Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Max Strom för in yogan i styrelserummen

Möt mannen som pratar yoga, andning och mjuka värden som förlåtelse med affärsvärldens främsta namn.

För några år sedan skulle det ha varit svårt att föreställa sig en yogainstruktör som talare på en global regeringskonferens eller som huvudtalare på en TED-föreläsning. Men det är precis så som den banbrytande amerikanska yogaläraren och författaren Max Strom har gjort sig ett namn. Strom, som har skrivit böckerna A Life Worth Breathing och There Is No App For Happiness, talade nyligen vid World Government Summit (WGS) i Dubai där de andra talarna inkluderade rymdreseföretaget SpaceX:s visionära VD Elon Musk, Internationella valutafondens (IMF) VD Christine Lagarde och Världsbankens ordförande Jim Yong Kim.

Tidigare WGS-talare har inkluderat USA:s före detta president Barack Obama och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon. Det kanske låter som ett osannolikt event för någon som är expert på andningsövningar och yoga, men Strom har hyllats världen över och hans arbete har väckt mycket uppmärksamhet bland de som söker efter ett alternativ till dagens hektiska sätt att leva, inte minst i affärsvärlden.

– Det är inte ovanligt att de chefer på hög nivå som kommer till mig för enskilda konsultationer anförtror sig till mig att de är på väg att gå under, berättar han.

– De är väldigt framgångsrika, de är mäktiga… och de är redo att hoppa ut genom fönstret. De vet att deras eget liv är ohållbart. De jobbar för mycket. De sover inte bra längre. De träffar knappt sin familj vilket förutom saknaden skapar spänningar och leder till mer stress. Deras kroppar är vrak och de är olyckliga. De håller fasaden uppe eftersom de befinner sig i ledarposition men de vet att de lever ett ohållbart liv och i hemlighet skulle de vilja lägga av med alltihop.

Som ett svar på det han kallar ”stressepidemin” har Strom skapat en tvärvetenskaplig metod för välbefinnande som kallas för Inner Axis och som har anammats av organisationer över hela världen. Om du befinner dig i London så kan du gå på Inner Axis-klasser på Triyoga där lärare som har utbildats av Strom riktar in sig på att tackla stress, oro och sömnlöshet. Systemet omfattar mindfulness, andningsövningar och yogapositioner, men Strom tar sig även an bredare områden som förlåtelse.

Annons
Annons

LÄRA SIG FÖRLÅTA

– Oavsett hur mycket yoga du praktiserar eller hur mycket vetegräs du dricker kommer du inte att ha ett lyckligt liv om du inte lär dig förlåta, säger han.

– Låt oss titta på vad som är motsatsen till förlåtelse. Det är ilska och långsiktig ovilja. Om du ser framför dig en person som du möter på gatan, en riktig gammal surgubbe som hela tiden ser arg ut – så kommer vi också att bli om vi inte lär oss förlåta, menar Strom och tillägger:

– På mina workshops brukar jag fråga folk om de fick lära sig att hantera sina känslor som barn. Ingen svarar ja.

Men när så många idag lever med så höga nivåer av stress är det av högsta vikt att vi faktiskt lär oss att hantera våra känslor för att ta hand om våra annars så överbelastade sinnen. Enligt OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) kostar den psykiska ohälsan Sverige 70 miljarder om året, och Världshälsoorganisationen (WHO) konstaterar att depression nu är den ledande sjukdomsorsaken i världen, så något måste hända.

Strom förespråkar andningsövningar.

– Jag jobbar med många människor med ångestrelaterade besvär och jag kan direkt se vilka ögonblickliga effekter andningsövningar har på deras välmående. På bara ett ögonblick kan andningsövningar förändra hur du känner dig inombords.

Strom talade nyligen vid en konferens i Tyskland där han föreslog att man inför andningspauser på jobbet. Det här väckte mycket uppmärksamhet från diverse mediakanaler som bad honom utveckla sina tankar.

– Rökare lämnar kontoret flera gånger varje dag för att gå ut och ta en cigg, så varför skulle inte icke-rökare kunna få gå ut och pausa med hjälp av andningsövningar? Stressen på jobbet skulle sjunka dramatiskt!

Strom, som även är mannen bakom Sacred Movement Center for Yoga and Healing i Los Angeles, har idag närmare 20 års erfarenhet av att undervisa i yoga bakom sig, och hans undervisning för honom idag över hela världen. Förutom att hålla yogaworkshops och yogalärarutbildningar, har han blivit väldigt efterfrågad som föreläsare där han pratar om ämnen som stresshantering, ångestlindring och hur överanvändande av teknologi påverkar våra liv.

Och kanske har vinden nu vänt till det bättre. Att Strom kom att tala om lycka på förra årets upplaga av WGS i Dubai berodde på att han blev inbjuden av värdlandet Förenade Arabemiratens Minister of State for Happiness. Tänk om alla länder nu är på gång att få en egen lyckominister, på samma sätt som att Indien idag har ett eget yogaministerium. Det vore väl ett rejält kliv framåt?

– Mitt uppdrag är att hjälpa människor komma ihåg vilka de är och vad de är kapabla till och ge dem verktyg som kommer att göra det möjligt för dem att leva ett mer meningsfullt liv, avslutar Strom.

Max Stroms mission är att hjälpa människor återupptäcka vilka de är och vad de är kapabla till.

Text: Sinead Lynch

LÄS MER: 3 tips för att leva yoga – på och utanför mattan
LÄS MER: 3 yogiska steg som lättar din ångest

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.