Yoga World
Annons
Annons
Hälsa

Yogaterapi mot matsmältningsbesvär

De flesta har nog någon gång upplevt problem med matsmältningen. Symptomen brukar vara en brännande känsla i buken, rapande, smärta eller illamående. Men det kan finnas en lösning – förutom att äta hälsosamt och tugga maten ordentligt så kan yoga vara till hjälp.

Agni sara
Börja stående. Andas in genom näsan och andas sedan ut samtidigt som du böjer dig framåt och låter luften blåsa ut genom munnen. Håll andan och res upp överkroppen halvvägs. Sätt händerna på låren med lätt böjda knän (för att stödja ryggraden). Fortsätt hålla andan, dra in magen mot ryggraden, pressa sedan magen ut och in så många gånger du kan. När du måste andas in, gör det kontrollerat genom näsan och stå upp. Repetera tre gånger.

Marichyasana C (sittande rotation)
Börja sittande med benen rakt ut framför dig. Böj höger knä och placera fotsulan nära knät. Håll höger smalben med båda händerna. Andas in och sträck upp höger arm och andas sedan ut medan du placerar handen på golvet bakom dig cirka en handlängd ut. Andas in och sträck upp vänster arm. Andas ut och placera vänster armbåge på utsidan av höger knä. Andas in upp genom ryggraden (använd den bakre armen/handen som stöd istället för att luta dig mot den) och andas ut medan du vrider kroppen för att titta över höger axel. Titta in i ögonens högra hörn. Håll positionen i tre till fem andetag och andas sedan ut medan du slappnar av. Repetera på andra sidan.

Annons
Annons

Simhasana (lejonet)
Börja knästående med händerna knutna framför dig. Andas in genom näsan och andas sedan ut genom munnen med ett rytande ljud (som ett lejon), samtidigt som du sticker ut tungan och öppnar upp händerna. Under utandningen tittar du på nästippen med båda ögonen. Repetera så många gånger du vill.

Pranayama: kapalbhati
Börja sittande med korsade ben, eller i lotusställning. Andas in genom näsan och andas sedan ut med aktiverade magmuskler. Fokusera framför allt på varje utandning och andas in naturligt. Gör utandningen så lång som möjligt varje gång. Andas sedan in naturligt. Repetera i runt fem minuter.

Vad säger din kropp dig?
Matsmältningsbesvär är ofta en indikation på att du har problem med att ”smälta” någonting. Kanske har du svårt att tillgodogöra dig upplevelser och/eller händelser i livet för tillfället. Ibland kan det också vara en indikation på att du kämpar med någon form av förändring och att du på sätt och vis känner dig lite fast – i tankar, miljö eller ett förhållande. Det finns ett element av perfektionism hos personer som lider av regelbundna matsmältningsbesvär. Matsmältningsbesvär är ett symptom i väntan på att du ska göra positiva förändringar i din livsstil, i ditt sätt att tänka och dina känslor. Genom att skriva dagbok under några veckor sedan läsa den kan du också få insikt om vad det är i livet som gör att du sitter fast.

Så förbereder du dig inför yogaklassen och äter med mindfulness hela dagen.

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.