Yoga World
Annons
Annons
Recept

Gör din egen kefir

Kefir, den fermenterade mjölken i kyldisken som till konsistensen påminner om fil, är faktiskt enkel att göra själv hemma och kräver väldigt få ingredienser.

Ingredienser:

• 1 l mjölk (helst fet mjölk/ standardmjölk)

• 3-4 msk kefirgryn (finns i hälsokostbutiker och till exempel i nätbutiken grontlevande.se)

• Ev. frukt eller bär i säsong (detta är valfritt men testa med blåbär eller något annat favoritbär för god variation)

Annons
Annons

Gör så här:

1. Häll mjölken i en glasbehållare med tättslutande lock.

2. Rör i kefirgrynen.

3. Låt stå i rumstemperatur (idealt är 25 grader så gärna lite varmare) i ett dygn.

4. Häll blandningen genom en sil och sedan vidare ner i en ren burk. Låt stå under lock i kylen.

Behåll de gryn som fastnade i duken när du silade tills nästa gång du ska göra en ny sats (se bara till att du har dem i en tättslutande burk och i lite kefir för att de ska hålla sig fräscha). Om du vill smaksätta med frukt eller bär så tillsätt dessa när du häller över kefiren i en ny glasbehållare, och låt då stå i cirka 12 timmar.

Text: Sarah Jackson och Emma Samuelsson 

LÄS MER: Så påverkar de goda bakterierna din kropp
LÄS MER: Golden milk – en modern hälsoklassiker

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.