Yoga World
Annons
Annons
Yoga

Så hittar du rätt yogastudio och lärare

Man lär sig av sina misstag, men varför göra fel när man kan göra rätt? Det är viktigt att prova sig fram när man ska hitta sin yogastil, lärare och plats för sin praktik, men för att undvika större missöden kan det vara klokt att veta vad man ska hålla utkik efter när man väljer.

Idag har vi yogaälskare ett stort utbud av studios, stilar och lärare som alla utvecklas och förändras, därför kan din upplevelse av en viss klass variera beroende på vart du går och vem du går för. Det finns skolor, som till exempel bikramyoga och ashtangayoga, som är väldigt strikta i vad som ska vara med på klasserna och hur de ska vara uppbyggda. På dessa klasser gör du samma positioner i samma sekvenser, men även där kan läraren påverka upplevelsen med sina ord och sin energi.

Vilken yogastil som är för dig beror helt på vad du vill med din praktik. Letar du ett alternativ till gruppträningsklasserna du gått på för att få dina tre timmars träning i veckan? Vill du få egentid och komma ner i varv? Letar du efter en spirituell praktik? Beroende på vad du har för mål kommer du fastna för olika klasser, men ibland hamnar vi på en klass som är långt utanför det vi tror att vi vill ha – och märker att vi älskar det. Därför är det bästa tipset till dig som är nyfiken på yoga att testa så mycket du kan. Testa flera klasser, gå för så många lärare du kan. Besök alla studios du kan, gå på klasser olika tider på dagen och variera dagarna i veckan du yogar loss. Har du inte möjlighet att gå till någon studio finns det en hel uppsjö av klasser, föreläsningar och information på internet som väntar på att du ska djupdyka ner i det och förlora dig i yogans värld. Låt inte egot, rädsla eller någon ”vän som vet allt” putta in dig i vilket fack av yoga du ”borde” vara i. Ta dig tiden att hitta det som får kroppen och hjärtat att locka av längtan.

Hur väljer du lärare?

Precis som vi fattar tycke för respektive partner och gillar att umgås med olika personligheter kommer vi fastna för lärare av diverse anledningar. Kanske dras du till någon som är mjuk och lugn, eller någon med ett mer kraftfullt förhållningssätt. Den läraren du faller för kanske inte ens lär ut den yogastil du inledningsvis ville prova på. Om du hittar en lärare som lockar ditt hjärta, som gör dig nyfiken på dig själv och sugen att ta dig till mattan ska du hålla kvar vid hen. Du kan självfallet alltid utforska andra lärare också, man får ha flera yogalärare.

Annons
Annons

Vad du önskar för egenskaper hos din lärare känner du bäst själv. En lärare som är lyhörd för varje enskild elevs behov och vet att alla kroppar ser olika ut samt behöver individuella justeringar kommer inte tvinga in dig i något du inte är redo för. Med nyfikenhet på sin egen utveckling, som både elev och lärare, och ödmjukhet inför att det inte finns några absoluta sanningar, har din lärare en god grund av kunskap till att vägleda dig på din resa. Känn efter, lyssna på magkänslan och ifrågasätt så hittar du den som passar dig.

Praktiska tips

Vi har redan berört det här med att testa att yoga olika tider på dagen, men du kan också fundera över hur långt innan som är optimalt för dig att äta innan du ställer dig på mattan. Se hur kroppen mår om du går på klass innan lunch när du inte har ätit något. Enligt yogisk tradition blir det svårare för prana – livsenergin – att röra sig uppåt under klassen, vilket är målet, när maten vill röra sig nedåt. Av samma anledning bör man heller därför inte dricka för mycket vatten innan klassen.

När det gäller kläder är tumregeln ”inte för pösiga och inte för tighta”. Pösiga tröjor glider lätt upp när du står i exempelvis hunden, hängiga eller för små byxor kan hämma dina rörelser och för tighta linnen korvar sig. Alla dessa tre är distraktioner som du kan undvika med bra kläder.

Inför ditt första besök på en studio bör du kolla om de har lånematta eller om du ska ta med egen. Har du en egen som du gillar är min rekommendation att du tar med den. En del studios gör inte rent sina mattor så de luktar mindre gott, och beroende på hur mycket du svettas eller hur torr du är kommer du fatta tycke för olika mattor. När du lägger ut mattan, din eller studions, checka av för att se hur de gör där och visa hänsyn. Dubbelparkering uppskattas inte så lägg dig i linjerna om det finns sådana. Från botten av mitt yogalärarhjärta: var på plats några minuter innan klassen börjar, kom inte in ”bara någon minut försent” och börja veckla ut din matta. När klassen är slut plockar du undan mattan och filten, blocket, bältet eller vad för tillbehör som nu har använts.

Viktigast av allt är dock att du kommer ihåg att du inte behöver ha perfekt teknik eller kunna något när du kommer, det är därför vi tränar. Du behöver inte bevisa något för läraren, de andra deltagarna eller dig själv. Så ha kul, ge det flera chanser och yoga runt, så hittar du din yogastil!

Av Veronica Jäderlund

Här kan du läsa om 5 tips inför första yogaklassen.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.