En klassisk rätt som går hem hos många är spaghetti bolognese, och väljer du att göra den med quornfärs istället för nötfärs – och dessutom dryga ut den med rotfrukter – minskar klimatavtrycket eftersom koldioxidutsläppen per portion blir mindre (en portion innebär 0,4 kg CO2e, att jämföra med daglig maxbudget per person på 2,5 kilo CO2e för mat).
Gör storkok eller fyll frysen med matlådor – receptet ger cirka tio portioner.
• 1 paket Quorn Färs bigpack (800 g)
• 5 vitlöksklyftor
• 2 1/2 gul lök
• 5 stora morötter
• 1 kg krossade tomater,basilikakryddade
• 5 1/2 dl rött vin
• 2 1/2 msk grönsaksfond
• 5 msk honung
• Salt och peppar
• Olja till stekning
• Blandade rostade rotfrukter,t.ex. palsternacka, morot, rotselleri
TILL SERVERING
• 700 g okokt spagetti
• Parmesan
• Färska örter
GÖR SÅ HÄR:
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Skala lök, vitlök och morötter och riv dem fint. Värm olja i en stekpanna. Stek färsen, morötter, lök och vitlök på medelvärme tills det fått färg. Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl. Låt småputtra 10–15 minuter. Blanda ner ugnsrostade rotfrukter och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta, parmesan och färska örter.
LÄS OCKSÅ: Tips till dig som vill äta mer hållbartRECEPT: Spaghetti carawbonara RECEPT: Kokosbollar med chakrabonus