Yoga World
Annons
Annons
Yogaliv

Skonsam vattenyoga på frammarsch

Tycker du det är svårt att göra vissa yogapositioner? Då kanske du borde prova göra dem i vatten!

Precis som aerobics för åratal sedan hoppade ner i simbassängen har nu även yogan hittat sin väg ner på djupet. Aquayoga, vattenyoga eller yoqua kallas den här träningsformen som är på stark frammarsch i både USA och England och som även har börjat ta fart i Sverige, bland annat kan du testa Aqua Yoga på Upper House Spa.

Vattengymnastik rekommenderas ofta till rehabpatienter på grund av att rörelserna i vattnet blir mycket mjukare och skonsammare för kroppen. Detta gäller ju förstås även yoga som utförs i vatten, vilket gör det till en yogastil som passar de allra flesta.

Annons
Annons

Vissa positioner kan kännas lite tyngre då man måste trycka bort vattenmotståndet för att röra på armar och ben, men belastningen på kroppen är mycket mindre än vid vanlig yoga och därmed kan både gravida och exempelvis reumatiker med fördel utöva denna typ av yoga.

Idén med vattenyoga kommer från Barbara Freedman som undervisar vid University of Cambridge i USA. Tanken var att man skulle utnyttja vattnets viktlöshet för att lättare kunna utföra yogapositioner som kan vara svåra på land. I kombination med den lugnande och avslappnande effekt som vatten ofta har tycker vi det är ett vinnande koncept.

Vattnet ska bara gå till brösthöjd och därför behöver man inte kunna simma för att delta i en vattenyogaklass. Ska man däremot yoga på egen hand rekommenderar vi starkt att man vistas i en simhall där det finns badvakter.

LÄS MER: 7 skäl att yoga efter 50
LÄS MER: 5 steg till din egen meditationsvrå

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.