Yoga World
Annons
Annons
Mat

Så påverkar de goda bakterierna din kropp

Det forskas just nu mycket på de bakterier som frodas i våra tarmar, och som har stor betydelse för vår hälsa. Här fokuserar vi på de goda bakterierna, pre- och probiotika samt fermenterade livsmedel och hur de påverkar kroppen.

Har du inte hängt med i debatten om tarmflorans betydelse? Här en liten sammanfattning om varför du bör bry dig om vad som frodas i dina tarmar:

  • I tarmarna, där all näring vi äter tas om hand, finns miljontals bakterier, både så kallade onda och goda.
  • Att äta bra med fibrer är det viktigaste för en fullt fungerande tarm och en bra tarmflora med mycket goda bakterier.
  • Fibrer kan förutom att främja matsmältningen även förebygga problem med uppblåsthet och lös respektive hård mage, som många svenskar lider av.

Vad är probiotika?

Probiotika är bakterier som gör gott i tarmen och bidrar till en bättre tarmflora. Det finns naturligt i viss typ av mat, samt i tillskottsform som pulver eller kapslar. Begreppet bakterier har för de flesta i andra sammanhang en lite negativ klang, men när det gäller tarmen finns miljarder goda bakterier som hjälper oss att hålla oss friska. Faktum är att antalet bakterier i tarmen är fler (upp till tio gånger fler dessutom) än antalet celler i kroppen, och om du samlade dem allihop och vägde dem skulle vågen visa mellan ett och ett och ett halvt kilo!

Probiotika bidrar till en bra magbalans, och eftersom en stor del av immunförsvaret utgår från magen så hjälper de goda bakterierna dig att hålla dig frisk. Probiotika gynnar matsmältningen, och hjälper också tarmen att ta upp näringen (i synnerhet fibrerna) i maten samt skyddar tarmväggarna. När du äter eller dricker livsmedel med högt probiotikainnehåll så tävlar de om utrymmet i tarmen där mindre bra bakterier också frodas, den typ av bakterier som faktiskt kan skada din hälsa. Vad den som äter mat med mycket goda bakterier strävar efter är så klart att de goda bakterierna ska ta överhanden och tvinga bort de onda.

Annons
Annons

Bakteriebalansen i tarmen har dessvärre väldigt lätt att rubbas, till exempel på grund av en antibiotikakur eller för mycket näringsfattig skräpmat.

Här kan probiotika vara till hjälp, och få tarmen i balans igen efter till exempel en magoperation, en släng av matförgiftning eller om man har besvär med IBS (irritabel tarm). Att ta tillskott med probiotika i samband med att man går på en antibiotikakur kan med andra ord stärka tarmfloran, och motverka otrevliga symptom som diarré (notera dock att du som nyss genomgått en operation eller lider av IBS bör rådfråga din läkare innan du börjar ta tillskott).

Vad är prebiotika?

Prebiotika i sin tur är en form av fibrer som vårt matsmältningssystem inte klarar av att bryta ner, utan istället stimulerar tillväxten av de goda bakterierna i tarmen. Prebiotika är alltså mest känt för att gynna de nyttiga mikroorganismerna i tarmen, och finns naturligt i livsmedel som vitlök, lök, kronärtskocka, bönor och gröna bananer. Forskningen gör hela tiden framsteg och vi vet betydligt  mer idag om tarmflorans betydelse än för bara några år sedan, men fler studier behövs på just prebiotika. Vad vi med säkerhet vet är att livsmedel rika på prebiotika är ett fantastiskt sätt att gynna tillväxten av de goda bakterierna i tarmen, vilket bidrar till en bättre hälsa. Genom att äta en balanserad kost med mycket inslag av mat från växtriket, får du i dig rikligt med prebiotika på naturlig väg.

Fermenterad mat

Fermenterad mat har minst sagt fått sig ett uppsving på senare tid, och blir bara mer och mer populärt. Det handlar om livsmedel som genomgått en jäsningsprocess där bakterier fått näring från stärkelse och socker, vilket bildat mjölksyra som både bevarar matens näringsinnehåll och tillför kroppen nyttig probiotika. Vem missade till exempel intåget av kombucha på den svenska marknaden, det fermenterade teet på flaska som helt plötsligt fanns tillgängligt på kaféer och i hälsokostbutiker runt om i landet.

Och även i matbutikerna har syrade morötter, surkål, kimchi och andra mjölksyrade grönsaker flyttats fram till en synligare plats. Det finns dock ingen anledning att köpa fermenterade livsmedel om du kan tänka dig att lägga lite tid på att göra dem själv hemma i köket.

Syra dina egna grönsaker, gör egen kombucha, eller gör det enkelt genom att laga mat med ingredienser som miso och tempeh.

Kefir, den fermenterade mjölken i kyldisken som till konsistensen påminner om fil, är faktiskt enkel att göra själv hemma och kräver väldigt få ingredienser.

Text: Sarah Jackson och Emma Samuelsson 

LÄS MER: 6 enkla levnadsregler
LÄS MER: Fräsch i munnen med ayurveda

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.