Yoga World
Annons
Annons
Yoga

YOGAFRÅGAN: Snarkande yogisar

I varje nummer av Yoga World svarar yogaläraren Veronica ”Vevve” Jäderlund på läsarnas frågor – maila in din fråga och håll utkik efter svaret här, i tidningen eller i bloggen.

Vill du hellre läsa yogafrågan i tidningen? Beställ den på tidningardirekt.se

FRÅGA:

Jag har en fråga gällande deltagare som somnar under vilan och börjar snarka. Vad är din erfarenhet? Ska jag väcka personen lite lätt eller bara låta det vara? Jag har tidigare låtit det vara men hade nu på senaste passet en ny deltagare som snarkade högt.

Annons
Annons

SVAR:

Intressant fråga, jag tror inte det finns något rätt svar men kan dela mina reflektioner. För min egen del har jag märkt att jag bygger upp en bild av vad jag vill förmedla, och när verkligheten inte följer den planen kan jag vilja korrigera, istället för att ”go with the flow”. Bland annat första gången någon snarkade i savasana. Jag hade en tanke om vilken ton jag vill sätta i den stilla vilan, och tänkte då att hen som snarkade kanske störde andra, och motarbetade atmosfären.

När jag försökte se det från ett annat perspektiv insåg jag att det kanske var en indikation att jag faktiskt hjälpt någon slappna av så mycket att hen kände sig helt trygg att släppa taget. Vilken gåva för deltagarna att hitta ett utrymme i vårt samhälle där de faktiskt kan släppa prestation och stress.

Jag tror att svaret ligger i din intention. Om din tanke är att deltagarna ska slappna av i savasana, men fortfarande vara vakna, hintar snarkningen att eleven har somnat och ”missat” poängen. Det kanske vi ska tillåta dem att göra. Vi som lärare har våra tankar och planer, men det handlar också om att låta eleverna göra ”sin grej av det”. Samtidigt ska inte en elevs upplevelse rubba de övriga i klassen. Är det många som störs av det, kanske du kan guida in dem i savasana med ”om du brukar somna, eller känner att det finns risk att du somnar kom istället till en sittande position”. Om inte det funkar skulle jag ta det med den specifika eleven efter klassen första gången. Kanske kan det funka att mjukt lägga händerna på axlarna under savasana för att påminna eleven? Som sagt, jag har inga konkreta svar men kanske har du fått lite uppslag till hur du ska gå vidare med situationen.

YOGAFRÅGAN: Vem får bli yogalärare?

YOGAFRÅGAN: Hur får jag till yoga i vardagen?

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.