Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Yoga i mörkret

Ulises Guerra har utvecklat Andhakara Yoga som utövas i totalt mörker för att hjälpa oss komma ifrån fokuset på positionernas utseende så att vi kan uppnå en mer medveten praktisering och lättare nå vårt andliga jag.

Föreställ dig en yogapraktik, som utförs i ett helt svart rum, där tallkottkörteln är aktiverad och DMT (andlighetens molekyl) produceras. Tänk dig att du har förmågan att öka kraften i dina asanas med hjälp av uråldriga, hemliga mudras. Föreställ dig också att praktiseringen sker till livemusik där musiken synkroniseras med intensiteten i positionerna, och att det hela mynnar ut i en praktik där egot slutligen löses upp.

Faktum är att den här typen av yoga redan finns i form av Andhakara Yoga (”Andhakara” är sanskrit och betyder mörker). Andhakara Yoga eller ”mörkeryoga” togs fram i Mexiko av Ulises Guerra under 2013, och yogaformen baseras på fem grundpelare.

Annons
Annons

ANDHAKARA

Den viktigaste grundpelaren är att yogan utövas i totalt mörker. Sedan urminnes tider har många ockulta och spirituella traditioner använt sig av mörker som ett kraftfullt verktyg för att väcka tallkottkörteln och kunna se bortom den synbara tillvarons förvillande tillstånd (Maya). Bland dem fanns esséerna som mediterade i totalt mörker; för dem var mörkret synonymt med gud. Det ursprungliga mayafolket och egyptierna mediterade i pyramidernas mörker och bonutövare i Tibet och Japan mediterar än idag i mörka grottor för att rena sinnet. Kogifolket i Colombia och vissa afrikanska kulturer utför shamanska initiationsriter i mörker, och enligt de nordamerikanska ursprungsfolken lakota och hopi kan andarnas kraft bara stiga upp i mörker.

ARUPASANAS

Till skillnad från många andra yogaformer, där en nästan manisk vikt läggs vid positionernas form, linjering och estetik, vill man i Andhakara Yoga lyfta fokus från hur saker och ting ser ut – inte minst positionerna. ”Arupa” är sanskrit för ”utan form”, men med det inte sagt att man i Andhakara Yoga inte utövar några fysiska positioner. Det man vill är istället att ta bort fokus från positionernas utseende. På samma sätt som att en skicklig soldat har förmåga att frikoppla sig från sitt svärd, kan en sann yogi frikoppla sig från hur saker och ting ser ut i världen – som till exempel hur hens positioner ser ut.

DE NIO LÅSEN

Vissa mudras har traditionellt hållits hemliga på grund av sina starka inneboende krafter. Även i modern tid känner vi inte till mycket om dem, och trots att de har sitt ursprung i Indien spreds utövandet av dessa mudras till Japan. Idag är den japanska versionen (kuji-in) mer känd än den hinduiska versionen. Utövandet av dessa mudras syftar till ökad medvetenhet (Bhairava) samt ökad fysisk, energimässig, mental och sensorisk potential. Dessa nio lås inkorporeras i utövandet av Andhakara Yoga för att öka kraften i positionerna och ditt mentala fokus.

VIBRATIONER

Att använda sig av vibrationer för att tona in energin, medvetandet och hjärtat till olika typer av frekvenser är väldigt effektivt. I Andhakara Yoga används vibrationer som ett sätt att uppnå ökad medvetenhet. Andhakara Yoga består av 11 serier, och i var och en används en karaktäristisk vibrationsfrekvens. Därför är musiken och instrumenten som används i varje serie olika.

SYNKRONICITET

I Andhakara Yoga flätas alla element samman: totalt mörker, de nio låsen, Arupasanas, vibrationer och Dhyana (ett meditativt tillstånd som innebär att utövaren är fullständigt absorberad i sitt meditativa fokus, reds. anm.) på ett väldigt exakt sätt. Varje element integreras med och anpassas i intensitet till det exakta ögonblicket. På så vis uppstår en yogasymfoni där i mörkret, och kroppen, energin, hjärtat, medvetandet och själen kan harmoniera och förenas.

Ulises Guerra har undervisat i yoga och meditation i 16 år och håller idag workshops i Andhakara Yoga runt om i världen.

LÄS MER: Vad innebär det att ha en kropp?
LÄS MER: Vilken yogatyp ska jag välja?
TEST: Vilken yogastil passar dig?

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.