Yoga World
Annons
Annons
Mat

Tips till dig som vill äta mer hållbart

Att vända sig till växtriket är det enklaste sättet att äta såväl klimatsmart som hälsosamt.

Ät varierat: Du måste inte sluta äta kött och fisk, men försök att variera med vegetabiliska proteinkällor och fylla tallriken med mycket grönt. Satsa på ekologiskt i den mån du kan och välj gärna vegetariska rätter när du är ute på restaurang. Ät inte uteslutande en fisksort utan variera mellan olika och köp fisk från hållbart fiske (lax är en vardagsfavorit för många). Att äta en varierad kost gynnar både hälsan och klimatet.

Köttfri måndag: Ett bra sätt att öka hållbarheten är att införa små förändringar som får effekt på sikt. Konceptet med en vegetarisk dag i veckan, en köttfri måndag, är ett exempel på en sådan förändring. Även om du älskar kött kan det kännas både kul och utmanande att äta olika vegetariska rätter en gång i veckan. Fisk är nyttigt och ät det gärna, men återigen välj då från hållbart fiske.

Minska matsvinnet: En enkel regel för att minska matsvinnet hemma är att alltid använda upp färsk frukt och färska grönsaker före frysta och konserverade, även om det kanske hade varit enklare för stunden att ta de sistnämnda. Bli mer kreativ i köket och satsa gärna på grytor, smoothies och soppor till vardags eftersom det är lätt att använda rotfrukter, grönsaker, bär och frukter i denna typ av rätter. Sortera matavfall för sig och hushållssopor för sig.

Annons
Annons

Ät närproducerat: Att lokalt producerad mat är bättre för miljön än mat som importerats långväga ifrån säger sig självt. Dessutom stöder du bönder och odlare i din närhet när du köper deras råvaror. Prata gärna med dem om deras hållbarhetstänk och hur de ser på sin produktion (till exempel om de odlar ekologiskt eller är extra stolta över sin djurhållning). Med en ökad förståelse för hela produktionskedjan tills dess att maten ligger på tallriken blir du som individ mer benägen att tänka mer hållbart överlag.

Har du tid och utrymme vill vi dessutom uppmuntra dig att odla egna grönsaker – hur kul och gott som helst om du har möjlighet!

Hållbarhetstänket bör också vävas in i de livsstilsval du gör, som vilka rengöringsprodukter du använder, om du konsumerar mycket plast, är noggrann med att återvinna och om du kan tänka dig att handla second hand och begagnat. Just plastanvändningen har fått enorma konsekvenser för våra hav och behöver minska.

5 tips på vad du kan göra för att bidra till att minska plastanvändningen:

  1. Använd återanvändbara påsar när du handlar frukt och grönt istället för att ta en mängd plastpåsar i affären, som du sedan ändå bara slänger när du kommer hem.
  2. Ta med en egen mugg när du köper kaffe ute så att du minskar ner på användandet av engångsmuggar (en del kedjor ger dig dessutom rabatt om du har med egen mugg).
  3. Bär hem varorna från affären i nät- eller tygkassar och skippa plastkassarna vid kassan.
  4. Köp en vattenflaska i rostfritt stål och använd istället för mängder av engångsplastflaskor (de håller dessutom din dryck varm eller kall under hela dagen).
  5. Köp hellre engångsartiklar som sugrör gjorda av papper istället för plast. Om alla bara valde att göra denna lilla förändring skulle det få stor effekt för plastanvändningen överlag.

Text: Sarah Jackson 

LÄS OCKSÅ: Så äter du hälsosamt av regnbågens alla färger
LÄS OCKSÅ: 2 steg mot att äta med mindfulness

Tags : klimatsmart
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.