Yoga World
Annons
Annons
MatPlus

Supermat för tarmen

Soki Choi, forskare med doktorsexamen och föreläsare – med ett stort intresse för yoga – berättar i sin nya bok om hur vi med matens hjälp kan minska riskerna för psykisk ohälsa.

En frisk tarmflora stärker hjärnan – du kan med andra ord äta dig till en friskare hjärna och förbättra din psykiska hälsa bara genom vad du stoppar i munnen. Det presenteras hela tiden ny spännande forskning som visar hur viktig tarmfloran är för hälsan. Ett av de stora genombrotten inom forskningen handlar just nu om hjärn-tarm-axeln (microbiota gut-brain axis) och hur den påverkar din hjärna och psykiska hälsa. Bland annat detta redogör forskaren och föreläsaren Soki Choi för i sin nya bok Kimchi och kombucha – Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna.

I boken berättar Soki Choi om hur tarmbakterierna påverkar immunsystemet och om tarmens koppling till hjärnan. Hon förklarar att nya banbrytande studier på området kan komma att spela en betydande roll när det gäller bekämpandet av sjukdomar som Alzheimer, Parkinson, autism, ADHD, stress, ångest och depression, och att tarmflorans betydelse inte bara är någon ny hälsotrend utan måste ses som mycket viktigare än så (inte minst på grund av kopplingen mellan hjärnan och tarmen):

– Dygnet runt skickar tarmen upp massiv biokemisk information till hjärnan. Idag vet vi att axeln mellan tarmen och hjärnan är vår nyupptäckta biokemiska superdator. Kommunikationen mellan tarmen och hjärnan är dubbelriktad, och går bland annat genom vagusnerven. Vagusnerven skulle kunna beskrivas som kroppens eget ”superbredband”, med datatrafik som går åt båda håll – det vill säga signaler sänds både till och från hjärnan och tarmen (och även ut till andra viktiga organ). Flest signaler sänds dock ut från hjärnan. Hjärnans aktiviteter tycks därför vara extremt beroende av information från tarmen, medan tarmen  tycks kunna hantera sina mag-tarmaktiviteter själv utan större hjälp från hjärnan.

Soki yogar mycket – det är en stor del av hennes liv – och hon har nyligen varit på tystnadsretreat. Förutom en doktorsexamen vid Karolinska Institutet har hon forskat om komplexa sjukvårdssystem på detsamma, men även på Harvard. Hon har föreläst världen över om framtidens hälsa och sjukvård, och menar att vi måste börja ta matens betydelse för vår hälsa på allvar:

Annons
Annons

– Sköter du din diet så har du en läkemedelsfabrik i din tarm, utan biverkningar. Maten behöver definitivt komma in i det medicinska finrummet och vi behöver våga se bakterier och mat som en behandlingsform.

LÄS OCKSÅ: Gör egen kombucha

KIMCHI OCH KOMBUCHA

Soki har rötter i Korea och är därför uppväxt med kimchi och kombucha, två traditionella inslag på matbordet i Korea som innehåller massvis med bra bakterier för tarmen. Kimchi är fermenterad kål (kan även göras på rättika och gurka) som äts som sidorätt och innehåller 100 miljarder gynnsamma bakterier per gram. Kimchi ses därför som något Soki benämner som ”superprobiotika” och är i det närmaste en oumbärlig rätt i Korea där man äter det i stort sett till varje måltid.

– Sydkoreanskor lever numera längst i världen och en del forskare tror att det kan bero på det stora dagliga kimchiintaget. Man brukar säga att varje koreansk familj har sin egen unika kimchi, berättar Soki. Kombucha i sin tur är fermenterat te, som kan smaksättas på olika vis och som på senare år framställts som något av ett hälsoelixir med fantastiska egenskaper, men Soki förklarar att det behövs mer forskning på kombuchans egenskaper för att man med säkerhet ska kunna slå fast hur teet stärker hälsan.

– Kombucha har påståtts kunna eliminera alltifrån grått hår, öka sexlusten, förbättra synen och motverka åldrande. Även om forskningsfältet fortfarande är hyfsat nytt och litet, så börjar nu de första belagda hälsoeffekterna komma på plats. Studierna som hittills är gjorda på djur, visar att kombuchans positiva hälsoeffekter framför allt beror på nyttiga organiska syror och antioxidanter.

Soki nämner några preliminära hälsoboostande egenskaper som att kombucha kan motverka fria radikaler, döda skadliga bakterier (bra vid exempelvis magsjuka), verka avgiftande, leverskyddande, kolesterolsänkande, blodförtunnande, cancerförebyggande, diabetesmotverkande, astmamotverkande samt förbättra matsmältningen (en helt okej lista på positiva egenskaper, eller hur?). Huruvida dessa nu kommer att dokumenteras som sanningar framöver återstår att se, men vi vet åtminstone att både kimchi och kombucha innehåller nyttigheter som gör mycket gott i tarmen, och att ett överflöd av goda bakterier gynnar flera funktioner i kroppen, inte minst immunförsvaret.

Text: Emma Samuelsson Foto: Roland Persson, Stefan Tell

LÄS OCKSÅ: Okinordisk matfilosofi i 5 steg
LÄS OCKSÅ: Ayurvedisk guide till supermaten

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.