Matkreatören, yogin och entreprenören Sofia von Porat älskar att inspirera och experimentera med vegetarisk och vegansk mat, som ger näring åt både kropp och själ.
Sofia von Porat fick upp ögonen för matlagning under sina fem år som reseskribent, med hela världen som arbetsplats. Under sina resor insåg hon vilken enorm betydelse maten har i olika kulturer – hur den förenar människor, men också ger insyn i ett lands historia, kultur och i människors tankesätt.
För Sofia blev maten och matkulturen en slags genväg till att lära känna de människor hon mötte under sina resor, vilket öppnade upp för många äventyr, givande konversationer och möjligheter. Så småningom väcktes hennes egen passion för mat, och idag ser hon sig som någon som är både kreativ och experimentell i köket. Hon beskriver sin syn på mat som medveten, och tänker mycket på hur det vi stoppar i munnen påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande.
– För mig är det viktigt att ha en nära relation till min kropp och alltid känna efter hur jag mår i relation till den mat jag äter. Jag experimenterar en del med att lägga till och ta bort olika matvaror för att känna skillnaden, och på så sätt förstå min kropp bättre och inse vad som får mig att må som bäst, förklarar hon.
Sofia menar att en balanserad livsstil för henne är viktig utifrån många olika aspekter, och att mycket handlar om att psykisk och fysisk hälsa går hand i hand. I sitt jobb som matkreatör drivs hon av målet att inspirera fler till en grönare livsstil. Hon driver prenumerationsboxarna Veganboxen.se och Yogismile.com, och brinner för att laga sund och vegetarisk mat och skapa recept som är både lättlagade och goda.
– Jag älskar att vegomat lockar fram ens kreativa och äventyrliga sida. Dessutom blir vegetarisk och vegansk matlagning precis vad man gör den till, om man gillar utmaningar så finns det gott om dem. Men att laga god växtbaserad mat behöver inte heller vara svårt. Jag tycker även det är fantastiskt att man samtidigt är snällare mot djuren och miljön!
Äta med måtta
Sofia poängterar att hon tycker det är viktigt att kunna njuta av sådant som man tycker är gott men som kanske räknas som onyttigt så länge man väljer att göra det då och då och inte hela tiden.
– Det är viktigt att äta med måtta. För mig är det helt okej att jag äter sötsaker och onyttigheter ibland, så länge jag inte gör det för ofta och inte äter för mycket.
Dock menar hon att det finns oändligt mycket mat som både är sund för kroppen och en fest för smaklökarna. Att nämna någon favoriträtt tycker hon är för svårt, men hon älskar rostade rotfrukter, butternutpumpa och sötpotatis.
– Med råvaror som dessa är det enkelt att skapa goda rätter som går snabbt att förbereda och kan varieras på många olika sätt, från tacos, pizza och wraps till wok och olika typer av sallader. Om jag har ont om tid blir det ofta en saftig och smakrik sallad. Det är synd att många förknippar sallader med något lite smaklöst och tråkigt. En sallad kan göras väldigt spännande och matig, dessutom utan särskilt mycket ansträngning.
Yogans betydelse
När det gäller yogan har den idag en stadig plats i Sofias liv, och hon berättar att hon tillbaka här hemma i Sverige via den lärt sig ännu mer om matens betydelse för humöret och relationen till naturen. När jag frågar henne om vad yogan har för betydelse i hennes vardag understryker hon att den inte bara har spelat stor roll för hennes matlagning och i jobbet som matkreatör, utan hjälpt henne att bli mer fokuserad och närvarande i nuet. Sedan hon började yoga varje morgon känner hon sig mer avslappnad och smidigare i kroppen, liksom lugnare i sinnet.
– Yoga för mig är en stund då jag tillåter mig själv att bara vara i nuet och inte fokusera på något annat än det jag gör just då. Jag tycker att yogan är ett underbart sätt att få en bra start på dagen och leva ett lyckligare och mer hälsosamt liv.
5 MÅSTEN I SOFIAS SKAFFERI
- Baljväxter, till exempel linser och bönor (för proteininnehåll och tyngd i olika rätter)
- Bladgrönsaker, gärna grönkål och svartkål (för mer härligt tuggmotstånd)
- Nötter och torkad frukt (för att mota energidipparna som kommer framåt eftermiddagen)
- Fullkornsprodukter (bra som bas)
- Sötpotatis och rotfrukter (en klar favvo!)
RÖDBETSBIFFAR OCH PÄRLCOUSCOUSSALLAD
Rödbetsbiffar
Cirka 8 stycken
1 dl hackad lök
2 dl rivna rödbetor
2 dl skivade champinjoner
2 msk krossad vitlök
Salt och peppar, efter smak
4 dl svarta bönor
2 dl kokt fullkornsris
1 dl pumpafrön
Pärlcouscoussallad
4 portioner
2 dl pärlcouscous
½ rödlök
5 soltorkade tomater
½ dl gröna oliver
1 burk (150 g) majs
1 dl solrosfrön
1 pkt blandsallad
4 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar, efter smak
- Stek lök, rödbetor, champinjoner, vitlök, salt och peppar i 20 minuter. För över till en matberedare och mixa tillsammans med bönor, ris och pumpafrön till en smulig massa (den ska inte vara helt jämn), ca 1 minut.
- Smaka av med salt och peppar. Olja händerna och forma smeten till biffar. Bäst resultat får du om du gör detta dagen innan du ska steka upp dem. Det går att steka dem samma dag, men ställ in dem i kylen en stund så att de blir lite fastare. Stek dem sedan i lite olja på båda sidor.
- Koka pärlcouscousen enligt förpackningens anvisningar. Hacka under tiden rödlök och soltorkade tomater, kärna ur oliver, skölj majs och låt rinna av. Blanda pärlcouscous i en skål tillsammans med samtliga ingredienser och servera med rödbetsbiffar.
LÄS MER: Vegetarisk boost à la Paulùn
LÄS MER: Vegetarisk svampstroganoff