Yoga World
Annons
Annons
HälsaPlus

Vad är trauma-anpassad yoga?

Trauma sitter i kroppen. En traumatisk händelse kan vara en enstaka dramatisk händelse såsom vid stora olyckor och katastrofer, men också en del av ett återupprepat mönster av traumatiska situationer, så som misshandel i hemmet eller brist på närhet och uppmärksamhet som barn.

En händelse är i sig inte traumatisk men den individuella upplevelsen och tolkningen av densamma definierar den som sådan. Människan klarar i de allra flesta fall av att hämta sig efter en traumatisk händelse. Det är kombinationen av traumatisk stress och brist på anknytningspersoner eller ett sviktande stöd som gör situationen outhärdlig att hantera. Oförlöst traumatisk stress förändrar kemin och strukturen i hjärnan via ett konstant påslag i det sympatiska nervsystemet (gasen) som agerar som om kroppen är i konstant fara och ökar produktionen av adrenalin och kortisol. Detta påverkar och sliter på kroppen som förstärker överlevnadsinstinkten att fly, kämpa eller paralyseras vilket bidrar till olika emotionella och reaktiva konsekvenser och beteenden som kan göra det svårt att hantera stress och sin vardag.

Höga nivåer av stresshormoner påverkar även immunförsvaret och kan även resultera i utvecklingshinder, utmattning, starka reaktioner, depressioner, ångest, sömnproblem, överväldigande känslor och minnen, kroniska smärtor med mera. På samma sätt som hjärnan påverkas negativt av stress, kan vi även påverka den positivt genom att reducera stressresponsen via mindfulnessbaserad fysisk yoga, andningsövningar, meditation, ny positiv anknytning, upplevelser och tankesätt.

Annons
Annons

Trauma-anpassad yoga är en evidensbaserad metod mot traumatisering i samband med annan terapi från professionella som introducerades av Bessel van der Kolk och David Emerson via Traumainstitutet i Boston 2003.

Allt är frivilligt och det betonas att inget är rätt eller fel. Yogaläraren yogar tillsammans med gruppen och ger inbjudande, enkla instruktioner och valmöjligheter i olika positioner för att återetablera en förmåga att göra egna positiva val och en känsla av kontroll. Inga fysiska justeringar ges eftersom kroppskontakt kan fungera som en ”trigger”. Yogaläraren undviker att gå runt i lokalen för mycket för att undvika förvirring.

– Vi använder oss av stärkande övningar med ett positivt kroppsspråk för att återetablera en känsla av styrka och glädje. Krigare och stolen som använder benens muskulatur och djupa höftledsböjare kan även lindra ångestsymptom om man håller positionerna och andas igenom den fysiska utmaningen. Våra program skapas för att stärka det autonoma nervsystemet och öka motståndskraften mot stress och vi varvar utmaning och aktivitet med vila. Målet är att balansera och stärka det autonoma nervsystemet för att neurologiska förändringar ska kunna ske. En viktig komponent i klasserna är en gemensam rytm i gruppen eftersom detta kan bidra till en känsla av styrka, riktning och gemensam upplevelse. Vi implementerar mindfulnessbaserad vägledning i asanas för att minska dissociation och öka medvetenheten i stunden, och vi väntar med att introducera fokus mot andningen tills deltagaren börjar känna sig trygg i rörelserna, kroppen och gruppen eftersom andningen ofta är förknippad med själva traumat. Vi undviker också positioner som happy baby som kan kännas som en utlämnande position. Vi har många övningar som mjukar upp stresspåverkad muskulatur samt övningar som stimulerar vagusnerven. Framförallt ska klasserna vara roliga och lättsamma för att ha en gemensam positiv upplevelse tillsammans och en nyfikenhet inför livet, säger yogaläraren Josefin Wikström som håller klasser och utbildningar i trauma-anpassad yoga i Sverige, USA och Indien.

Text och foto: Elina Sundström

LÄS OCKSÅ Josefin Wikström: ”Tryggheten i kroppen gav mig modet att möta de starka känslorna”
LÄS OCKSÅ Därför sätter sig känslor i höfterna

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.