Yoga World
Annons
Annons
PlusYoga

Därför ska du inte hoppa över savasana

Det är inte omöjligt att den lugnaste delen av yogaklassen också är den allra viktigaste.

Tekniken har oss i ett fast grepp: ”Jag ska bara kolla mitt saldo” (klockan två på natten), ”Jag beställer den på nätet” (precis innan du ska sova), ”Jag måste svara på det här mailet” (mitt i middagen) ”Jag måste uppdatera Instagram och Facebook” (samtidigt som du tillbringar ”kvalitetstid” med din partner). Om du känner igen dig i det här så kanske du också har lite för mycket ”on-tid” och lite för lite ”off-tid”? Du kanske yogar varje dag och har därför en viss motvikt till all den här stressen och skärmtiden, men handen på hjärtat – vad är det i din yogapraktik som ofta får stryka på foten när du är så här upptagen? Savasana. Om ”sönderstressad och övertrött” har blivit lite av ditt signum, så kan en lång savasana vara det som saknas för att både kropp och själ ska komma till ro.

Visst, stressresponsen är en viktig och nödvändig del av vårt nervsystem. Men om du alltid kör på i full fart framåt så förlorar du förmågan att reglera mellan det sympatiska (fly och kamp-responsen) och det parasympatiska (vila och smälta-responsen) nervsystemet. Förmågan att stimulera avslappningsresponsen är avgörande för det allmänna välbefinnandet. Att ständigt ladda på med koffein och skärmtid kommer inte att trigga din avslappningsrespons, men det kan däremot savasana göra. Om du varje gång du kommer till slutet av en fysisk yogaklass helst känner att du vill smita iväg eftersom du inte har tid med savasana är det kanske dags att ta dig en allvarlig funderare över hur väl du egentligen tar hand om dig själv?

LÄS OCKSÅ: Sköna assisteringar att ge – eller få – i savasana

HUR FUNGERAR SAVASANA?

När du ger kroppen rätt förutsättningar för att kunna slappna av så kan dina muskler börja släppa på spänningar, sänka blodtrycket och låta nivåerna av stresshormoner gå tillbaka. Pulsen, andningen och hjärnvågorna saktar ner. Visst, det här låter fantastiskt, men faktum är att det kan ta lite tid att verkligen få till savasana, inte minst om du är nybörjare. Så vad krävs egentligen för att positionen ska kunna göra sitt jobb? En liggande ställning där kroppen får det stöd som behövs för att den ska känna sig bekväm nog att slappna av. Mörker, värme och gott om tid underlättar också. Det säger sig självt att du inte kommer att kunna slappna av om du inte är bekväm där du ligger, så att skapa rätt förutsättningar för en skön vila är av högsta prioritet. Det är också viktigt att påpeka att den här formen av vila är väldigt annorlunda jämfört med att sova. Vi upplever fysisk vila under sömnen men muskler och stresshormoner kan fortfarande vara aktiverade.

HUR OFTA BEHÖVER JAG GÖRA SAVASANA?

Ju oftare du gör något desto fler nya nervbanor kommer att skapas. Det här betyder att hjärnan konstant bygger om sig själv, och ju mer du gör något desto starkare blir de nya nervbanorna. Jämför med om du till exempel skulle lära dig att spela piano: det krävs tid och uthållig övning för att behärska tekniken, och detsamma gäller när du vill få in nya positiva vanor/samskaras i din tillvaro. Det bästa sättet för att få ta del av de fysiska, känslomässiga och psykiska fördelarna med en regelbunden savasana-praktik handlar helt enkelt om att planera så att du verkligen får till det i vardagen.

Ett praktiskt tips är att fokusera på utandningen under savasana då det hjälper till att stimulera vagusnerven i takt med att pulsen sjunker. Vagusnerven är en nyckelkomponent i ditt parasympatiska nervsystem eftersom den påverkar både andning, matsmältning och puls. Till slut kommer även hjärnvågorna att sakta ner under savasana. Förvänta dig dock ingen quick fix, en bra savasana-praktik är något som utvecklas över tid. Ju mer tid du investerar, desto bekvämare kommer det att bli att stanna där du är och med vem du är.

Annons
Annons

LÄS OCKSÅ: Varför jag tycker savasana är extra viktigt för gravida

HUR GÖR JAG SAVASANA?

Ett tips är att börja jobba bakåt när du planerar din praktik. Om du vet att du bara har 30 minuter på dig så avsätt ändå 20 minuter för savasana. Till en början kan det mycket väl kännas motigt att veta att du bara ska få röra på dig i tio minuter innan det är dags att vila, men försök att inte tänka på din yogapraktik som ett träningspass. Se det istället som att du nu har kommit till insikt om att det är lika viktigt att prioritera stillhet som rörelse och att du nu jobbar för att införa nya positiva vanor. Känns det som att tiden inte riktigt räcker till? Minska ner på skärmtiden i allmänhet och slösurfandet på sociala medier i synnerhet – vem vet, kanske lösgör det eoner av tid … Se till att underlaget där du rullar ut din yogamatta (en filt funkar lika bra om du inte har någon) är stabilt och bekvämt och att det är tyst och lugnt runtomkring dig.

Undvik att göra savasana i sängen, särskilt om du tillhör den skara människor som har väldigt lätt att somna. Ditt mål med förberedelserna ska vara att göra det så lätt för dig som möjligt att slappna av – utan att du blir så avslappnad att du somnar.

FLER SMARTA SAVASANA-TIPS:

LÄNDRYGGEN: lägg en kudde under dina knän så att höftböjarna på kroppens framsida får en chans att slappna av så att korsryggen hamnar i ett neutralt läge.

ÖGON: ett lätt tryck på ögongloberna/brynen stimulerar en avslappningsrespons som sänker pulsen så en ögonkudde kan därför vara på sin plats. Kom bara ihåg att ett försiktigt tryck funkar bäst.

NACKE: en hopvikt filt under huvudet förhindrar att hakan hamnar högre upp än pannan och därmed nacken från att översträckas. Om du vill kan du rulla eller vika en liten handduk och placera den under nacken för extra stöd.

TEMPERATUR: kroppstemperaturen sjunker när du ligger stilla länge så se till att du har det du behöver för att hålla dig lagom varm.

GE DIG SJÄLV UTRYMME: inget annat än mattan under dig och eventuella filtar och kuddar ska nudda dig under savasana så lägg dig en bra bit bort från väggar och möbler. Du vill kunna känna dig gränslös och ha rum att flyta ut i positionen.

I början av din savasana-praktik kan det lätt kännas frustrerande, så ha det i åtanke och var snäll mot dig själv. Att lära sig slappna av, bara låta det hända och göra det till en återkommande rutin är en del av praktiken. Om det känns lite läskigt och svårt att slappna av till en början kan du föreställa dig att du gradvis vrider ner en dimmer. Du är egentligen inte i savasana förrän kroppen och sinnet har slappnat av. Ju längre tid du ger det desto djupare vila kommer din kropp att få, samtidigt som ditt medvetande får rollen som observatör. När din stund i savasana är till ända är det viktigt att du tar den tid du behöver för att komma ut ur positionen. Börja med att rulla över på ena sidan. Känn efter hur du känner dig. Att ha en jämförelse att reflektera över kan vara användbart för din framtida savasana-praktik och kan hjälpa dig bli mer van vid att observera hur du känner dig innan och efter din savasana.

Text: Sarah Williams

LÄS OCKSÅ: 5 misstag att undvika på sin första yogaklass
LÄS OCKSÅ: 30 tankar som rör sig genom huvudet under en yogaklass

Tags : Savasana
Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.