Yoga World
Annons
Annons
Yoga

YOGAFRÅGAN: Yogalärare som säger olika saker

I varje nummer av Yoga World svarar yogaläraren Veronica ”Vevve” Jäderlund på läsarnas frågor – maila in din fråga och håll utkik efter svaret här, i tidningen eller i bloggen.

Vill du hellre läsa yogafrågan i tidningen? Beställ den på tidningardirekt.se

FRÅGA:

Jag gick en yoganybörjarkurs förra året och sedan dess har jag gått på klasser på gym och studior. Jag har några klasser jag oftast går till, men testar också olika lärare när jag känner att jag fastnar som du rekommenderat. Mitt problem är att alla lärare säger olika saker om hur jag ska vinkla kroppen, och hur jag ska göra vissa positioner. Det varierar också mellan andningstekniker och hur de pratar om filosofi. Hur vet jag vad som är rätt och vad jag ska göra?

Annons
Annons

SVAR:

Jag förstår din förvirring när det kommer så många olika bud. Det finns flera anledningar till varför de säger olika saker. Den första är att de helt enkelt inte har någon aning om vad de säger, eller varför de säger det. Inom all gruppträning, inte bara yoga, fastnar vi ibland i att upprepa något vi hört andra säga under vår utbildning eller när vi själva tagit klasser, och då smyger det bara in när vi pratar. Jag tror tack och lov att de flesta faktiskt vet vad de säger, och där kommer vi in på en annan anledning; olika lärare kommer från olika skolor och traditioner. Yoga som tradition har inget specifikt ursprung eller exakt facit. Så det filosofiska kan tolkas, läras ut, och framförallt uppfattas på flera sätt.

I och med bredden lärs också positioner och instruktioner ut olika, vilket leder till flera sätt att göra exempelvis Virabhadrasana 1/Krigare 1. En utmaning jag ser är att en del skolor, som lär ut fysiska yogastilar, ger för tunn anatomisk förståelse. Istället lär de ut positioner ”som de alltid lärts ut”. Krigare 1 är ett sådant exempel. Jag lärde mig i början att höften skulle vara parallell med kortkanten på mattan, och lärde därför ut det så. Efter en del självutforskning,  men framförallt studier, skulle jag idag aldrig lära ut det så. Dels då jag anser det vara ofördelaktigt för kroppen, mer specifikt det bakre knät, samt att alla inte har möjligheten att utföra positionen på det sättet.

Lyssna på läraren, men framförallt på dig själv

Ett tips är att fråga läraren, under klassen eller efter, vad hen menar, eller varför hen lär ut så. Inte för att ställa dem mot väggen, utan för att själv få djupare förståelse och se om deras resonemang resonerar med dig. Som ny yogautövare är en ganska utelämnad till sina lärare, och du måste börja någonstans. Testa att följa det läraren säger, men viktigast av allt; känn efter hur det känns för dig. Allt eftersom tiden går kommer du finna vad som funkar för din kropp, vilka lärare som har belägg för vad de säger och hur du själv förvärvar mer kunskap.

Jag uppmuntrar dig att fortsätta gå på klasser för olika lärare för att hitta den, eller de, som du känner kan hjälpa dig ta din praktik vidare. Hitta någon som, mer än att bara ge snabba svar, kan hjälpa dig att hitta rätt frågor så du kan undersöka vidare. Att någon ger dig ”facit” på en viss fråga tenderar att leda till att du stagnerar så fort en ny fråga uppstår. Om du istället hittar någon som kan ge dig verktyg för lärande, är du utrustad att möta även framtida frågeställningar.

YOGAFRÅGAN: Snarkande yogisar
YOGAFRÅGAN: Vem får bli yogalärare?
LÄS MER: Skillnaden mellan en yogainstruktör och en yogalärare

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.