Yoga World
Annons
Annons
Livsstil

Dags för en digital detox?

150. Så många gånger tittar vi på mobilen varje dag. Inte konstigt att vi är stressade! Här kommer sex tips som hjälper dig städa i ditt digitala liv.

  1. LÅT VISSA ZONER VARA SKÄRMFRIA Digitaldetoxar ni ihop i familjen kan ni hjälpas åt att bestämma i vilka rum ni ska fokusera på att umgås istället för att sitta med telefoner, paddor och datorer.
  2. VÅGA VARA SKÄRMFRI Låt minst en dag i veckan vara skärmfri. Kanske finns det någon du vill utmana: vem av er klarar sig längst utan mobilen?
  3. RÖR PÅ DIG Sikta på lika mycket fysisk aktivitet som skärmtid. På så vis kan du “köpa” dig skärmtid, och på köpet få en bättre bild av hur mycket tid du faktiskt ägnar åt mobilen. En halvtimmes mobilskrollande “kostar” en halvtimmes promenad.
  4. INGEN SKÄRM INNAN SÄNGEN Två timmar innan du ska gå och lägga dig är det dags att lägga undan mobilen om du inte vill få nattsömnen störd av en skärm(över)stimulerad hjärna. Läs en gammal hederlig bok – den behöver inte vara tråkig för att det ska fungera – istället så att sömnhormonet melatonin får en chans att utsöndras och göra dig naturligt trött.
  5. RENSA MOBILEN Spara bara de appar du verkligen behöver och stäng av alla störande notiser. Gör det så svårt som möjligt för dig att komma åt sådant du annars riskerar att slentriankolla (Facebook, Instagram, jobbmailen och så vidare) – testa att gömma apparna om du inte vill ta bort dem helt. Här har Minimalisterna bra tips på hur du gör det svårt för dig.
  6. LÄMNA TELEFONEN HEMMA Eller stäng av den helt och låt den ligga i väskan när du umgås med vänner över en fika, middag eller går på bio. Det mobilfria nuet är faktiskt väldigt skönt att vara i.

Text: Sara Valfridsson Källa: Arbetsliv

Annons
Annons

LÄS MER: 9 tips för dig som vill göra en digital detox
LÄS MER: Veronica tappade bort sig i sociala medier

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.