Yoga World
Annons
Annons
Aktuellt

Möt Yoga Games-aktuelle Adam Husler

Helgen den 9-11 februari är det återigen dags för Yoga Games att inta Münchenbryggeriet i Stockholm. En av presentatörerna är London-baserade Adam Husler – Yoga Worlds Elina Sundström tog ett snack med honom i samband med ett yogaevent på nyrenoverade Yasuragi.  

Hur kändes det att vara i Sverige och på Yasuragi?
– Varje gång som jag undervisar i Sverige älskar jag det, särskilt människorna. Jag var inte riktigt förberedd på hur underbart Yasuragi skulle vara: Jag kom till en ö av lugn, och tack vare att jag blev så bra omhändertagen, i en sådan spektakulär miljö, kunde den känslan av fullständigt lugn vara kvar i mig tills jag åkte.

Upplever du några skillnader i hur dina klasser tas emot i olika länder när du reser och undervisar?
– Som en mycket verbal och anatomisk lärare, är min oro när jag kommer till en ny stad eller ett nytt land både att det kan bli språkbarriärer i undervisningen och att min torra engelska humor inte ska gå hem. Jag behöver inte vara orolig dock, det går alltid bra, och i ärlighetens namn så är det på en typisk Londonklass kanske ändå bara 35 procent som har engelska som sitt förstaspråk! Den största skillnaden i min undervisning är mindre relaterad till var jag är, utan mer till kontexten i klassen; om jag undervisar på events så är klassen mer lätt och rolig, medan jag i workshops har timmar att bli mer teknisk och utbildande.

Annons
Annons

Vad driver dig att undervisa yoga?
– Människor tillåter sig vanligtvis inte att ta sig tillräckligt med tid åt sig själva och att lära känna sig själva. Genom att undervisa kontrollerande rörelser och andning i en asana-klass, där det inte är något ”lyckande” som är målet, kan jag hjälpa människor att bli närvarande med och upptäcka sitt sinne, sin själ och sina kroppar i stunden. Fördelarna att hitta tiden att göra det här, är oändliga.

Du tränade mycket kampsport tidigare – ser du några likheter mellan yoga och kampsport?
– Ingen har någonsin nitat mig i en yogaklass! Fastän bra komplement, så ser jag dem som väldigt olika saker. Vissa saker som är viktiga i kampsport har ingen riktig plats i yoga; ett element av uppvisning för en bedömare i karate, ett fokus på rörelsens yttre effekt (till exempel slå någon hårt!), hierarki i klassen, cardio- och uthållighetsträning och så vidare. Självklart är det också vissa likheter, i att båda har en filosofisk aspekt i fokus på självkontroll och att utveckla sin fysiska kropp.

Adam Huslers yogaklasser är oftast fysiskt tuffa.

Vad fick dig att börja gå djupare i yoga första gången och vad får dig att fortsätta ha yoga som en grund i ditt liv?
– I början lekte jag med yoga i några år, väldigt av och till, men det kom att bli en större del av mitt liv när jag var ganska ensam i en ny stad, hade det ostabilt i livet och min kropp smärtade av för mycket boxning. Det hela slutade med att jag praktiserade varje dag och noterade hur min fysik och mentala hälsa började förändras till det bättre, så varför någonsin sluta?

Något mer som du vill tillägga?
– Om du är ny till yoga, bli inte avskräckt av andra människor på klassen. Personen bredvid dig kan vara en maratonlöpare, någon är nybörjare, någon är yogalärare och någon är tidigare gymnast eller skadad. Du har ingen aning och oavsett kan du inte vinna på yoga. Det är en fullständigt subjektiv upplevelse.

LÄS MER: Pepp inför Yoga Games 2018

 

Sara Valfridsson

Sara Valfridsson

Chefredaktör
[email protected] 0470-76 24 00

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.