Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Sitter du rätt?

Om du inte redan känner till det så brukar effekterna av stillasittande numera jämföras med rökningens hälsorisker. Så här förändrar du din hållning, och på sikt – din värld.

Troligtvis sitter du ner medan du läser denna artikel just nu. Rör dig inte. Lägg märke till din hållning. Ta ett ögonblick till att känna in din kroppshållning, för den position du är i nu är antagligen en position som du befinner dig i ofta. Vår hållning kan också ha stor påverkan på förhållandena runt omkring oss. Socialpsykologen Amy Cuddy, och andra som arbetar med kroppsspråk, menar att vår hållning är avgörande för huruvida vi gör ett bra eller dåligt första intryck. Om vi är ihopsjunkna uppfattas vi som ointresserade och oförmögna att bidra med något betydelsefullt. Om vi däremot sitter och står rakryggade blir vi lättare respekterade av andra.

GÖR SÅ HÄR
Guiden som följer visar tekniker som kommer hjälpa dig att justera din hållning när du sitter och står upp. Oavsett om du gör det under arbetstid eller fritid så kommer dessa små förändringar erbjuda dig nya perspektiv på hur du känner, och hur världen känner för dig.

Annons
Annons
  • Sitt ner på sittbenen De hårda benen som du känner längst ner i bäckenet kallas sittbensknölar. Var uppmärksam på hur dessa knölar håller upp och stödjer hela överkroppen. Om du sjunker ihop bakåt förlorar du hållningen. Om du lutar dig för mycket framåt blir ländryggen ansträngd och måste kämpa emot gravitationen.
  • Håll överkroppen rakt ovanför sittknölarna Föreställ dig att du är helt i balans, precis som en spinnande snurra. Sikta på att känna dig helt bekväm i denna hållning, med båda axlarna helt avslappnade. Andas in känslor fyllda av framgång och andas ut känslor av osäkerhet.
  • Känn hur din kroppstyngd pressar hela kroppen nedåt och res dig sedan upp När du står upp, känn hur dina fötter stadigt pressar mot golvet eller marken, med alla tio tår avslappnade. Sträck på dig och lyft huvudet mot taket eller himlen. Lägg märke till hur mycket lättare det är att lyfta bröstet och stå rakryggad när du känner att dina Fötter står stadigt mot marken.
  • Andas ut och pressa båda fötterna nedåt Föreställ dig att dina fötter är kraftfulla rötter som söker skydd i jorden. Andas in och känn luften strömma genom kroppen upp till toppen av huvudet för att öppna ditt sinne och illustrera balans och vishet.

En bra hållning är viktig av många olika anledningar. Det är grundläggande för hur vi ser på oss själva och hur vi uppfattas av andra. Sitt och stå upp med självsäkerhet. Tro på dig själv och visa världen att du menar det.

Text Jill Lawson

LÄS OCKSÅ: 4 positioner som lägger grunden för din bålstabilitet

LÄS OCKSÅ: Så gör du framåtfällningar

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.