Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

Varför är jag alltid så trött?

Din trötthet och orkeslöshet kan bero på utmattade binjurar.

Hur ofta svarar du ”Jag mår bra, känner mig lite trött bara” på frågan om hur du mår? Om du inte kan minnas senaste gången du kände dig pigg, alert och full av energi, är risken stor att du lider av utmattade binjurar utan att veta om det. Här får du reda på vad det innebär, hur syndromet kan uppstå och hur du tacklar det.

HUR KAN BINJURARNA BLI UTMATTADE?

Binjurarna är två små körtlar som sitter precis ovanför njurarna. Binjurarna producerar hormon, bland annat stresshormonet kortisol och adrenalin, och samarbetar med njurarna för att hålla dig frisk. Om du dagligen utsätter dig för alltför mycket negativ stress kan binjurarna börja producera överdrivet mycket kortisol, vilket leder till att du blir trött och känner dig allmänt nedsatt och i brist på energi. Om du sökt dig till vården för att du känt dig trött och utmattad, fått träffa en läkare men hen inte nämnt något om att binjurarna skulle kunna vara den bakomliggande orsaken, beror det på att man inom västerländsk medicin inte har tittat särskilt mycket på binjurarnas betydelse. Uttröttade binjurar är heller inget som det går att skriva ut medicin mot i form av tabletter eller piller, utan något som man kan komma till rätta med först om man justerar sin livsstil.

Det handlar helt enkelt om att stressa mindre och ta hand om kroppen lite bättre. Inom kinesisk medicin är det däremot rutin att titta på hur njurarna och binjurarna mår om en person känner sig trött och håglös. Om njurarna fungerar bra fungerar övriga kroppen bra, ungefär så brukar man resonera. I Asien och inom den kinesiska filosofin är detta en självklarhet, medan vi i väst är mer fokuserade på att hitta lösningar i magen och i matsmältningsapparaten när det handlar om oförklarlig trötthet och utmattning. Självklart är det viktigt att se till alla organ och inte förbise något generellt, men ofta är det så att om ett viktigt organ börjar fungera sämre så beror det på att ett annat har slutat att fungera normalt. Njurarna och binjurarna är belägna i det andra chakrat (det sakrala) och i det energifält som spelar en viktig roll för vårt själsliga välbefinnande. I dagsläget skulle jag vilja påstå att vi i väst inte fokuserar så mycket på njurarna och binjurarnas funktion som vi kanske borde.

ÄR MINA BINJURAR UTTRÖTTADE?

Är du trött på morgonen när du vaknar även om du sovit ostört en hel natt? Om svaret är ja, finns det risk för att dina binjurar är utmattade. Här följer en lista med några fler symptom – se efter hur många du kan pricka av:

Annons
Annons
  • En konstant trötthetskänsla
  • Orkeslöshet och utmattning (särskilt på morgonen och runt 15–tiden på eftermiddagen)
  • Svårt att stiga ur sängen på morgonen
  • Akne
  • Förstoppning
  • Hormonell obalans
  • Oregelbundna eller uteblivna menstruationer
  • Viktuppgång
  • Känslan av att inte vakna utvilad trots att du har sovit bra
  • Stanna uppe sent och vara som mest produktiv på natten istället för på dagen

Om du bara är en sådan typ av person som har svårt att gå upp supertidigt och köra ett hårt träningspass, är detta inte något du kan skylla binjurarna för. Morgontrötta personer behöver alltså inte ha utmattade binjurar! Men om du läser listan noggrant, slår det inte dig också då att de flesta punkterna är sådana som man generellt tänker att många unga i dagens samhälle upplever? Varför är det då så?

LÄS OCKSÅ: Bästa yogastilen för hälsan

VARFÖR ÄR UNGA TRÖTTARE ÄN NÅGONSIN?

Det korta svaret här är: teknologi. Nu säger jag inte att teknologi är dåligt! Jag menar bara att den mängd teknologi och information som unga idag utsätts för får hjärnan att gå på högvarv stora delar av dygnet. Hjärnan är inte utformad för att ta emot och bearbeta alla de intryck och all den information som vi idag matar den med. Men det finns sätt att hantera detta, som vi behöver lära oss (och som inte kräver att vi helt tar avstånd från teknologi och bosätter oss i en koja ute i skogen). Yogi Bhajan, gurun som gav världen kundaliniyoga, förutsåg den här teknologiska utvecklingen och vad den skulle innebära.

Skrifterna talar om en teknologisk våg som skulle ta över världen, till viss del på bekostnad av människornas hälsa och välbefinnande. När man tänker på det är det egentligen ganska självklart att någon som oförberedd utsätts för detta enorma informationsflöde som vi dagligen bombarderas med (nyhetsflöden, sociala medier, mail, sms och så vidare), och som hjärnan aldrig riktigt får en särskilt lång paus ifrån, blir väldigt trött! Sammanfattningsvis kan man alltså dra slutsatsen att teknologi kan framkalla stress, som i sin tur gör att kroppen producerar (för mycket av) stresshormonet kortisol. Kortisol tillverkas i binjurarna, och binjurar som blir utmattade slutar fungera optimalt, vilket gör oss trötta och orkeslösa.

VAD KAN JAG GÖRA?

Först och främst: Du behöver inte stänga av och lägga undan din telefon för gott, jag vill vara tydlig på den punkten! Det är nämligen otroligt svårt att sluta använda skärmar i dagens samhälle, och det finns heller inget som säger att du måste göra det. Målet är snarare att du ska lära dig kontrollera din skärmtid och använda tillgänglig teknologi på ett smart sätt. Här har jag sammanställt en lista med nio punkter för vad du kan göra för att återfå din energi och avlasta dina binjurar. Jag har själv testat allt och många av mina elever har också följt tipsen och känt sig mycket bättre efteråt.

Slutligen skulle jag vilja ge dig rådet att vara lite snällare mot dig själv. Du behöver inte vara en superhjälte som ska klara allt själv hela tiden. Ofta jobbar vi väldigt mycket och hårt för att till exempel en framgångsrik karriär ska ge oss energi och stärka oss och göra oss mer uthålliga. Men om du kör på för hårt och blir utbränd, är det knappast något som gynnar din personliga utveckling. Gör gärna yoga regelbundet, i synnerhet yinyoga, och avsätt tid för återhämtning när du behöver det. Ägna dig åt sådant på fritiden som hjälper dig att koppla av, vad det än må bara – långa, varma bad, häng med vänner, läsning, massage …

Sätt din egen hälsa och ditt välbefinnande i första rummet, och våga prioritera dig själv.

Text: Maya Fiennes

LÄS OCKSÅ: Alltid trött?
LÄS OCKSÅ: Ingen motsättning mellan yoga och västerländsk medicin

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.