Yoga World
Annons
Annons
MötPlus

Zandra Lundberg bytte mediekarriären mot ett liv på Bali

Från hyllad krönikör på Aftonbladet till yogalärare på Bali är steget långt, men inte oöverstigligt. En som har vågat det modiga klivet är Zandra Lundberg, och det här är hennes historia, om hur hon fann modet att lämna en tillvaro som sakta men säkert bröt ner henne, för ett annat liv och andra värderingar på en plats långt borta. Det är också en historia om sorg och misslyckanden, men framför allt en historia om hopp, människans inneboende styrka och om den lycka som väntar oss alla om vi bara vågar öppna upp och ta emot den.

Första gången jag hörde talas om Zandra Lundberg var för några år sedan när hon började blogga om yoga för amelia. Nu vet jag att jag inte var ensam om att känna mig fascinerad av denna unga kvinnas livsberättelse och mod att följa sitt hjärtas röst och hoppa av ekorrhjulet för ett liv som yogalärare på andra sidan jordklotet. Det var någonting i hennes nakna, ärliga sätt att skriva som fängslade mig, och jag har sedan dess följt Zandras resa, som har varit långt ifrån lycklig och spikrak. Men hur kommer det sig då att en människa som verkar ”ha allt” bryter upp och bokar en enkel biljett till Bali?

– En dag vaknade jag upp och insåg att jag var så förbannat trött på bilden jag hade byggt upp kring mig själv; en cynisk, svartsynt och mörkhårig krönikör och bloggare på Aftonbladet vars uppåtgående karriär byggde på att jag drev med mig själv. Jag ville något annat, hela min själ och hjärta skrek efter att vara en annan människa. Så, jag började förändras.

Det är nu fyra år sedan Zandra kom till insikt, och sedan dess har hon förändrat i princip allting, från sitt utseende och sätt att vara till hur hon tänker och lever.

– I dag skulle jag beskriva mig själv som en positiv person, jag gör mitt allra bästa för att vara ärlig, öppen och visa min sårbarhet. Främst i sociala medier, där jag sanningsenligt delar min tillvaro, hur härlig eller full av skit den än må vara för tillfället.

Var fann du styrkan och modet att förändra ditt liv?

– Jag var livrädd. Det tog ett år att våga säga upp mig. Det jag gjorde var att jag började fokusera på hur min tillvaro utan min karriär på Aftonbladet skulle kunna se ut. Jag fantiserade, drömde, spånade och skrev ner allt jag verkligen skulle vilja göra. Till slut insåg jag att allt var saker som var möjliga för mig att genomföra. Det enda jag behövde var att lita på att jag hade styrkan inom mig att genomföra förändringarna.

Resan gick till yogameckat Ubud på Bali, där Zandra tillbringade tre månader med att fördjupa sina kunskaper inom yoga och meditation. När möjligheten att undervisa i yoga i Indien dök upp var hon inte sen att tacka ja, och det var en peppad Zandra som reste till Goa och Ashiyana Yoga Resort. Allt var dock inte guld och gröna skogar, då Zandra redan på Bali hade börjat känna sig konstig, både fysiskt och psykiskt.

– Jag hade magproblem, var trött och luddig i huvudet hela tiden. I Indien blev problemen värre, jag började få otroliga smärtor efter att jag ätit, vilket gjorde att jag åt väldigt lite och helst bara flytande. Jag rasade 17 kilo i vikt. En morgon satt jag på stranden och mediterade och började gråta och efter det var det som om jag vridit på en kran. Jag bara grät och grät.

Zandra-Bali-1

Nederlag och öppenhet

Att återvända hem var inget alternativ och Zandra gjorde allt hon kunde för att må bra igen.

– Jag tänkte hela tiden: ”Det här kommer att bli bättre. Jag kommer må bra igen”, och sprang förtvivlat runt till olika indiska doktorer som gav mig det ena pillret efter det andra. Men inget hjälpte. Jag blev bara sämre, svagare och fick fler och fler märkliga symtom. Till slut bestämde jag mig för att boka en biljett hem. När jag landade på Arlanda var det mörkt, 17 minusgrader, jag var mager och ynklig, klädd i flipflops och en tunn kofta. Det var, ursäkta språket, för jävligt.

Att tvingas återvända hem efter bara två månaders undervisande kändes som ett misslyckade, men Zandra säger att hon inte hade något annat val än att finna sig i situationen.

Annons
Annons

– Jag var ute på mitt livs resa och plötsligt hamnade jag hemma i min mammas säng. Jag bara grät och ville aldrig bli lämnad ensam. Det känns varken så vidare värst skoj eller värdigt när man är 28 år gammal.

Väl hemma förvärrades hennes psykiska hälsa samtidigt som man på sjukhuset konstaterade att Zandra hade drabbats av parasiter.

– Jag har varit deprimerad tidigare och nu kom det tillbaka med full kraft. Tillvaron var kolsvart. Varje dag, varje timme, varje minut var en kamp. Det enda jag ville var att få lägga mig ner i sängen och somna bort från alltihop.

Vändpunkten kom en natt när Zandra låg sömnlös och stirrade i taket.

– Jag pratade rakt ut till tomma intet: ”Nu behöver jag hjälp.” Några dagar senare hörde en fantastisk samtalsterapeut av sig till mig efter en krönika jag skrivit i tidningen. Efter ett par fruktansvärda försök med olika antidepressiva mediciner hittade jag slutligen en som fungerade för mig. Jag tog också hjälp av healing och en kvinna som jag litar mycket på som jag mediterade tillsammans med. Sakta, sakta blev tillvaron lättare och lättare.

Att äta antidepressiv medicin ses inte alltid med blida ögon i yogakretsar, där det ofta pratas om att man ska ”lyssna till sig själv” och bota ångest med meditation. Hur ser du på det?

– Medicin är medicin. Ingen skulle ifrågasätta att en diabetiker tar sitt insulin. Tvärtom, det handlar om att ta ansvar för sitt eget liv. Om jag inte fått min medicinering att fungera hade jag med 99 procents säkerhet tagit mitt liv, för jag hade inte orkat stå ut med mitt mående. Psykisk ohälsa är så tabubelagt, mestadels på grund av okunskap. Vissa människor som inte haft kontakt med psykisk ohälsa kan lätt koppla ihop det med tvångströjor och elchocksbehandlingar, vilket inte alls är en rättvis bild.

En anledning till att Zandra är så öppen med sin historia är att hon vill sprida förståelse kring psykisk ohälsa. Hon har haft nära till ångest så länge hon kan minnas.

– Ofta beror den inte på någonting, den bara sitter där och grinar illa på ena axeln. Men just nu har jag en bra medicin som håller ångesten borta, vilket ger mig livskvalitet. Jag är definitivt för alternativa metoder, men när medicin behövs, då behövs den och då är det inget  mer med det. Jag dömer aldrig någon annan för deras val och min önskan är att ingen ska döma mig för mina.

Märker du att ångesten avtar när du följer ditt hjärta?

– Mitt liv blir lättare när jag gör val utifrån mitt hjärta. Men ångesten kan inte ”botas” genom livsval, positivt tänkande, yoga eller meditation.

Zandra har även valt att öppet tala om sina ätstörningar, som hon aldrig fått behandling för.

– Jag hanterar dem genom att äta regelbundet. Frukost, lunch, middag och kvällsmål. Hålls blodsockret i schack är det mesta i livet lättare att hantera. Överlag försöker jag vara snäll mot min kropp. För flera år sedan beslöt jag mig för att aldrig tala nedsättande om min kropp, till exempel aldrig säga någonting negativt om min kropp till någon annan, sånt som jag ibland hör kvinnor säga: ”Jag borde gå ner några kilo nu” eller ”Se så stora mina överarmar är”. Har jag en dag då jag känner mig svullen och eländig så försöker jag andas och tänka att det är övergående, precis som allt annat här i livet. Yogan har också gett mig ett annat förhållningssätt till mina tankar: Det som sägs där inne i huvudet är rätt ofta bara trams.

Oavsett om det gäller ätstörningar eller andra psykiska sjukdomar tycker Zandra att vi ska bli mer öppna och ärliga.

– Vi måste sluta skämmas och skuldbelägga oss själva. Det finns absolut ingenting att skämmas över!

Allt som sker har en mening

Under flera månader kunde Zandra inte utöva yoga överhuvudtaget. Hon beskriver att hon satt som förstenad i fosterställning, övertygad om  att dagarna som yogalärare var förbi.

– Jag skämdes för alla som följt min resa via min blogg och Instagram. Men så en dag bestämde jag mig för att i stället för att skämmas börja skriva om det. Det gav ett enormt genomslag och jag fick så mycket kärlek av mina läsare och andra yogisar. En kväll fick jag ett Skypesamtal från en vän jag mött på Bali och han frågade om jag ville komma och jobba som yogalärare på hans retreat. Hela min kropp jublade, nästan kokade över att glädje. Samtidigt fanns en rädsla: ”Hur kommer jag må? Kommer jag palla den här gången?”

Zandra lät dock inte rädslan stoppa henne och sedan några månader tillbaka befinner hon sig på den lilla indonesiska ön Gili Meno.

– Här är vattnet turkost, det finns inte några bilar och jag undervisar yoga i en vacker bambushala. Jag lever i nuet och drömmer om att anordna retreats på Bali, i Barcelona, på Åland och andra vackra platser i världen. Att få ta människor till en rogivande miljö för att landa i sig själva, guida dem att lyssna till sina hjärtan och blomstra till sin fulla potential.

Zandra-4Så kliver du av ekorrhjulet

Yogan har gett Zandra en inre styrka som gör att hon numera litar på livet.

– Allt som sker har en mening, även om jag just för stunden inte kan förstå vad det är. Hade jag inte haft åren av yoga med mig i bagaget hade jag nog inte pallat min krasch.

Under de år som har gått sedan Zandra sa upp sig från Aftonbladet har hon lärt sig att varje människa besitter en otrolig kraft.

Hur gör du själv för att leva i din sanning och inte låta dig dras med i bruset?

– Jag lever sant mot mig själv då jag verkligen ställer de ”jobbiga” frågorna: Vad gör jag? Hur mår jag? Vad vill jag? Hur vill jag ha det? Är jag på väg dit jag vill eller stannar jag bara för att det känns tryggt? Det gäller allting, från relationer och boende till jobb och livsstil. I stället för att gå och grubbla kring att nuet inte känns hundra så tar jag ett steg tillbaka och tänker: Okej, nu är det dags att tänka om, hög tid att planera och strukturera för att ta nästa steg. Ofta känns nästa steg skrämmande, men alla gånger jag valt att möta det okända har det utvecklat mig enormt. Och jag är en människa som hela tiden vill utvecklas och vidga mina perspektiv.

Zandra är övertygad om att vi är här på jorden för att må bra, utvecklas och trivas med det vi gör.

– När du gör det du brinner för så kommer det att märkas, du ger inte bara till dig själv – du sprider inspiration och din passion till andra. Vi är inte här för att kämpa oss fram till pensionen och sedan sitta där med trötta, slutarbetade kroppar och sinnen.

Vad skulle du ge för råd till andra som känner att de har fastnat i ekorrhjulet men inte vågar ta steget mot sitt hjärtas väg på grund av jobb, familj, förväntningar med mera?

– Tillåt dig att drömma. Fantisera, skriv ner allt du skulle vilja göra. Bläddra i tidningar, klipp och klistra ihop kollage kring hur du vill att liv ska se ut. Sakta men säkert kommer du att inse att det livet du önskar är möjligt just för dig.

ZANDRA LUNDBERG Ålder: 29. Yrke: Yogalärare, reikihealer och frilansjournalist. Stjärntecken: Jungfru. Bor: Gili Meno (Indonesien), Stockholm och Åland. Intressen: Samla på långklänningar, hitta bra yogamusik och sitta på dammiga gator tillsammans med fina människor. Livsmotto: ”No guru, no method, no teacher.”
ZANDRA LUNDBERG
Ålder: 29.
Yrke: Yogalärare, reikihealer och frilansjournalist.
Stjärntecken: Jungfru.
Bor: Gili Meno (Indonesien), Stockholm och Åland.
Intressen: Samla på långklänningar, hitta bra yogamusik och sitta på dammiga gator tillsammans med fina människor.
Livsmotto: ”No guru, no method, no teacher.”

Text: Sofia Ekholm

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
sara.valfridsson@dohi.se 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.