Yoga World
Annons
Annons
MötPlus

Yoga With Adriene tar världen med storm

Yoga With Adriene har minst sagt blivit en stor hit. 34-åriga skådespelaren och yoginin Adriene Mishler har kallats ”folkets yogi” och miljontals följer varje vecka hennes YouTube-kanal där hon postar videor och lär ut yoga på ett lättillgängligt och roligt sätt. Yoga World har träffat den omåttligt populära men samtidigt ödmjuka och på ett sätt ofrivilliga yogaentreprenören som tagit hela världen med storm.

Om du liksom vi har spanat in en och annan yogavideo på YouTube signerad Adriene Mishler så är du knappast ensam. I själva verket har du då gjort sällskap med över fyra miljoner andra människor – så populär är Adrienes kanal. I ett av de senaste klippen vi såg med Adriene låg hunden Benji bredvid henne och sov medan hon praktiserade, men efter ett tag vaknade han till och lufsade iväg lite lojt under tiden som Adriene var mitt uppe i sitt program.

Hunden Benji är Adrienes ständige följeslagare.

Även om de videor som Adriene lägger upp håller hög kvalitet så får man ändå lite känslan av att befinna sig i hemmamiljö eller på en klass med sin favoritlärare. Så pass kul och inbjudande är hennes videor, och hon är ofta väldigt rolig när hon ger instruktioner och säger ”awesome” gång på gång. Detta sker dock utan att Adriene ger ett på något sätt oseriöst intryck, hennes upplägg är alltid seriöst och proffsigt – man upplever att hon kan sin sak och vet vad hon talar om. Allt känns genuint, äkta och nära. Hennes sätt att då och då utbrista i små hejarop är helt enkelt bara en del av hennes glada personlighet. Vi träffar Adriene under en av hennes – som hon själv kallar det – ”lediga” dagar. Hon ägnar sig denna dag åt att läsa mail från sina fans som skickats från all världens hörn, göra intervjuer, sitta i telefon samt planera för ett större event som hon ska hålla i samma kväll.

Hur kommer det sig att du började med yoga?

– Jag växte upp i teatervärlden, båda mina föräldrar var skådespelare och min mamma arbetade vid en teater i Austin i Texas där jag föddes. Jag ville bli skådespelare redan som liten, vilket inte är så konstigt med tanke på min uppväxt. Dessutom blomstrade det kulturella livet i Austin vid den här tiden och det fanns även en tydlig trend som uppmuntrade till att man skulle komma i kontakt med själen och bli mer närvarande i kroppen. I den här miljön upptäckte jag yogan ganska tidigt. Jag befann mig ständigt i en omgivning där hård disciplin och hög kreativitet stod högt i kurs, och jag spenderade mycket tid i studios och repetitionssalar. Som 17-åring gick jag en utbildning till skådespelare i New York som grundade sig på Suzuki, som i sin tur hämtat inspiration från balett och den japanska teaterstilen Noh. När jag hade fyllt 18 år återvände jag till Austin, då kvalificerad att få arbeta som yogalärare för att försörja mig under tiden som jag strävade efter att slå igenom som skådespelare. Så yogan har med andra ord funnits med mig under hela mitt vuxna liv. Jag praktiserar dagligen och är så glad över att jag får möjligheten att dela med mig av min yoga till så många. Det känns väldigt meningsfullt för mig.

Så du hinner med en egen yogapraktik varje dag?

– Ja, jag anser att det tillhör min livsstil att yoga varje dag. Som lärare är det viktigt att upprätthålla en egen praktik. Men sen är det inte säkert att jag hinner med ett pass på 75–90 minuter eller väljer ett program där jag tar ut mig maximalt fysiskt och svettas sönder mig. Mitt mål är att yoga lite varje dag, men vilken typ av yoga och hur länge jag praktiserar varierar från dag till dag. Om jag inte lyckas få till ens ett litet pass kan jag erkänna att jag faktiskt kan bli ganska lättirriterad och spela lite martyr (skratt). Uppriktigt talat så får jag ofta brev – ja handskrivna brev, inte e-post – från fans som påminner mig om att jag måste prioritera och ta hand om mig själv också, vilket alltid gör mig väldigt rörd. Då påminns jag om att säga till mig själv på skarpen att ”nu Adriene beger du dig till mattan bums”!

Via sin Youtube-kanal lyckas Adriene Mishler vinna över även de mest skeptiska till de yogafrälstas skara.

Har du något program som du ofta faller tillbaka på och utövar regelbundet?

– Jag har tre positioner som är i det närmaste heliga för mig i min egen praktik. Jag börjar med att ligga på rygg, sedan kommer jag upp på alla fyra och så avslutar jag i nedåtgående hunden. En nedåtgående hund om dan håller doktorn borta från stan! De som ännu inte är yogafrälsta kan behöva ge det lite tid innan de märker av effekterna av just en position som nedåtgående hunden, men tro mig det kommer. Huvudet kommer kännas lättare och systemet rensas ut.

Tidningen The Guardian skrev en artikel om dig i vilken de kallade dig ”folkets yogi”. Hur känner du inför det epitetet?

Annons
Annons

– Jag kanske förväntas säga att det känns lite konstigt, men i ärlighetens namn känner jag mig faktiskt bara stolt och tacksam. Att läsa breven från alla som sett mina videor kan vara väldigt känslosamt, och senast idag när jag läste ett av dem sprutade tårarna rätt ut på mig! Jag känner mig privilegierad som fått möjligheten att inspirera och hjälpa människor. Jag blir så rörd och tycker att det är så coolt att det i dagens samhälle går att skapa kontakt med så många på det sätt som jag gör. Är inte det allas dröm? Att göra något meningsfullt för samhället?

I London förra året ledde du en klass med 2 400 deltagare. Hur var det?

– Det var … riskfyllt. Jag var väldigt osäker från början på om jag verkligen ville göra det. Men samtidigt hade jag lett stora klasser tidigare och blivit duktig på att utforma programmet så att alla de som deltog själva befann sig i kontroll. Jag visste att de hade förtroende för mig eftersom alla sett mig på YouTube och jag hade även ett bra team med mig som hjälpte mig att anordna allt och som tog hand om mycket av det praktiska runt omkring. Som tur är vågade jag göra det för det blev verkligen en fantastisk upplevelse. Känslan i salen var helt otrolig.

Idag är Adriene Mishler lika mycket yogalärare som entreprenör.

Du verkar så öppen och jordnära. Hur går det ihop med din enorma satsning som egenföretagare och all den uppmärksamhet du fått?

– Bra fråga. Faktum är att jag nog tror att detta är den viktigaste frågan när det gäller hela den växande yogabranschen. Jag förlitar mig på att yogaläraren under en klass jag går på alltid går in helhjärtat för sitt jobb och gör det bästa hen kan där och då. Men är det lika självklart att man som yogalärare tar med sig hjärtat in i ett nystartat företag och bär med sig sina grundvärderingar i takt med att företaget växer och man upplever framgång på framgång? Svaret här är att som yogalärare måste du det! Jag och min kollega och kompis Chris hade tur och befann oss på rätt plats vid rätt tillfälle när vi gav oss in i yogabranschen som egenföretagare. Vi hade inga höga ideal och drevs inte av våra egon, utan hade hjärtat på rätta stället båda två. Dessutom hade vi båda en bakgrund inom film och inga direkta tankar på att starta ett företag just inom yoga, det mest bara blev så. Idag är jag inte bara yogalärare utan en fullfjädrad entreprenör.

Jag har fått möjlighet att göra min röst hörd och nå ut till väldigt många människor och det är fantastiskt, men jag försöker att hela tiden fokusera på att ha kontroll över mitt företag och se till så att de mål jag har avspeglas i hur människor uppfattar mig och vice versa.

Jag och Chris pratar egentligen aldrig om direkta strategier, däremot försöker vi att planera saker och ting ihop och sätta upp mål. Men samtidigt är det viktigt att bära med sig att man kan förbereda sig och planera hur mycket som helst men om förutsättningarna ändras så måste man också vara benägen att gå ifrån ursprungsplanen. Jag brukar alltid säga till nya entreprenörer – alltid lika smarta, fulla av idéer och ivriga att lyckas – att de måste vara villiga att ompröva idéer och tänka i nya banor efter hand som deras företag växer. Både Chris och jag är väldigt duktiga på detta. Som igår, när min vän Michelle – som också jobbar för mig – kom till mig och frågade hur jag kände inför att ändra namnet för vår senaste video Yoga for Women, eftersom det i nuläget finns människor som har både menscykel och månatliga kramper men som inte identifierar sig själva med begreppet kvinna. Detta är bara ett exempel på hur saker och ting förändras i samhället och hur man inte minst i rollen som egenföretagare behöver vara anpassningsbar utefter det.

Hur tänker du kring ditt eget varumärke?

– Se här är poängen, jag har aldrig gått in för att marknadsföra mig själv eller skapa mig ett eget varumärke. Det var aldrig min idé från första början. Jag har alltid bara ägnat mig åt det jag helhjärtat har velat göra och vad jag trott skulle kunna hjälpa andra. Varje vecka sedan 2012 har jag och Chris lagt upp en gratis yogavideo – vår motivation och lockelse har alltid varit att göra något kreativt.

Hur ska du fortsätta att göra det framöver?

– Jag fascinerades av och beundrade Anthony Bourdain, producenten och författaren som gick bort förra året. Vi skulle nog inte kunna skilja oss åt mer han och jag sett till våra personligheter, men jag har alltid sagt att jag skulle vilja bli yogavärldens svar på Anthony Bourdain och hur han intog filmbranschen. Jag skulle vilja möta alla dem som skriver till mig i verkliga livet, utbyta erfarenheter med dem som följer mina videor och uppleva saker tillsammans med andra som känns äkta. Sen vill jag fortsätta utvecklas och behålla mitt fokus och låta mig ledas av min energi på ett hållbart sätt, utan att riskera att bli utbränd.

Hur tänker du kring det faktum att yoga idag mycket handlar om utförandet av olika positioner och hur dessa ser ut?

– Vi behöver påminna oss själva om att samhället vi lever i idag ser helt annorlunda ut än det gjorde när många av de stora lärarna och deras efterföljare levde. I dagens skärmsamhälle, om man får kalla det så, med tillgången till sociala medier och ständig uppkoppling, så har vi andra förutsättningar och matas med en mängd information varje dag om hur vi ska känna och vart vi ska vända blicken. Det pågår från det att vi stiger upp tills dess att vi somnar på kvällen och det har gjort att många har tappat kontakten med sig själva. Vikten av att lyssna på kroppen och försöka tolka dess signaler har hamnat i bakgrunden. Jag finner mycket inspiration i att skapa ett digitalt rum, ett community, där vi kan fokusera på att lyssna och hämta ny energi. Vi måste skapa kontakt igen med våra kroppar och bli mer centrerade, men även fokusera på att hitta kontakten med själen och bli mer närvarande. Jag jobbar just nu på en bok, åtminstone kanske det blir en bok så småningom, där jag skriver om hur yogafilosofin kan hjälpa oss att uppleva nya saker och erfarenheter och ena oss snarare än att skapa segregering och polarisering i samhället. Just nu älskar jag att få grotta ner mig i Patanjalis Yoga Sutras och sedan lära ut min egen yoga utifrån hans texter och idéer i mina videor och under klasser. Det är en fantastisk förmån att få göra det med en trogen publik som följer mig och som lyssnar. Inte så att jag är drottningen av yoga på något sätt (skratt) men jag känner ett visst ansvar för vart yogabranschen är på väg.

Tack vare sina videos med tydliga teman (eller vad sägs om Yoga for after a disaster?) har Adriene blivit mångas favoritlärare.

Vad tror du om yogabranschens utveckling framöver?

– Just nu tycker jag att det känns som att hela branschen saknar lite kärleksfull vägledning. Jag upplever att det finns en allmän föreställning att om yogan inte gör ont så är den inte på riktigt. Jag drivs snarare av att upptäcka mitt mantra på nytt hela tiden. Mantrat lyder ”hitta det som känns bra”, och det slank bara ur mig i den första videon som jag och Chris gjorde. Den ligger fortfarande uppe på YouTube och detta uttalande har blivit något som kommit att representera mig och vad jag står för. Det händer att jag tittar på den allra första videon ibland, med den unga, osäkra tjejen från Texas i sina jeansshorts och som säger ”det här är jag och det här är min hund”, följt av ”något jag gärna vill förmedla till mina elever är möjligheten att hitta det som känns bra”. Det är så häftigt att jag har detta som bevis för att jag inte satt vid köksbordet och utvecklade en affärsidé med tillhörande slogan när jag gav mig in i branschen utan att det kom spontant från hjärtat.

Jag försöker ständigt nysta i vad som känns bra för mig och vad jag behöver just nu, och påminns då om att allt förändras och att vad som känns bra ena dagen kanske inte känns bra imorgon.

Vi måste lyssna på kroppen varje dag – ena dagen kanske du mår bra av att yoga ett riktigt fysiskt krävande pass där du svettas kopiöst, andra dagar behöver du få kura ihop dig med tända ljus och bara känna inåt. Att hitta det som känns bra handlar inte om att du har rätt att göra vad fasen du vill, det är precis tvärtom egentligen eftersom det kräver både lyhördhet och disciplin. Du är expert på din egen kropp men du behöver samtidigt kunna ta instruktioner och omfamna yogan. Jag tror att detta är anledningen till att de där stunderna som vi spenderar själva på mattan och utforskar yogan är så roliga och utvecklande. Ibland kan det vara skönt att inte befinna sig på en klass med andra, framför en lärare eller guru och utan att bära snygga yogakläder eller använda tjusiga hjälpmedel. Att bara få vara på mattan och få de där aha-upplevelserna som bara yogan kan ge.

Adrienes resonemang är så hjärtligt och intressant att vi gärna hade låtit henne prata i flera timmar till, men vi inser att vi måste runda av intervjun. Det är alltså inte hon, som har ett så pressat schema, som påpekar att intervjutiden lider mot sitt slut. Inte en enda gång har hon tittat på klockan under vårt möte. Precis som personerna som skriver brev till henne påpekar kan man inte undgå att undra hur hon hinner få tid för sig själv. Hon har väl helt enkelt bara den effekten på folk.

Text: David Holzer

LÄS OCKSÅ: Att vara grundad – så funkar det
LÄS OCKSÅ: 6 sätt att bli mer närvarande

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.