Yoga World
Annons
Annons
Asana

Så gör du yogapositionen lotuslyftet

Tolasana, även känt som ”uplutihih” inom ashtangatraditionen, är en kraftfull position som låter dig utveckla medvetenhet och styrka både fysiskt och mentalt. Även om den här positionen verkar avancerad så lärdes den traditionellt ut till nybörjare för att ge kroppen en sista utmaning innan vilan i savasana.

Vanliga misstag

Lotus är en position som kräver både öppenhet och medvetenhet, och det är vanligt att man tvingar sig in i den långt innan kroppen är redo. I lotuslyftet tränar du styrka i armar, höfter och coreparti. Känns det obekvämt, låt det ta tid, det är inte bråttom. Låt den här positionen lära dig att yoga inte handlar om målet utan vägen. Låt inte din praktik vara en plats där du straffar kroppen och lederna utan ett tillfälle då du hedrar din kropp. Nyckeln är att det ska handla mer om upplevelsen i kroppen och mindre om själva positionen.

Annons
Annons

Tips

  • Öva på att lyfta dig upp, även om du inte sitter i lotus. Använd block för att få lite extra höjd så att du kan lyfta fötterna från golvet.
  • Placera händerna framför höfterna. Luta dig lätt framåt först för att få momentum. Hitta samma känsla som i chaturanga där du liksom ”kramar” in allt längs med mittlinjen.
  • Slå på din ”krigarskalle” – den del inom dig som har kapaciteten att överkomma rädslor och ta sig an utmaningar. Allt är möjligt om vi anstränger oss, fokuserar och är dedikerade. Min affirmation är: ”Jag trotsar tyngdlagen.”

Tänk på

Först: släpp taget om käken. Många gör den här positionen med munnen och den behöver inte vara ansträngd. Fukta dina läppar, slappna av i käken och tänderna – det känns bättre och du ser inte förstoppad ut. Om du har hög puls, låt den balanseras innan du börjar så att du kan njuta av positionen med grace och ett leende. Om du känner att axlarna kryper upp, vilket är helt naturligt (mina gör det också litegrann) så arbeta med att sänka dem precis som i nedåtgående hund och lägg mer energi i triceps genom att pressa ner och rota fingrarna. Aktivera coremusklerna genom att dra dem inåt och lyft upp knäna mot bröstet. Den här positionen handlar om kvalitet, inte kvantitet, så om du behöver komma ner för att sedan återvända in i positionen för att få ihop 10 andetag har du inte misslyckats. Ibland måste vi falla för att kunna resa oss.

Kyle Gray är aktuell med boken ”Light Warrior”.

Text: Kyle Gray Foto: Drew John Barnes

LÄS MER: 7 yogapositioner på djupet
LÄS MER: 5 yogapositioner på 5 minuter

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.