Yoga World
Annons
Annons
MötResor

En yogis guide till Tulum

Yohanna levde drömlivet i London, men kraschade. Idag har hon sakta men säkert skapat sig en ny tillvaro där halva året tillbringas i Mexiko. Här bjuder hon på sina bästa tips till dig som är nyfiken på att besöka det lyxbohemiska paradiset.

Yohanna Mannelqvist har sin bakgrund i Londons modevärld med mycket resor, jobb, träning och fester. Hon sökte lycka genom att skapa ”det perfekta livet” men hennes intensiva jakt gjorde att hon istället blev utarbetad, ångestfylld, underviktig och vilsen, trots att hon hade uppnått allt hon någonsin drömt om. Till slut nådde hon utbrändhet, vilket blev vändpunkten för henne. Yohanna lämnade ”drömlivet” i London, jobbet, pojkvännen och lägenheten, för att påbörja en resa i sitt inre och runt om i världen. Yoga, meditation och ett nytt holistiskt förhållningssätt till livet hjälpte henne tillbaka. Idag är hennes liv dedikerat till att bygga ett community för andra ambitiösa kvinnor som uppmuntrar till mindful living och ett liv i balans.

– Jag tror på att kvinnor ska kunna leva ut sina drömmar men fortfarande vara hälsosamma och balanserade, säger Yohanna som idag bor halva året i Tulum i Mexiko där hon lär ut yoga, coachar onlineklienter och driver resten av sitt företag online.

Hur följer man egentligen drömmen om en karriär utan att ta kål på sig själv på vägen?

– Först och främst tycker jag det är viktigt att försäkra sig själv om att man faktiskt följer sin egen dröm och inte jagar det som samhället anser vara ”drömmen”, säger Yohanna som tror att många jagar mål utan att egentligen veta varför, kanske för att familjen, vännerna eller kollegorna anser att de sakerna eller målen är viktiga.

En bra balans mellan jobb och privatliv är också viktig, att sätta gränser för sig själv, prioritera sitt eget välmående och lyssna på kroppens signaler.

– Våra kroppar pratar med oss hela tiden men ofta väljer vi att inte lyssna och pressar oss själva för hårt. Samhället hyllar superkvinnor men sanningen är faktiskt att vi inte är övermänskliga och vi måste lära oss att acceptera oss själva precis som vi är. Ett högt tempo fungerar i perioder, men om kroppen är under ständig stress kommer man så småningom till en punkt då det tar stopp, säger Yohanna och menar att det därför är viktigt att man utvecklar en hållbar och sund relation till sig själv och sitt jobb så att man kan sysselsätta sig med det man älskar under många år.

Yohanna brukar hålla workshops på temat “from burnout to bliss”.

EN MAGISK PLATS SOM MÅSTE UPPLEVAS

Yohanna kom direkt till Tulum från sin YTT med Rachel Brathen på Aruba, utan returbiljett och med planen att stanna två veckor. Det blev inte så, utan istället gjorde hon Tulum till sitt hem.

– Jag blev förälskad i Tulum i samma sekund som jag anlände hit. Jag har aldrig känt mig så fri som här, alla olika människor blandas i en salig men härlig röra, säger Yohanna som nu bor här under vinterhalvåret och i Sverige på sommaren, med mycket resande i Europa.

– De flesta som bor här har intressanta historier, har gjort en personlig resa och valt att leva livet på ett annat sätt. Det är som ett stort community här och jag har aldrig upplevt sådan villkorslös kärlek som i Tulum. Alla som bor här är intresserade av hållbarhet, spiritualitet och en medveten livsstil. Det är ungefär som ett välutbildat och välklätt gäng av hippies med ambitionen om en bättre värld.

Tulum attraherar en blandning av människor, allt från Burning Man-deltagare, bohemer, finansmän och digitala nomader till hemmafruar. Det alla har gemensamt är ett visst spirituellt intresse och olika grader av sökande efter något mer än det uppenbara. Här möts många världar och det bildas många kontraster som ett resultat. Högsäsongen varar från december till februari, med extra högt tryck under jul och nyår då Tulum invaderas av festsugna européer och amerikaner.

– Många av mina vänner från London och New York kommer hit då, säger Yohanna som själv föredrar lågsäsong, speciellt november och mars då stränderna är lugnare och energin mycket mer harmonisk.

Tulum har blivit lite av ett mecka för smyckesdesigners. Foto: @spiritualshopping

YOGA EN SJÄLVKLAR DEL

Tulum har alltid varit en spirituell plats och intresset för och utbudet av yoga växer hela tiden. Yohanna undervisar i Jivamukti Yoga på två av sina favoritstudios:

– Sanara är ett magiskt hotell direkt på stranden och från yogastudion har man en fantastisk utsikt. Det andra stället som jag undervisar på heter Holistika och är ett holistiskt center mitt i djungeln som bara måste upplevas! Här samlas healers, konstnärer, yogis, musiker och andra kreativa själar.

Annons
Annons

Många hotell erbjuder yoga för såväl sina gäster som utomstående besökare. Det är ofta bara att boka i receptionen mot en avgift.

– Alla är såklart välkomna till mina klasser på Sanara och Holistika! Andra bra yogastudios är Tribal Yoga, Ahau och Nomade, tipsar Yohanna som även håller i privatlektioner på Sanara, Holistika eller på klienters hotell.

Yohanna inleder sina dagar i Tulum med en daglig mindfulness- praktik. Den kan se olika ut från dag till dag men inkluderar ofta meditation, eteriska oljor, chanting, pranayama och yoga.

– Sedan lagar jag en god frukost hemma, kanske en smoothie eller avokadotoast. Förmiddagen tillbringar jag hemma framför datorn då jag håller på att bygga ett community för ambitiösa kvinnor att utforska mindful living. Jag jobbar även som wellnesscoach och då blir det en del onlinemöten, säger Yohanna som passar på att träna högintensivt på gymmet innan lunch för att sedan ta vespan ner till stranden.

– För mycket administrativt jobb gör att kreativiteteten stagnerar och då behöver jag kontakt med naturen. Därför badar jag nästan varje dag, vattnet sköljer av sådant som tynger mig. Det är också en viktig del av att släppa på energier som jag kan ha plockat upp i mitt arbete som yogalärare.

På kvällen delar Yohanna gärna dagens upplevelser med någon vän över en middag. Det blir en del telefonsamtal under dagens gång för att hålla kontakten med vänner, familj och klienter på olika tidszoner.

Yogan är aldrig långt borta i det bohemiska strand- och djungelparadiset Tulum.

HÄNDELSERIKA DAGAR OCH SPÄNNANDE NÄTTER

Det är ofta spännande event på gång i Tulum. Ljudhealing har blivit en viktig rutin för Yohanna, och hon går minst en gång i veckan.

– Den här resan genom ljudets frekvens ger mig alltid många nya insikter. Jag kan varmt rekommendera gongbad på Sanara med Alessandra eller kristallhealing med en kvinna som heter Cynthia Kendall. Det är många ceremonier här av olika slag som man kan utforska och jag gillar speciellt Nomades Full Moonevent. Jag älskar att gå och dansa på stranden när det är bra musiker eller DJ:s som spelar. Det är ofta mycket bra spelningar på Maxa Camp och uppträdanden på Habitas som inte borde missas.

Yohanna är även med i några olika grupper som arrangerar sporadiska träffar där någon delar med sig av sin expertis och kunskap. Teman kan inkludera allt från kundaliniyoga, extatisk dans och vegankost till eteriska oljor.

– Jag älskar att prova på nya saker och mitt liv i Tulum har fått mig att växa på så många olika sätt genom dessa upplevelser!

Tulum är berömt för sin fantastiska mat. Foto: Ana Georgina Photography

MAT I REGNBÅGENS ALLA FÄRGER

Om Yohanna vill unna sig en god frukost så går hon till Raw Love på stranden som tillhör hotellet Ahau och beställer goda smoothiebowls i regnbågens alla färger.

– Det bästa kaffet hittar du på Ki’bok Coffee. Det är ett litet, enkelt kaffehak där lokalbor hänger och jobbar, tipsar Yohanna som när hon är i stan brukar besöka Casa Pueblo för brunch.

– De serverar härliga sallader och är ett fantastiskt fint hotell som alltid är trevligt att sitta på. Ett bra ställe för lunch på stranden, som inte alla känner till, är Ojo de Agua. Det är en av mina favoriter från Mexico City och jag blev superglad när de öppnade här förra året!

Om Yohanna vill äta en god middag så går hon gärna till Nomade.

– De har även en vegansk meny som man kan be om, där hittar man fräsch raw vegan sushi bland mycket annat gott. Humo är ett bra tips när man är ute efter en avslappnad middag inne i stan. De har mysiga, låga bord där man sitter på kuddar på marken. Annars är Arca en kulinarisk och lyxig upplevelse för ett speciellt tillfälle nere vid stranden. Boka i förväg, det är oerhört populärt.

Yohanna föreslår att man delar upp sin Tulum-vistelse mellan stranden och djungeln för att få två unika upplevelser.

– På stranden är det svårt att hitta budgetalternativ men det närmsta man kan komma är Yoga Shala. De har fräscha rum och anslutande yogastudio. Det finns många enormt vackra hotell att välja på om man har lite generösare budget. Min favorit är Sanara, det känns unikt och personligt trots att det är väldigt lyxigt. Annars har Habitas fantastiska glamping-tält med badrum, sovrum och vardagsrum. Som en liten lägenhet i naturen ungefär.

För boende i djungeln rekommenderar Yohanna Holistika. Här kan man bo i allt från vackra hotellrum i art deco-stil till delat boende i hotellets ”bikupor”.

– Det är som en lyxigare version av vandrarhem med våningssängar. Perfekt om man vill träffa andra spännande människor och är redo för nya upplevelser. Det är något obeskrivligt vackert att vakna bland alla träd och se solljuset smyga sig in mellan löven. Det måste upplevas!

I Tulum finns även många bra Airbnb-lägenheter: Yohanna rekommenderar något av områdena Aldea Zama eller La Veleta.

– Tulum kan vara en vacker sol och bad-destination men också erbjuda besökaren en fantastiskt utvecklande spirituell resa, beroende på hur man väljer att spendera sina lediga dagar. Kom med ett öppet sinne och prova på sådant du inte gjort tidigare.

Något som de flesta inte vet är att Tulum räknas till en av jordens kraftfullaste energiplatser.

– Det är en enormt intensiv plats och här sker mycket kraftfull förändring. Man får möta allt man behöver, vare sig man vill eller inte. Jag utvecklas i en oerhört snabb takt när jag är här och har kommit till många insikter genom min vistelse i Tulum.

Text: Sara Valfridsson

LÄS OCKSÅ: 6 resetrender för 2019
LÄS OCKSÅ: 7 yogiska drömboenden utanför turiststråken

Tags : Tulum
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.