdom

Jag har lätt för att se sanningen

Jag ser allt

Jag är full av fantasi

FRÖLJUD OCH MUDRA: Att sjunga fröljud innebär att du ”ljudar” orden inuti kroppen och riktar ljudet mot det chakra eller den del av kroppen som associeras med ljudet. Fröljud stimulerar och väcker upp energin hos chakrat och hjälper till att öppna och balansera det. Mudror är handgester som sägs kunna stimulera chakrats energi. Du kan sjunga fröljuden i positionerna medan du visualiserar färgen som associeras med chakrat, eller som en meditation tillsammans med mudran.

Ljud för ajna: SHAM

Mudra: Med raka och framåtriktade fingrar, låt fingertopparna på de mittersta fingrarna nudda varandra. Låt de andra fingrarna vara böjda och nudda varandra upptill. Låt tummarna peka mot dig och tumspetsarna möta varandra. Koncentrera dig på chakrat för det tredje ögat, något ovanför punkten mellan ögonbrynen. Du kan också placera tummarna på platsen för det tredje ögat.

KRISTALLER SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Kristaller besitter uråldrig läkande energi och kraft och allt du behöver göra för att de ska påverka dina chakran är att ha dem på dig i någon form. Att lägga sig och vila med kristallen placerad på eller i nära anslutning till chakrat har också en väldigt balanserande effekt.

Kristaller/stenar: safir, ametist, fluorit, sodalit, kunzit och labradorit.

AROMATERAPI/ETERISKA OLJOR SOM BALANSERAR OCH STIMULERAR: Eteriska oljor kan blandas ut i lite mjölk som du tillsätter i badvattnet, i aromalampor, på kudden när du ska sova eller droppas på en näsduk som du kan bära med dig. Efter rådgivning av en expert kan de eventuellt även blandas i mat eller vatten.

Eteriska oljor: virak, rosmarin, muskatellsalvia, lavendel, pepparmynta, sandelträ och vildhavre.

Ta stöd av dessa yogapositioner, tekniker och hjälpmedel för att ta del av ajna chakras visdom.

Text: Sarah Swindlehurst

LÄS OCKSÅ: CHAKRAGUIDEN: Lär känna vishuddha (halschakrat)
LÄS OCKSÅ: CHAKRAGUIDEN: Lär känna anahata (hjärtchakrat)

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.