Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Därför sätter sig känslor i höfterna

Höftöppnare är populärare än någonsin inom yogan och av god anledning. Att öppna och flexa höfterna är riktigt skönt och även fast det kan väcka obehagskänslor, kan man känna dem rinna bort i takt med att musklerna kring höfterna slappnar av.

Ulrica Norberg, en av våra svenska pionjärer inom yoga och författare till flera böcker om yoga, arbetar som konsult till flera studios och anläggningar och har utbildat över 500 yogalärare i Skandinavien, berättar om känslor som fastnat i höfterna och varför höftöppnare är så effektiva.

– Angående höfterna som centrum för känslor och spänningar, finns det flertalet teorier inom både yogisk filosofi, österländska behandlingsteorier och ayurveda. Här är en teori: Det man kan se är att när det så kallade parasympatiska nervsystemet (PNS) är svagt och ur balans blir individen mer känslomässigt och mentalt känsligare för utmaningar och stress. PNS är den del av vårt nervsystem som är som vår inre fallskärm; är det starkt och stabilt minskar det våra inre och yttre ”fall”, vilket innebär att vi återhämtar oss mycket snabbare samt inte går in så starkt känslomässigt i situationer som när det är svagt.

Ett svagt PNS ger oss mer primatbeteende och rädslor och mindre tålamod och glädje, och kommer ofta av att vi hamnar i att leva mer för att ”göra” än att ”vara”. Det vill säga att vi har mycket livspress och stressar mycket med för lite återhämtning och vila. Då tröttas nervsystemet ut och framför allt så blir vårt parasympatiska nervsystem försvagat. De parasympatiska nerverna fäster i nedre delen av kotpelaren, vid länd och korsrygg. I öst och väst ser vi studier som pekar på sambandet stressigt liv, överaktivitet, för lite återhämtning och outredda livstrauman och känslor med tajthet i muskler och bindväv runt bäckenet. När vi sedan arbetar med att släppa på spänningar i bäckenet, som vi gör i yoga genom att röra oss på ett sätt som ökar rörlighet, styrka och smidighet i detta område, vilket ger upphov till känslor såsom irritation, frustration, att man gråter, skrattar, svettas eller fryser. Dessa känslor håller i sig en kort stund och är ett bra tecken på att spänningarna släpper. Detta är bra, för resultatet blir att cirkulationen ökar och musklerna svarar bättre efter det. Man har även sett att andningsövningar och meditation minskar spänningarna i hela nervsystemet vilket i sin tur minskar anspänningen i kroppen, framför allt i och runt bäckenet.

LÄS OCKSÅ: 4 tips för höftöppnare

Annons
Annons

Uppbyggande tankar och effektiva yogapositioner

Vårt bäcken är sätet för andra chakrat, svadhisthana, vilket är nära sammankopplat med känslor och det undermedvetna. Och just musklerna kring höfterna är programmerade att snabbt svara på kamp- eller flyktsignaler. När vi utsätts för trauma, fysiskt eller emotionellt, är vår instinktiva reflex att spänna dessa djupa muskler. Problemet är att vi håller fast vid denna spänning, om än omedvetet.

Vi går igenom mycket stress och eventuellt också trauman i våra liv, som att vara med om en olycka, förlora någon vi tycker mycket om, operationer och också positiva påfrestningar som att föda barn. Dessa trauman kan stanna i kroppen och orsaka symptom som ryggvärk, ångest och sömnproblem, och de kan också samlas upp i höftskålen. Genom att vara uppmärksamma på tankar och känslor kan vi ta kontroll över hur våra kroppar reagerar. Om vi lyssnar på känslor som kommer upp, oavsett hur obekväma de kan kännas, får vi information om vad vårt undermedvetna vill säga oss, istället för att ignorera dem och lämna dem att fortsätta kalla på uppmärksamhet. Även i skarpa situationer när vi blir skrämda, skärrade eller upplever panikkänslor, kan vi hjälpa oss själva med att komma ihåg att de hormoner som utsöndras i kroppen, är till för att hjälpa oss lösa situationen på allra bästa sätt. Genom att känna igen det, kan vi låta dem utföra sin uppgift och sedan lämna vår kropp istället för att ligga kvar och orsaka spänningar och ångest.

När vi tänker uppbyggande tankar om oss själva och börjar se känslor som skam, vilken har den absolut lägsta frekvensen, skuld, rädsla, ångest, ilska och hat som indikatorer på obalanser som behöver uppmärksamhet, tar vi ett första steg mot att skapa ett mer positivt flöde i kropp och sinne. Detta tillsammans med regelbundna yogaklasser, är ett bra recept på att börja luckra upp de där blockeringarna i höfterna och även andra delar i kroppen, som orsakar både fysisk och mental smärta.

Yogapositioner som är särskilt bra för att öppna och stretcha höfterna är barnets position, enbent kungsduva, lågt utfall, trädet och omvänd bordsposition. Men även koansiktet, bunden vinkelställning och grodan är effektiva höftöppnare.

Experimentera gärna med att hitta höftöppnare som släpper på spänningar och ta hjälp om du upplever att de känslor som kommer upp känns alldeles för ohanterbara. Genom att ta oss igenom upplevelser som orsakar smärta kan vi lägga dem bakom oss och göra oss fria från spänningar och stelhet. Det kommer att frigöra god energi och skapa utrymme för positiva känslor som hjälper oss vidare mot våra drömmar och mål.

Text Pia Andrea 

LÄS OCKSÅ: En yogasekvens för glada höfter

VIDEO: Yin med fokus på höfter

VIDEO: Himmelska höftöppnare

2 kommentarer

 1. skulle vilja ha tips på yoga positioner som hjälper mig. har nog en blockering av stress och trauma. min ben är svaga och svårt att gå. fast alla prover är ok. mycket myrkryp i vader och i tårna. Med vänlig hälsning janne

  1. Hej Janne, det låter oerhört jobbigt och jag förstår din frustration att prover inte ger några bättre svar. Det finns inga specifika yogapositioner som kan lösa din problematik. Beroende på hur du svarar på stress och känner att du blir hjälpt kan meditation hjälpa, men lika väl så starkare flöden. Du skriver att du har upplevt trauma/har en blockering av stress och trauma, kanske är det där du ska börja och vända dig till en terapeut som kan hjälpa dig med det, och i det arbetet även minska på stressen.
   Med det sagt, en position som kanske kan underlätta lite på vägen är benen upp mot väggen (vipartti karani) och mjukare flöden så du rör på dig men inte överbelastar.
   Hoppas det hjälper lite och lycka till på din resa
   /Vevve

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.