Yoga World
Annons
Annons
Yoga

11 saker yogan har lärt mig

Yoga kan förändra ditt liv till det bättre, men du måste låta det ta tid och göra det regelbundet.

Första gången jag ställde mig på en yogamatta var för ungefär tio år sedan, och mycket har förändrats sedan dess. Både fysiskt och mentalt. Då pluggade jag i Frankrike och hade precis köpt en billig adidas-matta, samtidigt som jag led av sviterna av en envis matförgiftning som jag drabbats av i Thailand. Jag var i så dåligt skick fysiskt att jag inte klarade av någon form av träning under flera månader, så min lilla yogamatta i det pyttelilla studentrummet blev till slut min räddning. Jag hittade till Yogaglo (numera Glo, onlineportal där yogalärare som Tiffany Cruikshank, Kathryn Budig, Elena Brower, Annie Carpenter, Tara Judelle och Tias Little har klasser, reds. anm.) där jag kunde praktisera online med olika lärare, testa olika stilar och komma på vad jag gillade mest. Jag var egentligen inte särskilt osmidig, jag kunde redan nudda tårna, men jag var definitivt inte lika smidig som jag är nu. Eller stark för den delen. Jag kommer ihåg första gången jag testade en chaturanga och hur mina armar kändes som om de skulle ramla av efter en repetition. Så här efter tio år på min yogaresa har jag hunnit lära mig en hel del. Jag hoppas att du kan ha nytta av mina erfarenheter.

1. DET TAR TID

Det tar lång tid att bli smidig på riktigt, och detsamma gäller styrka. Det har tagit mig nästan två år att kunna göra splits. Det är två år av regelbunden praktik, åtminstone fyra gånger i veckan, minst tio minuter per dag. Det är en lång tid, och det kan stundtals vara ganska frustrerande när envisa kroppsdelar vägrar ge med sig. Men kom ihåg: till slut kommer de att mjukna. Du behöver bara ge dem tre saker: tålamod, konsekvens och tillit.

2. ALLA ÄR PÅ OLIKA PLATSER I SINA LIV

Det finns så många yogis därute … så, så många. Och varje individ du ser på en klass har en helt annorlunda kropp än din. Du vet inte om de som är smidigast i rummet brukade träna gymnastik eller dansa som barn, vilket inte är helt ovanligt. Själv brukade jag absolut jämföra mig med de som var vigare än jag och gissa hur det fick mig att känna? Skit. Misslyckad. Alla befinner sig på olika platser i sin yogapraktik, så försök att inte jämföra dig med någon annan. Är det svårt att låta bli är det viktigt att du gör det på ett positivt sätt, och ser dem som är starkare och smidigare än dig som inspiration istället för att låta självtvivlet smyga sig på.

3. DU MÅSTE VARA KONSEKVENT

Att jag under de senaste två åren har varit konsekvent i min träning är den absolut största anledningen till att jag till slut lyckats knäcka koden till vissa av de yogapositioner som min praktik består av idag. För tre år sedan yogade jag en timme en gång i veckan och upplevde aldrig några förbättringar i vare sig styrka eller smidighet. Det var först när jag började ställa mig på mattan dagligen, eller i alla fall fem gånger i veckan, som det började hända saker. Gör jobbet, och du kommer att få skörda fördelarna.

4. DET KOMMER ATT STÄRKA DIG MENTALT

För varje kråka, chaturanga och krigare blir du starkare. Inte bara fysiskt, utan även mentalt. Jag minns så väl första gången jag klarade av att hålla pincha mayurasana, även om det bara var i en sekund. Det kändes fantastiskt, jag blev så överraskad av mig själv att jag nästan dök på näsan i soffan. Alla dessa små triumfer är en del av något mycket större – din egen tro på dig sjäv. Så fortsätt öva, fortsätt misslyckas, fortsätt falla. Ställ dig sedan upp igen och börja om på nytt.

Annons
Annons

5. LITE OCH OFTA

Du måste inte yoga en timme varje dag. Seriöst. Tio minuter varje dag kommer att vara mycket bättre för såväl din yogapraktik som för din styrka och smidighet. Kroppen älskar konsekvens och rörelse, så om du bara yogar en timme i veckan kommer du att vara mycket stelare jämfört med om du skulle yoga varje dag. Här är less definitivt more, det har jag fått lära mig den långa och hårda vägen…

6. EGENPRAKTIK RÄKNAS

Det här är en av de viktigare punkterna. Se till att yoga för dig själv, helst varje dag om så bara i några minuter. Att gå på klasser är ett fantastiskt sätt att lära sig, men det är när du efter klassen utforskar det du lärt dig på din egen matta som du verkligen får en chans att utforska dina nya kunskaper. Den här insikten gjorde jättestor skillnad för min egen praktik, och jag har verkligen märkt hur min flexibilitet, kreativitet på mattan och styrka förbättras som ett resultat.

7. RÄTT YOGAFORM FÖR DIG

Med alla yogaformer som finns tillgängliga är det svårt att inte bli förvirrad. Yin, vinyasa, power, dynamisk, hatha, ashtanga, kundalini, iyengar … listan kan göras lång. Jag testade åtskilliga yogaformer innan jag fastnade för vinyasa och yin som mina två största favoriter. Passa på att gå på så många nya klasser som möjligt när du är nybörjare för att verkligen smaka på hela yoga-smörgåsbordet. Med lite tur hittar du så småningom din perfekta match.

8. VILKA ÄR DINA FAVORITLÄRARE?

Att hitta en fantastisk yogalärare är en gåva som kommer fortsätta inspirera din praktik under lång tid. Samtidigt vill jag vara ärlig – det finns många yogalärare som inte är lika fantastiska. Det är viktigt att hitta någon som verkligen ser dig, justerar dina positioner på ett bra sätt och instruerar på ett sätt som du verkligen förstår. Försök att hålla dig till två eller tre huvudlärare så att de verkligen får chansen att se dig utvecklas på din yogaresa. Om du fladdrar från en lärare till nästa kommer du visserligen att lära dig en massa nya saker, däremot kommer du troligtvis inte bygga en verklig relation med din lärare eller få en djupare förståelse för din praktik.

9. VAR SNÄLL MOT DIG SJÄLV

Sluta döma dig själv och prata om din kropp på ett negativt sätt. För tio år sedan kämpade jag mig ofta igenom yogaklasser eller träningspass som verkligen inte var vad jag behövde just där och då. Sedan dess har jag lärt mig att vara snällare mot mig själv och att lyssna på kroppen när den behöver vila. Det tar tid att lära sig men är så värt det. Som talesättet lyder, din kropp är ditt tempel. Ta hand om den, och den kommer att ta hand om dig.

10. LÄR DIG SLÄPPA TAGET

På samma sätt som att man kan utveckla en störd relation till annan träning så kan man göra det med yoga, särskilt om man börjar ta in för mycket av de ”superyogis” som syns på sociala medier. Själv gick jag igenom en fas där jag blev så fixerad vid att kunna göra en viss position att jag förlorade kontakten med det jag gillade med yogan från första början: att jag fick en chans att släppa taget och röra mig fritt. Om du blir för fixerad vid ett mål och dess resultat riskerar du att börja må dåligt om det tar längre tid än du hade räknat med. Så släpp tankarna på att du måste åstadkomma något under en viss tidsperiod så att du istället kan njuta av resan.

11. GEMENSKAP

Yoga och gemenskap går hand i hand, yoga på sanskrit betyder ju till och med förening. Våra sociala medier svämmar över av yoga och framförallt Instagram är en stor inspirationskälla för mig. Genom yogan har jag lärt känna personer både i verkliga livet och via sociala medier, och Instagram gör det lättare att inspireras av dessa på daglig basis. Oavsett var du möter dina nya yogavänner (många får vänner för livet när de går en yogalärarutbildning) så se till att hålla fast vid dem och låt dem inspirera dig, på samma sätt som du troligtvis inspirerar dem.

Text: Sarah Fretwell

LÄS OCKSÅ: 6 positioner för en yogastark kropp
LÄS OCKSÅ: Yoga – därför fungerar det

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.