Yoga World
Annons
Annons
Mat

5 kosttips – så äter du hälsosamt av regnbågens alla färger

Färgglada grönsaker är bra för hälsan och vi på Yoga World har bett Barbara Cox, näringsfysiologen och författaren av boken Rainbow Recipes, berätta lite om just färgglada livsmedel.

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter mer grönsaker, både för hälsans och miljöns skull, men om Barbara Cox fick bestämma skulle fokuset ligga på att äta grönsaker i regnbågens alla färger. Genom att äta färgglada grönsaker och frukter tar vi del av de hälsofrämjande egenskaper som man får genom att äta naturliga färgämnen.

Naturliga färgämnen, som även kallas karotenoider, är en del av en klass viktiga sjukdomsbekämpande biokemikalier som kallas fytokemikalier. Dessa agerar som antioxidanter och stärker immunförsvaret, och man tror att dessa kan vara en viktig del av en hälsosam livsstil som kan förebygga både cancer och hjärtsjukdomar.

Att göra plats för en kost med färger från hela regnbågen både på jobbet och i hemmet är faktiskt lättare än vad man tror. Om man planerar och gör en kostplan för veckans alla måltider och mellanmål sparar man både tid och pengar – och dessutom blir det lättare att stå emot trycket när man känner sig sugen på onyttigheter.

Det är generellt sett lättare att äta nyttigt när man är hemma och har sina välorganiserade skåp fyllda med nyttigheter och allting nära till hands. Därför har du här några tips för att kunna äta hälsosamt även när du är på språng.

1. Tugga långsamt
Alltför många äter som att det vore en tävling att få in maten i magen så snabbt man bara kan. De kastar i sig maten, tuggar i några få sekunder och sväljer sedan. Vad de inte har koll på är att ett enzym i vårt saliv gynnar matsmältningen, så det är viktigt att tugga maten ordentligt. Ta det lugnt och tugga långsammare så kommer du snart märka av en förändring i din matsmältning.

Annons
Annons

2. Ät inte på autopilot
När man äter vid skrivbordet, i bilen eller på språng fokuserar man ofta mer på allt runt omkring och inte på maten. Den här ovanan kan leda till att man inte har koll på hur mycket man äter, viktuppgång och problem med matsmältningen.

3. Ät regelbundet
Att skippa måltider kan leda till blodsockerfall som i sin tur kan bidra till yrsel och koncentrationssvårigheter. Se till att du har ätit en ordentlig frukost innan du ger dig iväg och packa alltid ner några mellanmål i väskan. Hoppa inte över lunchen och ät inte middag för sent så att det påverkar din sömn. Tänk på att dåliga matvanor kan påverka dygnsrytmen.

4. Hälsosamma mellanmål
Om du känner ett behov av att äta mellan måltiderna ska du börja med ett glas vatten. Många förväxlar nämligen hunger och törst. Om du ändå behöver äta något ska du satsa på frukt, grönsaksstavar, nötter, frön eller kanske några smarriga grönkålschips. Tänk på att snabbmat inte ger dig den energi du behöver för att orka dagen. Efter det första sockerruset gör mat med mycket socker att blodsockret sjunker, vilket resulterar i darrningar, sötsug, koncentrationsbrist och att man känner sig slö.

5. Drick vatten
Din hjärna består av minst 85 procent vatten så det är viktigt att fylla på depåerna genom att dricka vatten under dagen. Kontor, butiker och offentliga transportmedel kan ofta vara rätt uttorkande så se till att du får i dig mycket vätska. Koffeinhaltiga drycker som kaffe och te, energidrycker och vissa läskedrycker är relativt ofarliga i små mängder. Dricker man för mycket av dessa kan det dock leda till uttorkning och koffeinöverdos, som i sin tur resulterar i sömnlösa nätter och att man underpresterar dagen därpå.

Ju mer naturligt förekommande färgglada livsmedel du har på din tallrik, desto hälsosammare blir du – men glöm inte att tänka på portionsstorleken också. En tallrik eller matlåda fylld med regnbågens alla färger är enligt mig det optimala sättet att ge bränsle åt och boosta sin kropp för att få mer energi till att hantera alla livets utmaningar.


Nedan ser du en lista över några av de färgglada frukter och grönsaker som du lätt hittar i livsmedelsaffären och de hälsofördelar som förknippas med deras pigment.

RÖD
Frukt och grönsak: Rödbeta, tranbär, granatäpple, tomat
Fördelar: Mat som innehåller dessa är rik på A-vitamin och antioxidanten lykopen. 

ORANGE
Frukt och grönsak: Butternutpumpa, pumpa, apelsin, kålrot, persika
Fördelar: Dessa innehåller rikligt med A- och C-vitamin. 

GUL/VIT
Frukt och grönsak: Palsternacka, majrova, selleri, kastanjenötter, vitlök
Fördelar: En kost baserad på dessa innehåller kalcium och järn som stärker immunförsvaret.

GRÖN
Frukt och grönsak: Grönkål, päron, purjolök, brysselkål
Fördelar: Frukt och grönsaker som dessa innehåller klorofyll, som är viktigt för att rena blodet.

BLÅ/LILA
Frukt och grönsak: Björnbär, blåbär, aubergine, rödkål
Fördelar: Äter du dessa får du i dig folsyra, kalium samt A- och C-vitamin.


 

Läs senaste studien om den veganska kostens påverkan på hälsan och miljön.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.