Yoga World
Annons
Annons
Studio i fokus

På Urban OM får man vara sig själv

Yoga Worlds serie ”Studio i fokus” har kommit till Urban OM, som ligger mitt inne i Stockholm city. Studion grundades 2012 av Isa och Neo Moreton, vars önskan var att starta en levande och inkluderande community där medlemmarna får möjlighet att vara sig själva.

Urban OM:s grundare Neo och Isa.

Hej Isa! Berätta, var kommer namnet Urban OM ifrån?
– Urban OM är ett ställe för personer mitt i karriär och liv, mitt i staden. OM står för tystnaden och Urban för staden, Urban OM är en inbjudan att finna stillhet mitt i stadens brus, tystnad och inre kontakt var du än är.

Isa förklarar att hon grundade Urban OM 2012 tillsammans med Neo, och att de i mars i år firade studions femårsjubileum.
– Neo har undervisat i yoga sedan 2002, och när han flyttade till Stockholm från New York kunde han inte hitta något här som matchade hans tidigare erfarenhet av internationell yoga som kändes äkta och samtida. Själv har jag en bakgrund inom terapi och meditation och var med och startade kursgården Baravara (som erbjuder kurser i självkännedom och meditation med kursledare från hela världen, reds. anm.) vid Siljans strand i Dalarna. På Baravara hörde jag länge deltagarna tala om att de längtade efter ett ställe i staden att mötas på, att fortsätta meditera och vara i kontakt med sitt inre. Så med det i åtanke och Neos och mina respektive erfarenheter var det ett enkelt val att vi tillsammans skulle starta ett ställe som kombinerade yoga och meditation i Stockholm.

UO har bland annat en rooftop där ni håller klasser när vädret tillåter, berätta mer!
– Vi vill att UO ska kännas som ditt ställe, en plats där man kan hänga med sina vänner efter eller innan en klass, där främlingar möts för att de delat en erfarenhet av en djup meditation eller yogaklass. Många kallar UO sitt andra hem för att det finns utrymme att vara den du är. Vi har försökt blanda Urban och OM i allt vi gör för att hitta en unik mix. Förutom tre fullt utrustade salar med mattor och props har vi även två sessionsrum för samtalsterapi och olika kroppsbehandlingar samt en bastu att slappna av eller värma sig i under kalla dagar.

Vad vill du att de som utövar yoga hos er har med sig hem efter klassens slut?
– Vår önskan är att de som kommer hit lämnar oss med en känsla av att känna sig levande och förankrade i sig själva, att det som de erfar på UO spiller ut i deras vardag och till de människor de möter. Att det inte är en isolerad upplevelse utan blir ett sätt att leva.

Urban OM är en oas mitt i city med ett stort utbud av yoga- och meditationsklasser.

På vilket sätt kan ni se att era olika yogaklienter förändras av yogan?
– På vår hemsida skriver vi: ”This is an invitation to be who you are and all that you are meant to be.” Och det är det vi hoppas  att de som yogar hos oss känner, att det är okej att vara precis som man är, att våga vara mer sig själv. Att skala av maskerna vi lär oss att gömma oss bakom.

Annons
Annons

Vilka yogatraditioner undervisar ni i?
– Vi har valt att kliva ut ur den traditionella klassificeringen av yoga. Vi vill att man frågar sig själv: Vad behöver jag idag? Är jag trött och behöver återhämtning? Då kanske en relaxklass är till störst hjälp. Eller bär jag på stress och spänningar och behöver få utlopp för min energi? Då kanske Flow eller Strong Flow är mer rätt. Vi vill ge våra klienter möjlighet att ta del av allt som yogan har att erbjuda, man kan utgå ifrån sig själv och välja det som passar bäst i stunden.

Lärarna på UO har olika bakgrunder och all undervisning, över 50 klasser i veckan, sker på engelska. Det är mycket uppskattat och har gett studion en bred och internationell medlemsskara. Utöver yoga erbjuder man även många olika typer av meditationer, exempelvis Technolini, Kundalini, Dynamic, Let Go och ”vanliga” klassiska meditationer.

Hur skulle du beskriva stämningen på Urban OM?
– Vi är inte intresserade av att promota egon utan värdesätter människors unikhet och äkthet. Detta har skapat en stämning och en community som är levande och inkluderande, säger Isa och berättar vidare att man på UO anser att vi människor är till för att leva tillfredsställande, rika liv.

Hur är ert förhållningssätt till människan?
– På Urban OM anser vi att för att leva ett tillfredsställande, rikt liv behöver man vara närvarande i sin kropp, vara äkta och sann, både i relationen till sig själv och till andra. Utifrån detta erbjuder vi ett rikt utbud av olika aktiva meditationer, dans (Let Go), terapi, behandlingar och workshops.

Att komma till Urban OM ska vara som att komma hem.

Vad skulle du säga gör UO speciellt?
– Jag tror att det som gör att UO sticker ut är hela communityn i sig, att det handlar om ett helhetskoncept kring ”yoga as a lifestyle” snarare än ”bara” träning. Alla studios har något unikt och speciellt och man ska försöka hitta ett ställe som passar ens stil och person. Vi tycker att det är kul att det finns så många olika ställen i Stockholm och är glada att vara ett av dem. Vi får ofta väldigt positiv respons på atmosfären, det vill säga: Man kommer inte bara hit för yoga utan också för att vara sig själv med andra. Och det är precis det vi ville uppnå, vår slogan är ju ”Urban OM: The place to BE.”

Text: Sofia Ekholm Foto: Urban OM

EFTERLYSNING!
Vet du en yogastudio som är värd att lyftas fram lite extra? Mejla in ditt tips tillsammans med några rader om studion till [email protected] – märk mejlet ”Studio i fokus”.

LÄS MER: Yoga från hjärtat hos Infinite Yoga Malmö

LÄS MER: Så hittar du rätt yogastudio och lärare

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.