Det platta, droppformade indiska naanbrödet är gott att skopa upp en mustig gryta med. Så här kan du göra det hemma, utan tillgång till den klassiska koleldade lerugnen tandoor.
4 PORTIONER
Ingredienser
TILL DEGEN:
• 8,5 dl vetemjöl
• 2 tsk torrjäst
• 1,5 dl vatten
• 1 tsk socker
Annons
Annons
• 3 dl vegansk yoghurt
• 2 tsk flingsalt
KOKOS- OCH RUSSINFYLLNING:
• 1,5 dl kokosflingor
• 1,5 dl russin
• 1,5 dl malen sötmandel
• Nigellafrön
VITLÖKS- OCH KORIANDERSMÖR:
• 3 dl smält veganskt smör
• 1 litet knippe koriander, finhackad
• 2 vitlöksklyftor, skalade
och finhackade
• 1 stor nypa flingsalt
• Sesamfrön
- Blanda jäst, fingervarmt vatten och socker i en bunke och låt stå i rumstemperatur tills du ser bubblor på ytan.
- Tillsätt resten av ingredienserna till degen och blanda väl. Knåda på mjölat bakbord i fem minuter tills degen är jämn och elastisk.
- Lägg degen i en smord bunke och täck med plastfolie. Lämna tillräckligt med utrymme för att den ska kunna jäsa till dubbel storlek.
- Låt degen stå i rumstemperatur i upp till en timme, eller tills den jäst till dubbla storleken.
- Gör under tiden kokos- och russinfyllningen samt vitlöks- och koriandersmöret. Ställ åt sidan så länge.
- Hetta upp en teflonpanna på hög värme. Slå luften ur den jästa degen och dela upp den i knytnävsstora bollar.
- Kavla ut hälften av degbollarna till droppformade naanbröd och stek dem ett i taget i den heta, torra stekpannan. Vänd på dem när de har mörkbruna fläckar på undersidan. Ta upp bröden när de är klara och pensla dem med vitlöks- och koriandersmör och strö över sesamfrön. Håll dem varma tills det är dags att servera.
- Ta den andra hälften av degbollarna och platta försiktigt ut dem en och en i handflatan. Lägg en sked av fyllningen i mitten och vik över degen för att kapsla in den.
- Kavla ut och tillaga på samma sätt som tidigare.
- Pensla bröden med smält smör (utan smaksättning) och strö över nigellafrön. Håll dem varma tills det är dags att servera.
RECEPT: Vegansk kikärtscurry
RECEPT: Brooklyn Breakfast
LÄS MER: Säsongssmart yogamat med Jacob Lidström