Yoga World
Annons
Annons
AktuelltLivsstil

“Hitta din passion” kanske inte är det bästa rådet trots allt…

Forskning visar att det kan få negativa följder att tro att vad man är intresserad och har fallenhet för är något som är förutbestämt och därför bara behöver hittas. 

I takt med att världen blir allt mer tvärvetenskaplig kan det hjälpa att ha vitt skilda intressen för att skapa kopplingar mellan olika områden, till exempel mellan konst och vetenskap. Men en ny studie från Yale NUS College visar att den här typen av insikter kanske inte sker om man har en allt för fast syn på hur intressen uppstår. De som har en inrotad inställning när det kommer till intressen tenderar att tro att det är något som redan finns där och som helt enkelt bara behöver hittas. Därför är det inte lika troligt att de går bortom de intressen de redan har.

I motsats till dem med en inrotad inställning har vi de som är “tillväxtorienterade” och som snarare tror att intressen är något som kan odlas och utvecklas. Det vanliga rådet att “hitta sin passion” stöttar den mer förutbestämda teorin och kan därför ha en begränsande inverkan. Det har forskats mycket på hur formbart vårt intellekt är, men att applicera teorierna om det inrotade respektive tillväxtorienterade synsättet på intressen är nytt. Forskningen väntas bli extra intressant när det gäller att skapa ökad förståelse för hur man kan uppmuntra studenter att utforska nya eller annorlunda ämnen och värdesätta dem mer.

I sin studie bevisar forskarna att ett mer fast synsätt, i jämförelse med ett tillväxtorienterat sådant, gör att personer blir mindre mottagliga för ämnen som ligger utanför deras befintliga intressen. Till exempel lät de studenter med ett utpräglat intresse för antingen konst eller vetenskap läsa två akademiska artiklar om antingen konst eller vetenskap. De som hade en mer fast syn på sina intressen uppgav mindre intresse för den artikel som låg utanför deras intresseområde jämfört med gruppen som hade en mer tillväxtorienterad syn på intressen.

Annons
Annons

Avgör motivationsgraden

Forskarna fann även att den syn man har – fast eller tillväxtorienterad – påverkar i hur hög grad man är motiverad att fördjupa sig i sina intressen och passioner. I den här delen av studien ville de väcka en grupp studenters intresse för astrofysik genom att visa en engagerande film på ämnet. Därefter fick studenterna läsa en utmanande akademisk text på samma ämne. De med en inrotad syn på sina intressen tenderade att förlora intresset när det blev mer krävande att skaffa ny kunskap. Forskarna drog slutsatsen att de med en inrotad syn på intressen, till skillnad från sina mer tillväxtorienterade motparter, har en föreställning om att det ska vara lätt att engagera sig i ett nytt intresse, och tenderar därför att avfärda det hela med att de nog aldrig var riktigt intresserade från första början när det visar sig vara svårt.

Forskarna drar slutsatsen att en mer tillväxtorienterad syn på intressen – en tro på att det helt enkelt går att utveckla nya intressen – kommer få stor betydelse i en värld som kräver lösningar och kopplingar mellan vitt skilda områden. Det motsatta, att det helt enkelt inte går att utveckla eller fördjupa sig i några nya intressen, riskerar att hindra en från att utforska nya områden.

Istället för att finna sin passion uppmuntrar forskarna därför till att man utvecklar sin passion.

– Att uppmuntra människor till att utveckla sin passion promotar inte bara en tillväxtteori, utan föreslår även att det handlar om en aktiv, snarare än passiv, process, säger psykologiprofessorn och forskningsledaren Paul A O’Keefe.

Har du multipotential?

Att det kan löna sig att vara intresserad av många olika saker under en livstid pratar författaren och konstnären Emilie Wapnick om i nedan TED Talk om “multipotentiella” personer – är du en av dem?

Text: Sara Valfridsson

LÄS MER: “Led med hjärtat och planera med hjärnan”
LÄS MER: ”Oavsett om du tänker att du kan, eller tänker att du inte kan, har du rätt”

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.