Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

“Led med hjärtat och planera med hjärnan”

Som rubriken visar har Danielle LaPorte sagt det bäst. När vi helt hänger oss åt något och låter det ske med passion blir vi mer närvarande. Oavsett om det är på mattan, i ett samtal eller när du tar hand om disken.

Yoga och mindfulness handlar inte om att i tanken sitta på en strand vid ett turkost hav. Det handlar om att vara nu i din verklighet.

Inom yogan pratar vi om prana – livsenergi – och inom fysiken pratar man om andra former av energi. En av fysikens lagar är Energiprincipen (eller lagen om energins bevarande) som beskriver att ”energi kan omvandlas från en form till en annan, men den kan inte skapas eller förstöras”. Det kan du applicera på dig själv och din sadhana. Energi, eller ork till träning, är inget du skapar. Du har den redan inom dig och likt energilagen kan du omvandla den från vilande energi till rörelseenergi. När du hittar passionen i alla delar av ditt liv, i allt du gör sätts energin igång och då kan du kanalisera din energi, din prana till vad du vill göra: ”where attention goes, prana flows”.

Den yttre kraften
Jag säger inte att du alltid ska röra på dig och aldrig ligga på soffan, men se till ditt läge idag: har du en majoritet av viloenergi eller en majoritet av rörelseenergi i ditt liv? Ibland behöver man en yttre kraft för att omvandla energi, kanske ett yogakonvent, en träningskompis som peppar en, eller ett klippkort till den där fantastiska yogaläraren. Den yttre kraften kan vi kalla inspiration, och den hittar du utanför dig själv.

Annons
Annons

Motivationen däremot finns inom dig, ibland måste vi bara gräva lite djupare. Andra kan peppa och heja, men bara du kan motivera dig själv att göra. Om du har planlagt din passion i alla delar av livet kan det vara enklare att hitta motivationen som omvandlar viloenergin till rörelseenergi och faktiskt ta dig till mattan för att solhälsning för solhälsning skapa en hållbar sadhana.

Rent konkret då, vad behöver du göra för att komma igång, och viktigare hålla igång, med yogan? Börja med att fråga dig själv varför du vill yoga? Är det för att hitta ett lugn, få snygga armar, bli rörlig eller stressa ner? Vilken stil eller typ av yoga kan hjälpa dig att nå det? Vet du inte så kan du se dig om vilka shalas eller gymanläggningar du har i närheten som har yoga på schemat. Testa på olika lärare och stilar för att hitta det du gillar.

Träna för att du älskar din kropp
Sedan är det att planera: hur jobbar jag, vilka andra åtaganden har jag? När har jag tid att träna? Är jag en morgonmänniska och kan gå upp innan jobbet? Eller gillar jag att avsluta min dag med träning? Sätt sedan upp som mål att yoga varje dag, på något sätt, och lova dig själv att hålla dig till det. Om du ger ett löfte till någon annan skulle du aldrig bryta det, så varför är ett löfte till dig själv mindre värt? Här intill hittar du ”Checklista för min sadhana”. Riv ut den, gör om den, sätt upp den och låt den vara din yttre kraft som omvandlar din viloenergi till rörelseenergi och tänder gnistan till din sadhana.

Så stanna upp, planlägg och känn efter vad du vill göra med din yogapraktik och framförallt, gör löftet att skapa rutinen för att du älskar dig själv. Träna för att du älskar din kropp och vill ge den kärlek och energi. Inte för att du ogillar den och vill ändra på den.

Text: Veronica Jäderlund Foto: Sassa Asli

LÄS MER: Lite mer ~ing i livet
LÄS MER: Följ ditt hjärta

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.