Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

YOGA WORLD
Annons
Annons
Yogaliv

YOGAFRÅGAN: Vem får bli yogalärare?

I varje nummer av Yoga World står vår yogalärare Veronica ”Vevve” Jäderlund redo att svara på dina frågor. Maila dem till oss, märk ditt mail med YOGAFRÅGAN. Vill du hellre läsa reportaget i tidningen? Beställ den från tidningardirekt.se

FRÅGA:
Jag har yogat i nästan ett år, går på några klasser i veckan varvat med att jag yogar hemma med klasser online och vill nu gå en yogalärarutbildning. Det finns så många utbildningar och lärare att välja mellan och många skriver att de rekommenderar att man själv yogat typ ett till tre år innan man går en yogalärarutbildning. Jag läste någonstans att jag måste kunna hela solhälsningen utantill, eller bli rekommenderad av en lärare innan jag får gå en utbildning. Vad gäller? Vem får bli yogalärare och när får jag söka?

SVAR: 
Så många bra frågor! Vi börjar med den ständigt återkommande frågan om vem som får bli yogalärare. Ofta ställs den som att det finns ett satt svar, en inre cirkel att tas upp i. Så är det inte idag, men förut var den yogiska traditionen sådan att inte alla fick bli yogalärare. Då var det att om du tillhörde rätt kast kunde du leta upp en lärare, som sedan valde om de ville ta in dig. Då var det en lärare till en elev, och den läraren avgjorde när du var redo att ta nästa steg. En del skolor har fortfarande den traditionen att läraren vägleder och ger grönt ljus för dig att gå vidare i din praktik.

I och med den ökade efterfrågan på yogalärarutbildningar, i kombination med att vi i väst inte har gurutraditionen, är det idag vanligast att en själv avgör när, var och med vem en vill gå vidare. Vem som helst kan hålla yogaklasser då yrkesrollen yogalärare inte är en skyddad titel (som exempelvis läkare). Skyddad titel innebär att yrkestiteln är skyddad, eller villkorad enligt ett regelverk,  baserat på svenska lagar, som gör att bara vissa får använda titeln. Det här håller på att ses över inom Sverige nu med organisationen Sveriges Yogalärare (SYL) som vill höja nivån på utbildningar och yogalärare för en säkrare bransch. Trots att titeln inte är skyddad idag tycker jag att för sin egen del, men framförallt för sina elevers skull, borde alla som vill hålla klasser gå en eller flera yogalärarutbildningar.

LÄS MER: Hur får jag till yoga i vardagen?

Annons
Annons

OLIKA NIVÅER
Det finns olika nivåer på yogalärarutbildningar. Den vanligaste grundnivån är 200 timmar, en generell standard satt för att försöka säkerställa att yogalärarstudenterna får den information de behöver för att på ett säkert sätt vägleda sina kommande elever. Grundutbildningar har oftast inga förkunskapskrav, men som du skriver rekommenderar de flesta ett till tre års egen praktik. Då har du förmodligen hunnit praktisera flera timmar på mattan, utforskat olika aspekter av dig själv och kanske även etablerat en grundläggande kropps- och självkännedom. Detta gör att du lättare kommer att ta till dig instruktioner och applicera kunskapen du ges under utbildningen. Dessutom ger det dig tid att verkligen veta om du vill göra denna investering i dig själv.

LÄS MER: 7 steg till rätt yogalärarutbildning

Förut var det vanligare att man efter cirka fem till tio år kanske valde att gå en utbildning. Idag är det fler som väljer att gå en yogalärarutbildning, samt har praktiserat kortare tid innan de påbörjar sina studier. Å ena sidan, ju längre du praktiserat desto mer förkunskap har du när du väl går din utbildning. Å andra sidan, när du har gått din utbildning kommer du kunna ta din egen praktik till nästa nivå. Du avgör vad som är rätt för dig.

Jag vet inte vad som menas med ”kunna solhälsningen”, det kan vara så att de menar att man kan göra den utan att läraren instruerar stegen, eller att du ska kunna varje position på sanskrit. Det skiljer sig som sagt mellan olika skolor och jag skulle rekommendera att du kollar med den specifika utbildningen. Generellt skulle jag säga att det inte behövs och att du kommer få lära dig det på plats.

Andra aspekter som du inte tar upp men många frågar om är vilken typ av fysik man bör ha. Du måste inte se ut på något visst sätt, kan inte vara för tjock eller för smal.

Du behöver inte vara superstark eller kunna krångliga positioner, det är inte vad yogan handlar om, och är på inget sätt en garanti för att du blir en bättre lärare.

När det kommer till filosofi behöver du varken tro på chakran eller veta vem Arjuna från Bhagavad Gita är för att vilja, eller få, gå en yogalärarutbildning. Du kommer få lära dig grunderna i yogafilosofi och hur du kan arbeta in dem och utifrån det avgöra hur du vill förhålla dig till det.

”BÄSTA” YOGALÄRAREN
Vem blir då den bästa yogaläraren; den musikspelande teaterapan eller den mystiska filosofen? Det finns ingen personlighet som passar bättre som yogalärare. De absolut bästa yogalärarna är de som hedrar sina egna styrkor och lär utifrån dem.

Avslutningsvis några frågor som kan hjälpa dig om du funderar på att bli yogalärare:

  • Varför vill jag gå en utbildning?
  • Vad vill jag lära mig?
  • Vilken yogastil vill jag fördjupa mig inom?
  • Vilka lärare tilltalar mig?
  • Hur vill jag applicera det jag lär mig efter utbildningen?
  • Passar det mitt livsschema bättre att göra hela utbildningen i ett bräde eller på helger?

LÄS MER: Att välja yogalärarutbildning
PODD Yoga 360°: Vilken yogalärarutbildning ska jag välja?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar