Yoga World
Annons
Annons
Möt

Ett (själv)lysande yogakoncept

När passionen för yogans läkande kraft mötte fascinationen för UV-ljus uppstod magi! Blacklight Yoga Sweden leder oss genom mjuk yinyoga i mörker, med självlysande kroppsmålning som vacker effekt.

Blacklight Yoga Sweden drivs av Danielle Liljeqvist och Anna Åkerlund. Danielle, som har ett stort intresse för UV-ljus, och Anna, vars passion är att dela med sig av yogan som läkande verktyg, insåg att de tillsammans hade en unik idé. Med målet att erbjuda en yogaupplevelse utöver det vanliga, bortom den vanliga studio- eller gymmiljön, utvecklade de Blacklight Yoga, en yogaklass som hålls i totalt mörker och där deltagarna får måla sig med självlysande färger innan de kommer ner på mattan.

– Att komma fram till konceptet var en slags undermedveten process som pågick under en längre tid. Jag har alltid älskat UV och är mycket intresserad av ljus på olika sätt. Utöver yogan jobbar jag med film och foto och ser där vilken effekt ljuset har. För några år sedan arrangerade jag lite större fester tillsammans med några vänner där vi pyntade massor med UV, vilket blev mycket uppskattat, effektfullt och kul. Själva idén att kombinera yoga och UV-effekter föddes när jag besökte min syster i Berlin och vi var på ett ställe som hade minigolf i UV, berättar Danielle.

På sina sociala medier lägger Anna och Danielle upp info om kommande klasser och event. Du hittar dem på Facebook och Instagram.

YOGA I MÖRKER

Under en klass befinner sig alla deltagare på mattan i en helt nedsläckt sal. Mörkret ger en avslappnad stämning och manar alla till att vända uppmärksamheten inåt och fokusera på sig själva i stunden.

– I mörkret får man en möjlighet att slappna av totalt och strunta i det som pågår runtomkring. Det yttre spelar inte längre någon roll. Vi fokuserar på att rikta all uppmärksamhet inåt och uppmanar till inkännande, vilket kan vara en utmaning för många i den tid vi lever i, säger Danielle.

Anna har en stor passion för yoga som verktyg till healing och är djupt dedikerad att ”dela yoga som väcker energi och som omfamnar inifrån”, som hon själv uttrycker det. Hon har plockat med sig verktyg från många duktiga yogalärare som korsat hennes väg de senaste tio åren, och eftersom yogan varit Annas egen livräddare och hjälpt henne igenom en period av utbrändhet är den läkande effekten som yogan ger något som ligger henne varmt om hjärtat.

– Med yoga som verktyg i mörkrets lugn får du möta dig själv som du är och komma i kontakt med det som är levande i dig just nu. Den yogaform vi gör under en klass är yinyoga, en lugn och inkännande yoga som passar många, förklarar Anna.

Annons
Annons
“Den yogaform vi gör under en klass är yinyoga, en lugn och inkännande yoga som passar många”, förklarar Anna.

EN BRED MÅLGRUPP

En klass lockar, precis som Anna nämnde, yogisar med olika bakgrund och yogaerfarenhet.

– Vi har haft deltagare från 5 till 75 år, män som kvinnor, nybörjare som erfarna och en och annan rejvare! Allt från inbitna yogis till de som bara är vintertrötta eller leksugna.

Yogan är så pass mjuk att alla kan vara med.

– Vår yoga är dessutom utmärkt för de blyga som kanske annars känner att de inte vågar prova på yoga, är rädda för att ”göra fel”, vara för oviga eller ”se konstiga ut”. Hos oss kan man gömma sig i mörkret och slipper oroa sig för hur man ser ut i olika positioner, säger Danielle.

Anna är utbildad instruktör i bland annat hathayoga, yinyoga, akhandayoga och medicinsk yoga. I Stockholm tar hon emot privatklienter för sessioner i yogaterapi och håller även kurser, workshops och klasser på olika ställen runt om i staden. Anna och Danielle håller tillsammans till på Dieselverkstaden i Sickla en gång i månaden, och anordnar event med olika teman och på olika platser. Vid önskemål kan de hålla både privata event och företagsevent.

– Eventen vi anordnar har ofta ett eget tema, som till exempel kan spegla månkonstellationer eller annat som ligger rätt i tid och energi. Vi sammanför stämningen med vår intention för kvällen. Exempelvis håller vi ibland event under fullmåne, nymåne eller i skifte av årstid.

På Blacklight Yoga-eventen får man måla sig i UV-kroppsfärg, yoga som en stjärna i skyn och mingla med härliga människor.

LEKFULL LJUSMAGI

En klass börjar med att alla deltagare får mingla runt lite och måla sig själva och varandra i färger som lyser i mörkret.

– När alla minglat och blivit målade går vi in i yogasalen som är helt mörklagd. Här gör vi yinyoga tillsammans i skenet från UV-lamporna, som får oss att lysa som de vackraste stjärnorna i skyn. Klassen är lugn och harmonisk och positionerna är sittande och liggande, långsamt guidade med stämningsfull musik i bakgrunden, säger Danielle.

Hittills har reaktionerna från deltagare varit väldigt positiva – framförallt tycker många att det är en skön release av det opretentiösa i att gå in i mörker och yoga.

– Det handlar inte om hur kroppen eller positionen ser ut utifrån, utan hur det känns inuti. Många är lite osäkra i början när de ska måla sig för det är så ovant men när de väl är igång vill de aldrig sluta, säger Danielle.

Självklart tycker många även att UV-ljuset ger en häftig, nästan magisk effekt under klassen, och Danielle håller med:

– Ljuset skapar en helt egen sagolik värld som påminner mig om när jag som liten hittade lysmaskar och eldflugor ute i naturen och såg magin och skönheten i det. Hos oss får man som deltagare under en klass lysa som en eldfluga eller som en stjärna i universum. Vi tycker att man som vuxen generellt leker och får utlopp för sin kreativitet alldeles för sällan. Det vill vi vara med och förändra!

Text: Emma Samuelsson

LÄS OCKSÅ: Yoga i mörkret
LÄS OCKSÅ: Ett yogapass som får gudinnan i dig att lysa

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.