Yoga World
Annons
Annons
Möt

Jag och min yoga: Nirvan Richter

Hos Norrgavels grundare Nirvan Richter börjar morgnarna med yoga och meditation, och har gjort så i över 20 år.

Hur kom det sig att du började med yoga?

– Det var via meditationen som jag upptäckte yogan, och jag skulle säga att det är meditation som har haft den stora livstransformerande effekten för mig. När man är på rätt väg i livet verkar universum spela en i händerna och allt bara flyter på. Detsamma gäller ju tyvärr även om fallet är det motsatta, är man på väg åt fel håll blir känslan att något skaver och saker och ting stoppas upp. Jag valde att se det så i mitt eget liv; att det här är signaler som bör tas på allvar – under första tiden med Norrgavel i slutet av 90-talet råkade vi ut för en del motgångar, lokalerna översvämmades innan premiäröppningen och därefter förlorade vi alla möbler i en brand. Det här ledde till att jag började jobba med personlig utveckling som ett sätt att göra mig av med det omedvetna bagage jag bar i min ryggsäck. Ett led i detta jobb var terapi och via den fann jag även meditationen. Men mycket sittande meditation tar ut sin rätt vilket ledde till att min meditationslärare rekommenderade yoga som komplement så att kroppen också skulle få sitt.

Var yogar du helst?

– När jag yogar vill jag bara omge mig med naturmaterial. Jag känner ett motstånd mot yogamattor i plast och gör istället min yoga på en tuftad ullmatta som jag täcker med en ullfilt. Nära till hands har jag även filtar, sjalar och en indisk Buddha. Det är ett fint space med en speciell energi – jag längtar verkligen till min yogaplats! Att skapa en särskild plats för yoga och meditation kan bidra med något vackert i ett hem. Jag uppskattar tänket från feng shui om att olika platser i hemmet bör ha olika fokus och betydelser. Egentligen sitter allt i huvudet, men samtidigt kan det ytliga faktiskt göra skillnad om man vill ha ett djup i sitt vardagsliv.

Vad har yogan inneburit för ditt liv?

– Jag har ju passerat 60-årsstrecket, ja snart 65 också för den delen, och i den åldern får man vara glad över de få saker som kan utvecklas till något positivt, haha! Till skillnad från att bygga styrka eller träna upp sin kondition är rörlighet något som går relativt lätt att förbättra, och här kommer yogan väl till pass. För mig står den för en tillfredsställelse, det är underbart att uppleva hur kroppen blir rörligare – jag vill kunna sätta mig på huk utan att kroppen gör motstånd. Dessutom gör en ökad rörlighet under för kreativiteten.

Jag vill behålla min rörlighet så att jag kan fortsätta känna flow, och jag vill ha en kropp som klarar av att följa med på den resan.

Vilket är ditt livs bästa yogaögonblick?

– Det jag tycker är allra bäst är det som händer under meditationen. I långsamma yogaställningar ramlar jag in i meditativa tillstånd av total stillhet och inre frid, ett slags tomhet som rymmer allt och där jag bara vill stanna. Jag älskar rutiner, en del av mig skulle trivas alldeles utmärkt som munk, men som människa vill jag trots allt ha båda delar. Det jag gillar med munklivet är att rutiner och disciplin ger frihet, när man vet vad man ska göra och faktiskt gör det så slipper man fundera så mycket. Det handlar bara om att avsätta tid, gör man det så flyter allt på.

Annons
Annons

I stort ser min yogapraktik likadan ut från dag till dag. Jag gör ”De fem tibetanerna” (ett yogasystem bestående av fem starkt energigivande övningar som härstammar från Himalayas bergstrakter, reds. anm.) och ett drygt tiotal ashtangapositioner. Yogan har gett mig en bättre kroppskännedom och idag känner jag i kroppen vilken övning som bör komma härnäst när jag yogar. Att kalla det för en ritual låter väl ambitiöst, men för mig är den här morgonproceduren på en och en halv timme sedan 20 år tillbaka ett sätt att öka min närvaro och mitt fokus i vardagen. Efteråt är jag redo att möta min partner och resten av dagen på ett fint sätt.

Något annat du vill dela med dig av till Yoga Worlds läsare?

– Om man tittar 20–25 år tillbaka i tiden så såg den här världen relativt annorlunda ut. Då tyckte folk att man var flummig om man höll på med yoga och meditation, och fokus låg mer på att ”bara du blir framgångsrik så blir du lycklig”. Då pratades det inte om yoga och meditation i näringslivskretsar, det rådde snarare en motsättning mellan att vara produktiv och att bara ”flumma omkring”. Framförallt meditation kan människor fortfarande ha förutfattade meningar om. Vissa känner till och med rädsla, med viss rätt kan jag tycka eftersom det är klart att det kan finnas saker inombords som man helst inte vill se.

För egen del tycker jag snarare att meditation är ett måste för att klara ett ansvarsfullt jobb och jag är väldigt tacksam över att få uppleva hur mycket yogan har spridit sig idag. Jag kan visserligen tycka att fokus för yogan i Sverige fortfarande verkar ligga på att GÖRA saker, man springer mellan olika yogaklasser och yogastudios med mattan i högsta hugg och ska hinna med så mycket. Det är inget fel i det, men jag tror att det finns en längtan efter att öppna upp för det djupare steget, en djupare dimension. Då kan yogan få en livsbefriande effekt och bli den inkörsport till ett fördjupat förhållande till hela existensen som den är tänkt att fungera som. Min tanke är att det finns ett stadie EFTER hela yogastudiobiten som man riskerar att missa om man så att säga låter yogan stanna i studion.

Jag ser även fram emot att yoga och meditation ska få ett ännu större genomslag i näringslivet – jag tycker att utvecklingen känns oerhört hoppfull! Mycket har hänt på förhållandevis kort tid och det verkar som att många har fått smak på det. Yoga och meditation kan verkligen berika ens liv, har man väl börjat så drivs man vidare.

Text: Sara Valfridsson Foto: Johan Kalén

LÄS OCKSÅ: “Modet att våga kommer genom yoga”
LÄS OCKSÅ: Zandra Lundberg bytte mediekarriären mot ett liv på Bali

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.