KOKOSBOLLAR
1 msk vita chiafrön
80 g kokosmjöl
30 g kokosflingor
1 ½ msk björksocker eller sötningsmedel
Annons
Annons
60 ml kokosmjölk på burk
SOM DEKORATION
5 msk vatten
1 ½ msk björksocker (xylitol) eller sötningsmedel
3 msk kokosflingor
- Häll alla chiafrön i en liten skål tillsammans med tre matskedar vatten och låt stå i tio minuter. Sätt ugnen på 180 grader.
- Blanda mjölet, kokosflingorna och björksockret i en medelstor skål. Addera gradvis chiablandningen och kokosmjölken så att konsistensen blir kletig. Om den inte binder ihop kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
- Ta en liten mängd smet i handen och rulla till en cirka fyra centimeter stor boll. Om smeten är för kletig kan du blöta händerna. Placera bollarna på en bakpappersklädd plåt, det borde bli tio till tolv stycken.
- Grädda bollarna i 15 till 20 minuter, ta ut dem innan de blir bruna.
- Medan du låter bollarna svalna gör du en sirap genom att koka upp vatten och björksocker. Ta sedan bort från plattan och låt sjuda en minut. Låt sirapen svalna.
- Rulla varje snöboll i sirapen och doppa sedan i kokosflingorna. Låt torka några minuter innan du njuter av dem.
FEL SOM BLEV RÄTT
Av en olyckshändelse glömde jag att använda kokosolja i det här receptet, och det blev riktigt bra – vilken bonus! Kokosmjölken innehåller tillräckligt mycket fett och hjälper till att binda ihop ingredienserna tillsammans med chiafröna. De här bollarna har lågt GI och passar därmed för bland annat diabetiker. Dessutom stimulerar de sakral- och solar plexus-chakrat.
Text Sarah Wilkinson