Yoga World
Annons
Annons
MeditationPlus

5 steg till din egen meditationsvrå

Har du svårt att hitta tid, rum och en lugn stund för din meditation? Varför inte fixa en helt egen meditationsvrå där hemma? Så här gör du.

1. Hitta en privat vrå där du mår bra
I din meditationsvrå ska du känna dig trygg och kunna meditera ostört. Varför inte ställa upp en skärmvägg som du lätt kan sätta upp och ner? Om din tilltänkta vrå har en dörr är det bara att stänga den så resten av familjen vet att de inte ska störa. Tänk även på att det ska vara en tyst och lugn plats som får dig att må bra.

2. Satsa på en ljus och naturlig miljö
Sitt gärna i naturligt dagsljus, nära ett fönster, och tänk på att ljusa färger har en mer lugnande effekt än mörka kulörer. Många anser att meditation handlar om att känna kopplingen mellan sig själv – sinne och kropp – och naturen, så varför inte satsa på naturliga element i din meditationsvrå? Tänk sand, snäckor, växter eller kanske en liten fontän. Eftersom andningen är en stor del av meditationen är det också en bra idé att kunna andas in frisk luft, så satsa på ett välventilerat rum om du inte kan öppna fönstret.

Annons
Annons

3. Sätt din egen prägel
Dekorera med dina favoritsaker – ljus, rökelser, oljor, filtar och kuddar – men tänk ”less is more” och ställ inte dit för många saker. Ett minimalistiskt tänk är ofta mer avkopplande. Om du gillar vibbarna och känner dig avslappnad i din meditationsvrå kommer du lättare ta dig tid till att meditera, så varför inte göra en spellista med lite lugn, orientalisk musik att spela under dina privata stunder?

4. Välj rätt hjälpmedel
En del väljer att exempelvis dekorera sin vrå med ett litet altare, en meditationspall eller en Buddha-staty, men allt du egentligen behöver är din kropp och din andning. Det är dock mycket skönare att sitta och meditera på en matta istället för direkt på golvet, särskilt om golvet är hårt och kallt. En kudde kan också vara bra att ha som stöd för ryggen – det är viktigt att du är bekväm när du mediterar.

5. Utelämna tekniken
Meditationsvrån ska vara en plats dit du kommer för att slappna av, och varför inte göra det till en regel att bara vistas där när det är dags för vila, yoga, meditation eller bara en lugn stund? En annan regel bör vara att lämna tekniken utanför (förutom musikspelaren, såklart). Det innebär inga mobiler, surfplattor, TV-apparater eller andra störningsmoment.

Ta en titt här för några melodiska meditationstips.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.