Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://yogaworld.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Yoga World
Annons
Annons
Annons
Yogaliv

3 tips för att leva yoga – på och utanför mattan

Om du läser det här så är sannolikheten stor att du har ett intresse för yoga som sträcker sig längre än att göra en perfekt nedåtgående hund. Det fantastiska med yoga är att man får en hel praktisk filosofi på köpet – man lär sig att känna inåt, upptäcka och kan helt enkelt göra yoga till en del av sin vardag, vilket kan förändra hela ens världsbild.

Yoga kan på ett enkelt, naturligt och vackert sätt förbättra vår livskvalité. Genom diskreta men långsiktiga förändringar kan vi börja lyssna mer till våra behov. Om vi blir mer uppmärksamma på vad som gör oss friska och lyckliga så kan vi göra val som vi mår bra av på sikt.

Det här är ett av många sätt som den mentala delen av yoga kan hjälpa oss att stressa mindre och att lära oss hantera livets utmaningar. Att ta tid att lyssna på oss själva är det perfekta motgiftet mot det stä ndiga informationsbruset och det höga tempot i vårt samhälle.

En levande filosofi

Om du har gått på några klasser och bara ville börja med yoga som en träningsform så kan det vara lätt att överrumplas av djupet. Det är svårt att bara skrapa lite på ytan om du väl har börjat träna med en lärare som lär dig att bli mer medveten om din andning och dina känslor. Det kanske händer även om du inte vill det – yoga får oss ofta att se det vi inte vill se. Allt vi gör i livet har följder, men vi kan välja om vi vill lägga märke till dem.

Annons
Annons

När läraren instruerar hållning, andning och meditation så lär vi oss hur yogafilosofin känns istället för att bara förstå den på ett intellektuellt plan. Den första yaman (regler för hur man ska leva) i yogisk filosofi är ahimsa – eller icke-våld som det betyder på svenska. Du kan se det som en praktisk guide till hur du ska göra positionerna och hur övergången mellan dem ska se ut. Att kunna vara mjuk även när man är stark, att inte gå över gränserna och att erkänna när vi faktiskt har korsat dem är ett medvetande som vi lär oss genom ahimsa.

I yoga säger man att ’andning leder, kroppen följer efter och sinnet observerar’ så vi bör lägga märke till när viljan eller egot pressar oss till olika ställningar och positioner. Då ska vi ta ett steg tillbaka för att lyssna på oss själva och för att andas. Att arbeta med godhet och acceptans inför våra egna begränsningar och behov gör att vi lättare kan upptäcka när vi blir för hårda mot oss själva. Som den stora TKV Desikaschar, grundare av Viniyoga och författare av The Heart of Yoga, säger: ”Framgången bakom yoga ligger inte i att kunna göra olika positioner, utan hur det helt ändrar hur vi lever våra liv och upplever våra relationer.”

Allt hänger samman

Förhållandet till yoga beskrivs ofta som en resa: även en rent fysisk yogaträninge kommer alltid innehålla några ögonblick som är djupare för både kroppen och sinnet. Det finns en god anledning till att det sker och det är samma anledning till att det fanns ett behov av yoga för länge sedan – vi behöver helt enkelt lyssna till vår kropp, istället för att bara bli guidade av huvudet.

Som den erfarna yogainstruktören Max Strom sa: ”Vi lever i ett överstimulerat och kroniskt uttröttad samhälle.” Avsikten med yoga är inte att minska stress eller att laga någonting, utan att hjälpa dig på vägen mot att upptäcka din sanna natur. Det är därför människor som slutar motarbeta den djupa sidan av yoga känner sig friare, friskare och mer tacksamma. Om du inte vill använda ordet ”andlighet” så behöver du inte det – men låt det inte hindra dig från att skrapa på ytan och ta dig under de hårda lagerna som vårt moderna levarna har skapat.

3 tips för att leva yoga – på och utanför mattan

  1. Mjuka ögon och käke Stress, utmaningar, fokus och koncentration kan göra att vi rynkar ögonbrynen och biter ihop käkarna. Bli medveten om det. Om man har ett mjukt ansikte även under starka positioner så berättar man för nervsystemet att yoga inte är ännu en källa till stress. Då blir det lättare att hitta flödet.
  2. Stadig blick Våra ögon är ständigt på jakt efter ny information och källor till potentiell fara. De undersöker omvärlden via små mikrorörelser – vilket också sker när vi kollar på olika skärmar. Ögonrörelser följer tankarna, så en stadig blick i mitten av rummet gör att det blir lättare att slappna av under yogan.
  3. Sluta tänka Vi vill ofta distrahera oss från att känna vad som händer just nu, speciellt när vi är helt stilla i positioner. Då börjar vi ofta tänka på onödiga saker som vad vi ska dricka för te på kvällen, eller göra små rörelser som att börja pilla med naglarna. Om du försöker undvika det har du lättare för att vara i nuet.

Text: Charlotte Watts

VIDEO: Vardagsyoga – mjuk sekvens för att väcka kroppen
LÄS MER: 3 övningar för mindre stress 
LÄS MER: 5 steg till din egen meditationsvrå

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar