Yoga World
Annons
Annons
Mat

World Meat Free Week: Testa stjärnkocken Paul Svenssons recept på rödbeta med srirachadressing och getyoghurt

4 portioner

ca 300 g små rödbetor med blast, gärna ekologiska

1/2 dl ättiksprit (12%)

1/2 dl honung

2 tsk fänkålsfrön

1 msk rapsolja

Dressing:

2 msk srirachasås

Annons
Annons

4 msk nötolja eller kallpressad solrosolja

1 msk honung

Till servering:

2 dl avrunnen getyoghurt

Salt

Svartpeppar

Gör så här:

Skär av rödbetsblasten en liten bit från roten. Skär bort bladen från stjälkarna. Skrubba rödbetorna väl och koka dem i cirka 1 liter lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt stjälkarna koka med mot slutet, cirka 2 minuter. Lyft upp betor och stjälkar och kyl i kallt vatten. Koka ihop rödbetsvattnet till ca 1 dl. Tillsätt ättika, honung och fänkålsfrön. Koka upp. Låt svalna. Lägg stjälkarna i lagen. Marinera 1–2 timmar. Skär betorna i klyftor/bitar.

Dressing: Mixa sriracha, nötolja och honung till en slät dressing.

Stek rödbetsbladen hastigt i olja. Stryk ut getyoghurt på fyra tallrikar. Salta och peppra. Fördela rödbetor, stjälkar och blad över yoghurten. Ringla över dressing.

Som enda svensk frontar stjärnkocken Paul Svensson årets upplaga av World Meat Free Week.

Vi står inför ett avgörande vägval

World Meat Free Week är en ideell kampanj som uppmuntrar till att äta mer vegetariskt för miljöns skull. Genom att inspirera till konsumtion av både bättre och mindre kött och oftare välja vegetariskt hoppas man kunna göra en förändring.

– Hur vi ser på livsmedel och hur vi konsumerar mat behöver förändras. Vi måste inse att vi är en del av vår planet och inte står över den, säger Paul Svensson som är en av huvudpersonerna i ”Protectors of the planet” – en serie filmer som uppmanar till en hållbar matkonsumtion.

– Det är viktigt för mig att dela med mig av kunskapen och passionen som kommer när du jobbar med naturen i stället för emot den. Jag vill göra det jag älskar att göra samtidigt som jag inspirerar kommande generationer till en bättre syn kring konsumtion av mat – det är mitt största mål i livet.

År 2050 beräknas världsbefolkningen ha ökat från 7,3 miljarder till över 9 miljarder. Den kraftiga befolkningstillväxten kommer att kräva ytterligare 200 miljoner ton kött årligen om vi fortsätter med vår nuvarande konsumtionsgrad. Men om alla bidrar i vardagen kan man göra stora förändringar och nå en hållbar situation.

– Det svåra är att miljöfrågan är en global fråga och vi har så olika kulturer och synsätt kring mat. Vi skulle egentligen kunna ha samma värderingar kring mat även om vi sen låter vår egen kultur inspirera vår matlagning. Bara testa åtminstone, det är det enda sättet att inse vad du har gått miste om, säger Paul Svensson.

LÄS MER: Inspireras av matkreatören Sofia von Porat

 

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.